Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su kava nepersistenkite: toks kofeino kiekis gali padidinti širdies ligų riziką

Daugelis be kavos savo gyvenimo tiesiog neįsivaizduojame. Visgi ekspertai perspėja, jog būtume atsargūs. Naujas tyrimas atskleidė, jog daugiau nei 400 miligramų kofeino per dieną gali nulemti padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką net ir tiems žmonėms, kurie yra visiškai sveiki, rašo „The New York Post“.
Moteris geria kavą
Moteris geria kavą / Shutterstock nuotr.

„Reguliarus kofeino vartojimas gali sutrikdyti parasimpatinę [nervų] sistemą ir sukelti padidėjusį kraujospūdį ir širdies susitraukimų dažnį“, – aiškina tyrimo vadovė Nency Kagathara iš Zydus medicinos koledžo ir ligoninės Dahode, Indijoje.

N. Kagatharos komanda išmatavo 92 sveikų suaugusiųjų kraujospūdį ir širdies susitraukimų dažnį po to, kai jie atliko 3 minučių žingsniavimo testą. Dalyvių amžius svyravo nuo 18 iki 45 metų, visų jų kraujospūdis eksperimento pradžioje buvo normalus.

Beveik 20 proc. tyrimo dalyvių kasdien suvartodavo daugiau nei 400 mg kofeino. Tai prilygsta maždaug keturiems kavos puodeliams, 10 skardinių gazuoto gaiviojo gėrimo arba dviem energetiniams gėrimams.

Nustatyta, kad nuolatinis kasdienis tokio kofeino kiekio vartojimas ilgainiui padidina širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį. Tyrimo išvados buvo pristatytos ketvirtadienį Amerikos kardiologijos koledžo konferencijoje Delyje, Indijoje.

JAV maisto ir vaistų administracija teigia, kad 400 mg kofeino per dieną „paprastai nėra susiję su pavojingu, neigiamu poveikiu“, tačiau pripažįsta, kad kai kurie žmonės yra jautresni kofeinui ir jis gali būti metabolizuojamas skirtingu greičiu.

Pasak mokslininkės N. Kagatharos, jos tyrimo duomenys parodė, kad daugiausia kofeino suvartoja miestuose gyvenančios moterys, einančios vadovaujančias pareigas ir dirbančios verslo sektoriuje.

Tiems tyrimo dalyviams, kurie per dieną suvartodavo daugiau nei 600 mg kofeino, praėjus 5 minutėms po žingsnio testo, širdies susitraukimų dažnis ir kraujospūdis buvo žymiai didesni.

„Dėl savo poveikio autonominei nervų sistemai, reguliarus kofeino vartojimas gali padidinti hipertenzijos bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką net ir sveikiems žmonėms, – sakė N. Kagathara. – Geresnis supratimas apie šias rizikas yra gyvybiškai svarbus siekiant pagerinti visų mūsų širdies sveikatą.“

Tiesa, ne vienas ekspertas kalba ir apie kofeino turinčių gėrimų naudą. Pavyzdžiui, kaip anksčiau rašė „The Guardian“, Ekseterio universiteto vyresnioji diabeto ir nutukimo lektorė dr. Katarina Kos teigė, kad kofeinas gali padėti sumažinti nutukimą ir II tipo diabetą.

Mokslininkė rėmėsi anksčiau paskelbtais tyrimais, kuriuose teigiama, kad kasdien išgeriami 3–5 puodeliai kavos, kurioje vidutiniškai yra 70–150 mg kofeino, yra susiję su mažesne II tipo diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Tyrėjai nustatė, kad beveik pusę II tipo diabeto rizikos sumažėjimo lėmė sumažėjęs svoris. Žinoma, kad kofeinas skatina medžiagų apykaitą, didina riebalų deginimą ir mažina apetitą – apskaičiuota, kad per dieną suvartojant 100 mg kofeino, energijos sąnaudos padidėja maždaug 100 kalorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas