Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Ogenskas: vyrai gali sirgti pogimdymine depresija, tik ji atrodo visai kitaip

Daug ir plačiai kalbama apie moterų pogimdyminę depresiją. Bet ar pogimdyminė depresija gali aplankyti ir vyrus? Pasirodo, kad gali. Apie vyrų pogimdyminę depresiją, jos požymius ir vyrų pagalbos sau būdus kalbamės su gydytoju psichiatru, psichoterapeutu, „Dula su barzda“ seminarų lektoriumi Viliumi Ogensku.
Gimus kūdikiui dažnai mama visiškai pasineria į motinystę, vyras lieka nuošalyje
Gimus kūdikiui dažnai mama visiškai pasineria į motinystę, vyras lieka nuošalyje / Shutterstock nuotr.

– Viliau, daugelis žmonių, išgirdę apie vyrų pogimdyminę depresiją, turbūt išpučia akis arba pasijuokia. Gal gali papasakoti skaitytojams, kas tai per dalykas?

– Per vieną seminarą gavau klausimą – „O vyrai gali sirgti pogimdymine depresija?“

Iš pirmo žvilgsnio klausimas beveik juokingas. Juk vyrai negimdo. Tad ir pogimdyminei sutrikimai jų turėtų neliesti. Bet yra kitaip.

Vyrai gali sirgti pogimdymine depresija, tik ji atrodo visai kitaip. Ji nesusijusi su hormonų disbalansu, jai nebūdingas verksmingumas ar nuotaikų kaita.

Vyrai dažniausiai suserga pogimdymine depresija praėjus pusmečiui ar net metams po vaiko gimimo.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Psichiatras Vilius Ogenskas

– Kaip atrodo vyrų pogimdyminė depresija?

– Įsivaizduokite gana klasikinę situaciją. Po gimdymo mama visiškai atsiduoda vaiko auginimui. Ji jo nepaleidžia 24 valandas per parą. Maitina, keičia sauskelnes, žaidžia, dainuoja lopšines, migdo. Vyras nelabai žino, kaip prieiti prie kūdikio, ką su juo daryti, kaip nuraminti, kai verkia. Mama, matydama jog vyrui nesiseka ir norėdama jam padėti, o gal tiesiog iš nerimo, kad kažkas nutiks, sako: „Tu nesirūpink vaiku, aš pati viską padarysiu.“ Ir mama su vaiku tampa tarsi sąjungininkais, maža šeima šeimoje. Vyras lieka šalia.

Ką geriausiai moka daryti vyrai, taip trupučiuką šaržuojant? Uždirbti pinigus.

Toks vyras, supratęs, kad vaiku rūpintis jis negali ir iš esmės auginime nėra reikalingas, užspaudžia nusivylimą savimi giliai sielos gelmėse ir pasineria į darbą.

Dirba daug ir sunkiai, kartais po 12-14 valandų, namo grįžta tik pernakvoti. Dėl didelio krūvio jaučiasi nuolat pavargęs, grįžęs namo jaučiasi nereikalingas, toliau savyje spaudžia emocijas – nusivylimą, liūdesį, vienatvę.

Naktį nori pailsėti, tad pereina miegoti į kitą kambarį, jog naktį netrukdytų vaiko verkimas. Vyras izoliuojasi nuo šeimos.

Praeina pusmetis, mama su vaiku yra itin artimi, o vyras vis dar nežino kaip vaiką paimti ant rankų. Kiekvienas bandymas baigiasi mamos įsikišimu – „Gal nereikia tau, matau, kad sunkiai sekasi, duok man.“

Vyras jaučiasi prislėgtas. Jį aplankė depresija.

– Kokiais simptomais ši depresija pasireiškia?

– Šiai depresija nėra būdingas verksmingumas. Vyrų pogimdyminė depresija pasireiškia ne liūdesiu, o pykčiu. Pykčiu ant šeimos, savęs, pasaulio. Niekas nebedomina. Vyras viduje jaučiasi miręs.

O kaip greičiausiai pasijausti gyvu? Atsiranda papildomų stimuliacijų ieškojimas. Šeimą pakeičia alkoholis, narkotikai, pornografija, lošimai, meilužės, agresyvus vairavimas, neatsakingas elgesys su pinigais.

Dėl šių simptomų, kurie iš pirmo žvilgsnio neatrodo kaip klasikinė depresija, ją sunkiau atpažinti ir laiku kreiptis pagalbos.

Vida Press nuotr./ Emocijos
Vida Press nuotr./ Emocijos

– Ką daryti, jei skaitydami vyrai atpažino save?

– Visų pirma, pripažinti sau, kokioje situacijoje esate. Pripažinimas, kad man reikia pagalbos, yra ne silpnumo, o stiprybės požymis. Pakalbėkite apie tai su žmona. Papasakokite jai, kaip jaučiatės, kas vyksta jūsų viduje. Partnerei bus žymiai ramiau, kai ji žinos tiesą.

Bendraukite su draugais. Tik atvirai. Į draugo klausimą kaip sekasi atsakykite ne standartiniu normaliai, o kaip iš tikro yra. Tikras draugas supras. O gal net pasakys – „Man irgi taip, galvojau čia tik aš nenormalus. Ačiū seni, kad pasidalinai.“

Vien atviras pokalbis su žmona ar draugu yra gydantis.

Pabandykite grįžti prie veiklos, kuri anksčiau teikė džiaugsmą, bet ją primiršote dėl papildomų stimulų paieškos.

O jeigu niekas nesikeičia – būtinai kreipkitės į specialistą. Čia gali padėti psichologas ar psichiatras, jums gali būti reikalinga psichoterapija ar medikamentinė pagalba.

Daugiau vyrams ir visai šeimai aktualios informacijos apie pasiruošimą gimdymui, pogimdyminiam laikotarpiui ir tarpusavio santykiams rasite „Instagram“ paskyroje „Dula su barzda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas