Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitgalis gamtoje: ką daryti, jei įgėlė vabzdys, o vaistinėlę palikote namie?

Vasara dar nesibaigė, todėl daugelis nori išnaudoti kiekvieną savaitgalį laikui gamtoje ir gryname ore. Vykstantiems į gamtą vaistininkė Gabija Kruopytė pataria saugotis vabzdžių bei dalinasi naudingais patarimais, ką daryti, jeigu jums įgėlė vabzdys, tačiau vaistinėlė liko namie.
Uodų įkandimai
Uodų įkandimai / 123RF.com nuotr.

„Antihistamininiai vaistai – tai veiksmingiausia priemonė įkandus vabzdžiui, kurią patariama turėti su savimi keliaujant į gamtą.

Tačiau jeigu žmogus neturi alergijos vabzdžių įgėlimams, didelė tikimybė, kad jis ne visada pasirūpins šiais vaistais keliaujant savaitgaliui į sodybą.

Visgi, tai ne problema, kadangi neturintiems alergijų yra ir kitų būdų, kaip palengvinti įgėlimo sukeltą niežėjimą ir patinimą“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė G. Kruopytė.

Šaltis

Pasak vaistininkės, būtent šaltis yra viena veiksmingiausių natūralių priemonių, norint sumažinti vabzdžio įgėlimo sukeltą niežulį ir patinimą.

„Jeigu jums įkando uodas, tuomet jo įkandimo vietą galite nuraminti su ledo kubeliu, šaltu kompresu ar paprasčiausiai šaldyto maisto pakuote iš šaldiklio. Tačiau visais šiais atvejais nepamirškite – šaltus maisto produktus prieš tai apvyniokite švaria medžiaga ir tik tuomet dėkite ant odos“, – pataria vaistininkė G. Kruopytė.

Organizatorių arch.nuotr./ G. Kruopytė.
Organizatorių arch.nuotr./ G. Kruopytė.

Visgi jeigu įgėlė bitė, vaistininkė pataria pirmiau atsargiai ištraukti geluonį pirštais arba pincetu, tik jokiu stipriai jo nesuspausti.

„Ištraukus geluonį, nubraukite jį kortele arba bukuoju peilio geležtės kraštu – tai padės išvengti dar didesnio nuodų išsiskyrimo į organizmą. Vėliau dezinfekuokite įkandimo vietą ir jau tuomet atšaldykite ją bent 10 minučių. Bitės įgėlimo vietos šaldymas ne tik malšina skausmą ar tinimą, bet ir priverčia susitraukti kraujagysles, taip sulėtinant nuodų išsiskyrimą po organizmą“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Ramunėlių kompresai

„Ramunėlių kompresai – tai dar viena gelbstinti priemonė gamtoje, kai šalia neturima vaistinių preparatų. Ramunėlės pasižymi antiseptiniu ir raminamuoju poveikiu, todėl jos gali numalšinti uodų įkandimų sukeltus odos sudirgimus – niežėjimą ir paraudimą. Galite išbandyti atvėsintos ramunėlių arbatos kompresus arba stipresne ramunėlių arbata patrinti įkastą vietą, taip pat joje galite pamirkyti vatos diskelį ir šį dėti ant įkandimo vietos“, – pataria vaistininkė G. Kruopytė.

Patarimai, kaip apsisaugoti nuo vabzdžių įkandimų gamtoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas