Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valgyti ar ne prieš plaukiojant jūroje ir baseine?

„Nevalgyk, jei eisi maudytis“. Tokius perspėjimus daugelis mūsų girdėjome nuo vaikystės. Tačiau ką iš tiesų jie reiškia? Ar tikrai negerai plaukioti „pilnu skrandžiu“ ir kodėl?
Atostogos
Mergaitė baseine / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo „Euronews“ ir AP, daugeliu atvejų nereikia laukti 30 minučių po valgio, kad eitumėte maudytis. Pasak kalbintų gydytojų, tas senas įspėjimas kilo iš nerimo, kad žmonės gali nuskęsti ar susižeisti, nes kraujas bus nukreiptas į pilną skrandį, o ne į raumenis.

„Iš tikrųjų po valgio į žmonių raumenis teka daug kraujo“, – sako JAV Klivlendo klinikos medikas dr. Matthew Badgettas. Vidurinės mokyklos metais aktyviai plaukiojęs gydytojas prisimena, kad prieš varžybas suvalgydavo porą bananų ir išgerdavo vandens arba kito sportininkams skirto gėrimo.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Pramogos vandenyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Pramogos vandenyje

Pasak jo, senas ir klaidingas įsitikinimas, kad plaukioti geriau neprisivalgius, vis dar aktualus ir šiandien. Nors jokio mokslinio pagrindo tam nėra. Be to, galvodami apie tai, kad negalima valgyti, žmonės neretai apriboja ir skysčių vartojimą. O tai – gresia nemalonumais.

Pasak gydytojo, prieš maudantis svarbu numalšinti troškulį, ypač saulėtomis ir karštomis dienomis.

„Žmonės dažnai nesuvokia, kad vis tiek gali dehidratuoti, o tai gali sukelti raumenų mėšlungį. Būdami vandenyje prakaituojame, tik neįvertiname vandens netekimo“, – sako dr. M.Badgettas.

Taigi, šokti į baseiną ar jūrą iškart po valgio tikrai galima, jei planuojate tiesiog paplaukioti. Visgi, jei planuojate sportuoti, t.y. plaukti ne pramogaudami, o sportuodami, vertėtų leisti sau atsikvėpti, o virškinimo sistemai padaryti savo darbą.

„Juk ir ruošianti pabėgioti, jūs duodate sau laiko po valgio. Su plaukiojimu turėtų būti taip pat“, – pataria „Euronews“ pašnekovas.

Shutterstock nuotr./Vyras geria alų baseine
Shutterstock nuotr./Vyras geria alų baseine

Alkoholiui – griežtas ne

Jis atkreipia dėmesį, kad rizikingiausia plaukti vartojus alkoholio. Po alkoholio vartojimo plaukiojantys žmonės būna agresyvesni, mažiau koordinuoti ir linkę priimti blogus sprendimus. Visi šie veiksniai gali sukelti problemų, ypač, jei jūroje, vandenyne, ežere ar upėje susidursite su stipriomis srovėmis, duobėmis ar kitais nenumatytais veiksniais.

„Jūs tiesiog nebūsite tokie akyli“, – sakė dr. M.Badgettas, paraginęs alkoholio vartojimą atskirti nuo pramogavimo vandenyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas