Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

45 kilogramus numetusi trenerė dalijasi savo sėkmės receptu: reikėjo vos 4 mažų pokyčių

Atsikratyti bereikalingų kilogramų – išties nemenka užduotis. O, ko gero, dar sunkiau vėliau jų nepriaugti atgal. Klientams numesti svorio padedanti trenerė atskleidė, jog ir pati anksčiau susidūrė su šia problema. Visgi, įvedusi kelis esminius pokyčius, ji atsikratė net 45 kg ir naująją savo figūrą išlaiko jau 17 metų, rašo „The New York Post“.
Antsvoris
Antsvoris / 123RF.com nuotr.

Tameika Gentles, save vadinanti holistinio svorio metimo trenere, pasakoja anksčiau svėrusi 104 kilogramus. Ji negalėjo mėgautis pasivažinėjimais pramogų parkuose ir sunkiai tilpo į sėdynę lėktuve.

Vis dėlto 2007 m. moteriai, kilusiai iš Toronto, pavyko atsikratyti net 45 kg. Praėjusį mėnesį savo „Instagram“ paskyroje ji pasidalijo keturiais pagrindiniais patarimais, kurių besilaikydama ji sugebėjo numesti svorio ir jo atgal nepriaugti.

Per savaitę – tik vienas sukčiavimo patiekalas

„Aš myliu picą ir niekada jos neatsisakysiu, – tvirtina Tameika. – Aš išties labai mėgaujuosi valgiais, kuriuos valgau visą savaitę, ir suprantu, kad vienas sukčiavimo patiekalas (angl. cheat meal) nesugadins man viso proceso, todėl leidžiu sau pasilepinti nejausdama dėl to kaltės“.

Tiesa, dietologai nesutaria dėl sukčiavimo dienų ar patiekalų naudos bei pasekmių. Šio metodo šalininkai teigia, kad tai gali padėti žmogui nejausti maisto nepritekliaus ir laikinai pagreitinti medžiagų apykaitą.

Tyrimai parodė, kad žmogaus kūnas net 30 proc. padidina energijos balanso hormono leptino gamybą iki 24 valandų po neįprastai didelio valgio.

Visgi kritikai sako, kad sukčiavimo patiekalai gali sukelti žalingą persivalgymo ir badavimo ciklą ir skatinti nesveiką ryšį su maistu.

Shutterstock nuotr./Persivalgymas
Shutterstock nuotr./Persivalgymas

Alkoholis – tik ypatingomis progomis

„Alkoholinius gėrimus apribojau tik ypatingoms progoms, – savo 234 tūkst. „Instagram“ sekėjų atskleidė Tameika. – Sau leidžiu tik kelis gėrimus, nepamiršdama, kiek cukraus yra juose“.

Vartojant alkoholį, numesti svorio gali būti daug sunkiau. Taip yra dėl alkoholiniuose gėrimuose (ypač kokteiliuose) esančio kalorijų kiekio bei gebėjimo sulėtinti virškinimą, kartu didinant apetitą.

Jokio nesąmoningo užkandžiavimo

„Užuot parduotuvėje pirkusi traškučius, krekerius ir sausainius, į užkandžius pradėjau žiūrėti rimčiau ir dabar renkuosi produktus su baltymais ir skaidulomis“, – dalijasi Tameika.

„Aš taip pat apribojau padažų ir aliejų, kuriuos naudojau maistui, kiekį“, – tęsė ji, paaiškindama, jog tai ypač padėjo jai, kuomet svoris imdavo nejudėti iš vietos.

Mitybos ekspertai išties rekomenduoja vartoti mažiau priedų, tokių kaip majonezas, barbekiu bei kiti padažai, kuriuose gali būti daug kalorijų, riebalų, cukraus ir druskos.

Mažiau pridėtinio cukraus

„Mano priklausomybė nuo cukraus mane nuoširdžiai sulaikė, – pripažįsta Tameika. – Kad ir kaip norėjau šioje vietoje išlaikyti pusiausvyrą, turėjau tikrų tikriausią priklausomybę. Taigi nustačiau sau ribą – mažiau nei 25 gramai [cukraus per dieną] ir jos laikiausi“.

JAV maisto ir vaistų administracija rekomenduoja apriboti pridėtinio cukraus kiekį iki 50 gramų per dieną.

Praėjusį mėnesį paskelbtame tyrime nustatyta, kad iš dietos pašalinus pridėtinį cukrų, gali sumažėti žmogaus biologinis amžius, t.y. ląstelių ir audinių amžius.

Šis skaičius, kuriam įtakos turi genetika ir gyvenimo būdo įpročiai, pvz., dieta ir mankšta, gali skirtis nuo žmogaus chronologinio amžiaus, t.y. gyvenimo metų skaičiaus.

Shutterstock nuotr./Moteris valgo pyragaitį
Shutterstock nuotr./Moteris valgo pyragaitį

Daugiau naudingų patarimų

Žmonėms, norintiems numesti svorio, ekspertai turi ir daugiau patarimų, susijusių ne tik su maistu.

Štai sertifikuotas asmeninis treneris Mike'as Masi iš „Garage Gym Reviews“, neseniai pasidalino 10 lengvų kasdienių įpročių, padedančių numesti daugiau nei kelis kilogramus, rašo eatthis.com.

Anot eksperto, svarbu laikytis šių principų:

  1. Valgyti sveikus pusryčius
  2. Nepamiršti vandens
  3. Pirmenybę teikti baltymams
  4. Valgyti daugiau skaidulų
  5. Vaikščioti
  6. Palaikyti fizinį krūvį
  7. Užsirašyti, ką suvalgome
  8. Pakankamai miegoti
  9. Vengti naktinio užkandžiavimo
  10. Prisiimti atsakomybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas