O kartais – gerokai patamsėja ir viena šypsena, nors, atrodo, higienos įpročiai nepasikeitė. Atsakymas paprastas, turime labai gerai įvertinti – ką valgome, nes tai irgi turi įtakos mūsų dantų būklei ir išvaizdai.
Postimees.ee rašo apie 9 produktus, kurių reikėtų vengti arba gerokai sumažinti, jei nenorime pakenkti savo dantimis.
Kava ir juodoji arbata
Kavoje ir arbatoje yra tanino, dėl kurio keičiasi dantų emalio spalva, todėl dantys gali pastebimai patamsėti. Be to, reikėtų pridurti, kad kava yra rūgšti, o kadangi pH lygis burnoje yra žemesnis, tai padidina dantų pažeidimo riziką, rašo „Bleubloom“.
Sojų padažas
Tamsi padažo spalva palieka žymių ant itin dažno sojos padažo gerbėjo dantų. Vartojant šio padažo labai daug ilgainiui tikrai galima pastebėti jo įtaką neigiamą įtaką dantims. Siekiant jos išvengti, tarp valgymų reikėtų gerti daug vandens, siekiant pašalinti padažo perteklių nuo dantų.
Raudonas vynas
Geriant vyną dantys dažnai įgauna pilką atspalvį, kurį pašalinti nėra taip paprasta. Vynas turi tanino ir yra itin rūgštus, todėl ardo ir dantų emalį.
Baltas vynas
Kas galėjo pagalvoti, kad nors ir nėra tamsios spalvos, bet dantų spalvai kenkia ir baltasis vynas. Pastarasis dantims kenka būtent dėl savo rūgtštumo, kuris pažeidžia dantis.
Saldainiai
Cukrus ne tik kenkia patiems dantims, bet ir sumažina pH lygį burnoje, dėl ko dantys tampa dar jautresni pažeidimams. Cukrus taip pat prilimpa prie dantų, o tai – maistas blogosioms bakterijoms.
Būtinai valykite dantis praėjus pusvalandžiui po saldainių valgymo, nes seilės gali ir nepašalinti apnašų nuo dantų.
Uogos
Tamsios spalvos uogos taip pat gali nudažyti dantis. Uogas reikėtų valgyti, nes jose yra vitaminų ir antioksidantų, tačiau iš karto po dantų balinimo ar burnos higienos jų tikrai reikėtų vengti. Tiesa, pravartu paskanavus jų po kurio laiko tiesiog dar kartą išsivalyti dantis.
Gaivieji gėrimai ir kiti saldūs padažai
Vartojant daug cukraus blogosioms bakterijoms sudaromo itin geros sąlygos daugintis burnoje ir ten pridaryti daug žalos.
Gazuoti gėrimai gali sukelti dantų ėduonį, susilpninti dantis ir padaryti juos jautresnius. Limonaduose esantys dažikliai kartu su pridėtu cukrumi daro nemenką žalą ir ilgainiui pakeičia dantų emalio spalvą.
Citrusiniai vaisiai
Rūgštis ir labai stirpiai susijusi su dantų spalvos pakitimu. Citrinos ir kiti citrusiniai vaisiai tikrai gali „pageltonuoti“ dantis. Itin gausus citrusinių vaisių vartojimas gali prisidėti ir prie prastesnės dantų sveikatos, nes vėl gi – rūgštis susilpnina pačius dantis.
Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai, kaip ir visas kitas rūgštus maistas, kenkia dantų emaliui ir padidina spalvos pakitimo galimybę. Valytis dantis reikėtų praėjus pusvalandžiui po tokių produktų valgymo, nes rūgštinė aplinka ilgainiui gali pakenkti dantims.