Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar nuplikimui tuoj pasakysime sudie? Mokslas tikina atradęs tikslią plaukų slinkimo priežastį

Mančesterio universiteto atliktas tyrimas atskleidė, jog žmonėms plaukai pradeda slinkti, kai dėl biologinio atsako į stresą plaukų folikulai tiesiog „atsijungia“ ir miršta. Ekspertai viliasi, jog šiam procesui sustabdyti bus išrasti specialūs vaistai, padėsiantys vešlius plaukus išsaugoti tūkstančiams žmonių, rašo „The Sun“.
Plikė
Plikė / 123RF.com nuotr.

„Integruotas atsakas į stresą“ žmonėms gali pasireikšti infekcijos metu arba kai organizmas negauna reikiamų maistinių medžiagų. Tuomet kūnas sulėtina neesmines savo funkcijas, tarp jų – ir plaukų augimą.

Laboratorijoje atliktas plaukų folikulų tyrimas atskleidė, kad šis procesas gali galutinai sunaikinti galvos odos ląsteles. Ekspertai mano, kad plikimui laiku užkirsti kelią galėtų atsako į stresą sustabdymas vaistais.

„Šis atsakas į stresą gali būti susijęs su daugeliu plaukų slinkimo sutrikimų, – teigė tyrimo autorius dr. Talveenas Purba. – Labai tikimės, kad nusitaikymas į jį paskatins naujų gydymo būdų atsiradimą“.

Mokslininko teigimu, mažai tikėtina, jog vaistų pagalba plaukus pavyktų atkurti tiems žmonėms, kurie juos jau visiškai prarado. Visgi sureagavus laikui, kuomet plaukų slinkimas aktyvus, panašu, procesą būtų galima sustabdyti.

Shutterstock.com /Plikimas
Shutterstock.com /Plikimas

„Mūsų pagrindiniai tolesni žingsniai yra patvirtinti, kad tai vyksta žmonėms, tada išsiaiškinti, ar galime tai suvaldyti“, – tvirtino dr. T.Purba.

Mančesterio universiteto tyrėjai savo atradimą padarė atsitiktinai, tirdami vieno vaisto poveikį plaukų folikulams. Kai folikulams nepavyko išdygti, komanda suprato, kad augimo procesas sustojo dėl suaktyvintos reakcijos į stresą.

Žurnale „Plos One“ mokslininkai teigė, kad šis atradimas galėtų padėti gydyti žmones, kurie praranda plaukus dėl chemoterapijos ar alopecijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas