Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip išvengti „miego raukšlių“?

Atsibundi, nueini į vonios kambarį ir pažvelgi į veidrodį. O ten - naujos raukšlės! Greičiausiai tai - miego raukšlės, kurios iš esmės yra laikinos. Vis dėlto su amžiumi odai prarandant elastingumą, jos gali likti ilgam, rašo „Science Alert“.
Miegas
Miegas / Shutterstock nuotr.

Kaip miegojimas ant šono veikia jūsų veidą?

Jūsų oda raukšlėjasi dėl daugelio priežasčių, įskaitant senėjimą, saulės žalą, rūkymą, prastą drėkinimą, įprastas veido išraiškas (pvz., šypseną, raukymąsi, žvilgsnį) ir miego padėtį.

Miegant ant šono ar pilvo veido oda yra labiau suspaudžiama ir gniuždoma nei miegant ant nugaros. Kai miegate ant šono arba pilvo, gravitacija spaudžia veidą prie pagalvės. Veido oda iškraipoma, nes miego laiku ji tempiama, spaudžiama ir traukiama visomis kryptimis.

Shutterstock nuotr./Miegas
Shutterstock nuotr./Miegas

Šias veidą veikiančias išorines jėgas galite sumažinti miegodami ant nugaros arba dažnai keisdami miego padėtį.

Gydytojai sako, kad neretai vos pažvelgę į paciento veidą gali nustatyti, ant kurios pusės jis miega.

Tiesa, tai priklauso ir nuo žmogaus amžiaus. Pvz., jauno veido miego raukšlės yra laikinos ir išnyksta pabudus. Tačiau kuo vyresnis žmogus, tuo ilgiau miego raukšlės išsilaiko, o galiausiai (jei miegojimo padėtis nuolatinė) jos tampa nuolatinėmis raukšlėmis.

Tai nutinka dėl to, jog su amžiumi oda praranda elastingumą, todėl susidaro idealios sąlygos miego raukšlėms ar linijoms atsirasti ir išlikti ilgiau.

Norėdami to išvengti žmonės griebiasi įvairių grožio ir kosmetologijos priemonių. Tačiau ar visos jos iš tiesų daro poveikį?

123RF.com nuotr./Veido kremas
123RF.com nuotr./Veido kremas

Ar vakarinė odos priežiūros rutina gali padėti išvengti raukšlių miego metu?

Kolagenas ir elastinas yra dvi pagrindinės dermos (vidinio odos sluoksnio) sudedamosios dalys. Jie formuoja odos struktūrą ir palaiko odos elastingumą.

Kolageno papildymas taikant odos priežiūros procedūras, skirtas odos elastingumui didinti, gali padėti sumažinti raukšlių susidarymą.

Hialurono rūgštis yra natūraliai žmogaus organizme esanti molekulė. Ji palaiko tinkamą mūsų odos kolageno ir elastino konfigūraciją, stimuliuoja kolageno gamybą ir prideda drėgmės, o tai gali padėti sulėtinti raukšlių susidarymą. Hialurono rūgštis yra viena iš labiausiai paplitusių odos priežiūros kremų, gelių ir losjonų veikliųjų medžiagų.

Ar šilkiniai užvalkalai iš tikrųjų turi reikšmės?

Šilkiniai užvalkalai gali turėti įtakos raukšlių formavimuisi, jei jie leidžia odai slysti ir judėti, o ne sukelia trintį ir spaudimą vienoje vietoje. Jei galite, naudokite šilkines paklodes ir šilkines pagalves.

Tyrimai taip pat parodė, kad pagalvės, sukurtos taip, kad sumažintų mechaninį poveikį miego metu, gali užkirsti kelią odos deformacijoms. Tokia pagalvė gali būti naudinga siekiant sulėtinti ir išvengti tam tikrų veido raukšlių susidarymo.

Vis dėlto svarbiausia, ką reikėtų žinoti, jei baiminatės miego raukšlių – miegojimo poza. Specialistai pabrėžia, kad miegojimas ant nugaros gali sumažinti miego raukšlių atsiradimo riziką, lygiai taip pat kaip ir gilus veido odos drėkinimas prieš miegą.

Įtakos turi ir gyvenimo būdas. Pvz.: metimas rūkyti, reguliarus vandens vartojimas, sveika mityba – rekomenduojama valgyti pakankamai daržovių, vaisių, riešutų, sėklų, sveikų riebalų, jogurto ir kitų fermentuotų produktų. Taip pat verta kasdien naudoti apsauginius kremus, apsaugančius nuo ultravioletinių spindulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas