Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiesa ar mitas: ar naminis rozmarinų vanduo tikrai padaro plaukus sveikesnius?

Socialiniame tinkle „TikTok“ pilna įrašų, kuriuose tiktokeriai tikina, jog naudinga galvos odą ir plaukus apipurkšti rozmarinų vandeniu. Pasigaminti jį siūloma patiems. Tačiau ar tokia priemonė iš tiesų veiksminga?
Plaukų priežiūra
Plaukų priežiūra / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma everydayhealth.com, grotažymė #rosemarywater surinko 609,8 mln. peržiūrų, o atskiri vaizdo įrašai sulaukė milijonų peržiūrų. Daugelyje klipų vaizduojami nuomonės formuotojai, demonstruojantys savo blizgančius, sveikus ir ilgus plaukus. Visa tai pasiekti esą pavyko naudojant rozmarinų lapų vandenį. Pasigaminti jį paprasta – tereikia šviežių rozmarinų ir virinto vandens.

Shutterstock nuotr./Rozmarinas
Shutterstock nuotr./Rozmarinas

„Rozmarino vanduo yra naujas ryžių vanduo“, – skelbia @audreyvictoria, turinti 2,3 mln. sekėjų, 10 sekundžių trukmės vaizdo įraše, kuriame plaukus apipila naminiu nuoviru. „Septynias dienas naudojau rozmarinų vandenį ir rezultatai buvo šokiruojantys“, – sako @beautybypriscila, kurios sekėjų gretos siekia 21,5 tūkst. Šis jos įrašas sulaukė 2,2 mln. peržiūrų sulaukusiame vaizdo įraše. Jame ji tikina, kad būtent dėl naminio rozmarinų vandens jos plaukai per savaitę paaugo daugiau nei centimetrą.

Kitame vaizdo įraše, peržiūrėtame net 17 milijonų kartų, plaukų ekspertas @jonathankmonroe (2,3 mln. sekėjų) teigia, kad į plaukus reikia įtrinti rozmarino vandens „plaukų gabalėlius“ (tai – rozmarino vanduo, supiltas į silikoninę formą ir užšaldytas) ir tai „gali sumažinti plaukų slinkimą, paskatinti jų augimą“, o taip pat padidinti blizgesį.

Tačiau vien tai, kad tai madinga „TikTok“, nereiškia, kad rozmarinų vanduo yra geriausias sprendimas, padedantis pagerinti plaukų augimą ir blizgesį.

Socialinėje žiniasklaidoje tai jau ne pirma tendencija, kuri plinta be aiškių mokslinių įrodymų ir ilgalaikių tyrimų, kurie patvirtintų jų veiksmingumą visų tipų plaukams.

Taigi, kaip plaukus veikia rozmarinų vanduo ir ką apie tai sako moksliniai tyrimai?

Vida Press nuotr./Plaukų priežiūra
Vida Press nuotr./Plaukų priežiūra

Kas yra rozmarinų vanduo?

Rozmarinų vanduo gaminamas iš rozmarinų lapų, užpylus juos vandeniu. Pasak Niujorke dirbančios dermatologės Michelle F. Henry pasigaminti rozmarinų vandens gali kiekvienas ir savo namuose. Tačiau reikia laikytis instrukcijų.

"Pirmiausia į puodą reikia įpilti 5 puodelius vandens ir 5 rozmarino pumpurus ir šakeles. Kai vanduo užvirs, palikite jį 15 minučių atvėsti. Tada išjunkite ugnį ir palikite mišinį puode 25 minutes, kol jis įgaus „rausvą atspalvį“. Perkoškite viską į butelį, išimdami rozmarino gabalėlius. Tirpalą galima laikyti šaldytuve ir sunaudokite per porą savaičių", – patarė pašnekovė.

Pasak jos, šį tirpalą geriausia naudoti kaip paskutinę plaukų priežiūros priemonę išplautiems plaukams. Po šampūno, kondicionieriaus, kaukės, su rozmarinų vandeniu reikėtų išskalauti plaukus.

Ar rozmarinų vanduo gali skatinti plaukų augimą?

Yra keletas tyrimų, patvirtinančių, kad šis augalas gali skatinti plaukų augimą. 2015 m. paskelbtas tyrimas rodo, kad po šešių mėnesių naudojimo tiriamiesiems rozmarinų aliejus buvo toks pat veiksmingas kaip ir 2 proc. minoksidilas.

Dar anksčiau, 2013 m., paskelbtame nedideliame tyrime patvirtinta, kad rozmarinų lapų ekstraktas gali skatinti plaukų augimą dalyviams, sergantiems androgenine alopecija.

Vida Press nuotr./Niežtinti galvos oda
Vida Press nuotr./Niežtinti galvos oda

Rozmarinai padeda galvos odos sveikatai

Kur kas daugiau tyrimų atlikta ne su rozmarinų vandens, bet iš jo pagaminto eterinio aliejaus naudojimu. Visi žinome, kad sveiki plaukai paprastai prasideda nuo sveikos galvos odos, o rozmarinų aliejus tam gali būti naudingas.

2015 m. vykusio tyrimo dalyviai, kurie naudojo rozmarinų aliejų, rečiau jautė galvos odos niežulį nei minoksidilio grupės dalyviai. Priežastis gali būti ta, kad rozmarinų aliejus turi priešgrybelinių ir antibakterinių savybių, todėl gali būti naudingas kovojant su pleiskanomis ir kitomis galvos odos problemomis.

Iki šiol nėra jokių tyrimų, įrodančių, kad rozmarinų vanduo ar aliejus turėtų įtakos plaukų žvilgesiui.

Mokslininkai pabrėžia, kad rozmarinų aliejus yra saugus, kai naudojamas išoriškai. Tiesa, per didelis eterinių aliejų, taigi, ir rozmarinų aliejaus, kiekis arba didelė jo koncentracija gali sukelti odos sudirginimą arba alergines reakcijas.

Atsargesni turėtų būti žmonės, turintys specifinių plaukų ar galvos odos problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai