Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Norite sulaukti 100 metų ir išlikti sveikesni? Ši dieta – bilietas į tokią senatvę

Naujas tyrimas parodė, kaip smegenų senėjimo greitis susijęs su mūsų mityboje esančiomis maistinėmis medžiagomis, rašo „Science Alert“.
Viduržemio jūros dieta
Viduržemio jūros dieta / 123rf.com nuotr.

Ilinojaus ir Nebraskos-Linkolno universitetų mokslininkai atliko 100 65-75 metų amžiaus savanorių smegenų skenavimo ir mitybos palyginimą, ieškodami sąsajų tarp tam tikros mitybos ir lėtesnio smegenų senėjimo.

Shutterstock nuotr./Laiminga pora
Shutterstock nuotr./Laiminga pora

Jie nustatė du skirtingus smegenų senėjimo tipus, o lėtesnis senėjimas buvo susijęs su maistinių medžiagų vartojimu, panašiu į tą, kurį galima gauti laikantis Viduržemio jūros regiono dietos.

Jau ankstesni tyrimai parodė, kad ši dieta yra viena geriausių mūsų organizmui.

„Tyrėme konkrečių maistinių medžiagų biomarkerius, pavyzdžiui, riebalų rūgščių profilius, kurie, kaip žinoma mitybos moksle, gali būti naudingi sveikatai, – sako neurologas Aron Barbey iš Ilinojaus universiteto.

Pasak jo, tai dera su gausiais šios srities tyrimais, įrodančiais teigiamą Viduržemio jūros regiono dietos, kurioje akcentuojami maisto produktai, kuriuose gausu šių naudingų maistinių medžiagų, poveikį sveikatai.

Tyrimo metu tarp nustatytų naudingų biomarkerių buvo riebalų rūgštys, pavyzdžiui, esančios žuvyje ir alyvuogių aliejuje, ir antioksidantai, pavyzdžiui, vitaminas E, esantis špinatuose ir migdoluose, taip pat karotinoidai – augaliniai pigmentai, esantys morkose ir moliūguose, kurie, kaip jau anksčiau nustatyta, mažina uždegimą organizme ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.

Kitas naudingas biomarkeris, susijęs su lėtesniu senėjimu, šiame tyrime buvo cholinas, kurio didelė koncentracija yra kiaušinių tryniuose, organų mėsoje ir žaliose sojų pupelėse.

Mokslininkai vertino smegenų senėjimą, atlikdami smegenų magnetinio rezonanso skenavimą ir kognityvinius vertinimus.

„Mes vienu metu tiriame smegenų struktūrą, funkciją ir medžiagų apykaitą, parodydami tiesioginį ryšį tarp šių smegenų savybių ir kognityvinių gebėjimų“, – kalbėjo tyrėjai.

Šiuo metu daugėja įrodymų, kad mityba vaidina svarbų vaidmenį smegenų senėjimui, o kiekvienas naujas tyrimas padeda geriau suprasti, kaip mūsų smegenys glaudžiai susijusios su visomis kitomis kūno dalimis ir funkcijomis.

Minėtame tyrime užfiksuotas tik trumpas laiko tarpas, jis nėra pakankamai išsamus, kad įrodytų priežastį ir pasekmę. Tačiau panašios išvados buvo padarytos ir 2023 m. atliktame tyrime, kurio dalyviai buvo stebimi 12 metų ir kuriame taip pat buvo nustatytas ryšys tarp Viduržemio jūros regiono dietos ir mažesnio kognityvinių funkcijų silpnėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius