„40–45 metai, kaip ir 60 metų, yra dramatiškų pokyčių metas“, – sako vyriausiasis tyrimo autorius dr. Michaelas Snyderis, Stanfordo medicinos universiteto Kalifornijoje genetikos profesorius. Pasak jo, abiem šiais laikotarpiais vyksta daugybė pokyčių. Šešiasdešimtaisiais metais pokyčiai ypač dramatiški.
Dr. M.Snyderis priduria, kad tyrimo rezultatai gali padėti išsiaiškinti su amžiumi susijusias ligas lemiančius molekulinius mechanizmus, o tai padėtų sukurti ankstyvosios diagnostikos ir prevencijos strategijas.
Tyrėjai kas tris–šešis mėnesius ėmė 108 tiriamųjų biologinius mėginius. Dalyvių etninė kilmė buvo įvairi, šiek tiek daugiau nei pusė jų buvo moterys.
Tyrimo metu nustatyta, kad daugiau nei 80 proc. visų molekulių skaičius kito netiesiškai (didėjo arba mažėjo), t. y. tam tikrais amžiaus tarpsniais jų skaičius keitėsi labiau nei kitais – ypač tiriamiesiems sulaukus 40–44 metų ir perkopus 60 metų.
Kaip molekuliniai pokyčiai gali paveikti sveikatą?
Mokslininkai pastebėjo panašius molekulinius pokyčius abiem amžiaus tarpsniais, susijusius su širdies ir kraujagyslių ligomis, odos ir raumenų senėjimu bei kofeino metabolizmu.
Pastebėta, kad keturiasdešimtmečių molekulės, susijusios su alkoholio ir riebalų apykaita, aiškiai pasikeitė, tuo metu šešiasdešimtmečių asmenų – su angliavandenių apykaita, imuniteto reguliavimu ir inkstų funkcija. Kaip ir manyta, sulaukus 60-ies, daugeliui tiriamųjų pastebėtos dažnesnės fizinės sveikatos problemos. Taip nutinka, nes senstanti imuninė sistema praranda gebėjimą apsisaugoti nuo infekcijų ir vėžio, taip pat pastebimai padaugėja širdies ligų.
Kai kuriuos procesus galima pristabdyti
Nors senėjimas yra neišvengiamas, žmonės gali imtis veiksmų, galinčių sustabdyti molekulinį nykimą, sako tyrėjai.
„Šiame tyrime siūloma niuansų, kaip vykdyti prevenciją, tačiau jau žinome, kad pagrindiniai veiksniai, lemiantys mažesnę riziką [sveikatai], yra šie: mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, svorio kontrolė, diabeto ir hipertenzijos kontrolė, nerūkymas ir fizinis aktyvumas“, – sako Niujorko universiteto Langono optimalaus senėjimo instituto įkūrėjas, gydytojas Josefas Coreshas, kuris tyrime nedalyvavo.
Dr. M.Snyderis taip pat ragina 40-mečius atkreipti dėmesį į cholesterolio kiekį kraujyje, didinti raumenų masę sportuojant ir mažinti alkoholio vartojimą, nes sulėtėja medžiagų apykaita. Jis siūlo šešiasdešimtmečiams padidinti priešuždegiminių maisto produktų (pvz., česnako) ir antioksidantų (pvz., vitaminų C ir E) vartojimą, kad padėtų stabilizuoti molekules.
„Esu įsitikinęs, kad turėtume stengtis koreguoti savo gyvenimo būdą, kol dar esame sveiki“, – sako jis.