Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
14:20

Vargina ūžesys ausyse – nekreipti dėmesio ar visgi kreiptis į specialistą?

Keisti, neįprasti ūžiantys garsai ausyse gali būti ir nesudėtingas sveikatos sutrikimas, bet visgi reikėtų apsilankyti pas ausų gydytoją – otorinolaringologą. Gydytoja Austėja Pečeliūnienė sako, kad net trečdalis žmonių bent kartą gyvenime patiria ūžesį ausyse. Pasak jos, ausis varginantys garsai būna skirtingi, o daugiausia nerimo turėtų kelti pulsuojantis ūžesys. Su gydytoja otorinolaringologe A.Pečeliūniene portalas manodaktaras.lt ir kalbasi apie ūžesius ausyse.
Vyras klausosi muzikos
Vyras klausosi muzikos / Shutterstock nuotr.

Ką signalizuoja ūžesys (tinitas) ausyse? Ar spengimas bei ūžimas galvoje ir ausyse yra pavojingo sveikatos sutrikimo simptomas?

– Iš lotynų kalbos kilęs terminas tinnitus (tinnire – skambėti) apibūdina garsą (ūžesį) ausyse, kai nėra išorinio garsinio stimulo. Net trečdalis žmonių yra patyrę ūžesio epizodą bent kartą gyvenime, o maždaug vienam iš aštuonių ūžesys tampa lėtiniu ir dažnai būna susijęs klausos pablogėjimu. Lėtinis ūžesys nors yra labai varginantis simptomas retai būna sukeltas pavojingos ligos. Daugiausia nerimo turėtų kelti pulsuojantis ūžesys, nes tokio pobūdžio ūžesys siejamas su pakitusia kraujotaka (kraujagyslių anomalijos, arterioveninės fistulės, navikai ir kt.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito