Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešu miego performansu Vilniuje startavo unikalus festivalis: laukia net 10 valandų ekspertų įžvalgų

Visa diena, skirta žinioms apie kokybišką miegą ir jo sąsajas su ilgaamžiškumu, diskusijoms bei patyriminėms praktikoms. Tokią galimybę visiems, besidomintiems šiomis aktualiomis temomis, dovanos festivalis „Sleep Fest“. Jis jau spalio 26-ąją, šeštadienį, pakvies į koncertų salę „Compensa“ Vilniuje, rašoma „Sleep Fest“ pranešime spaudai.
Viešu miego performansu Vilniuje startavo unikalus festivalis
Viešu miego performansu Vilniuje startavo unikalus festivalis / Loic Salfati nuotr.

Tai pirmasis tokio pobūdžio renginys Europoje, subursiantis žymiausius mokslininkus, ekspertus ir praktikus iš viso pasaulio, svarbus vaidmuo festivalyje skirtas ir Lietuvoje žinomiems specialistams bei ilgaamžiškumo entuziastams.

Visi, susidomėję ir ėmę giliau domėtis miego ir ilgaamžiškumo temomis, greitai supranta, kokios jos plačios ir kiek skirtingų aspektų apima. Tai ir mityba, endokrinologija, genetika, specifiniai amžiaus tarpsniai. Festivalio dalyviai išties pajus šių temų kompleksiškumą, tačiau kad orientuotis būtų lengviau, festivalis padalintas į 4-ias dalis. Kiekviena jų turi savo ryškiausią liniją: nuo emocinės ir psichinės sveikatos, miego ir ilgaamžiškumo pradmenų, naudingų kasdienių praktikų iki miego svarbos verslui ir valstybei.

Be to, fetivalyje bus itin skatinamas dalyvių įsitraukimas, kad jie išgirstų atsakymus į visus rūpimus klausimus. Juolab, jog šias temas lydi nemažai mitų, kontroversijų. Tad pranešimus lydės diskusijos bei klausimų atsakymų sesijos. Kiekvienas, esantis salėje, galės užduoti rūpimą klausimą, o pranešėjai bus pasiruošę pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi. Klausimus bus galima užduoti net ryškiausioms renginio žvaigždėms, o jų netrūks.

Daugybė žmonių, besidominčių miego tema, yra skaitę britų neuromokslininko Matthew Walkerio knygą „Why We Sleep“ (ji išleista ir lietuviškai bei vadinasi „Kodėl mes miegame“) arba matę jo TED pranešimą „Sleep is Your Superpower“ (liet. „Miegas tai tavo supergalia“). Knyga tapo bestseleriu, kalba buvo peržiūrėta 20 mln. kartų, o M.Walkeris tapo pasauline įžymybe. Jis bendraus ir su „Sleep Fest“ dalyviais.

Kita itin ryškia festivalio žvaigžde drąsiai galima įvardinti vieną garsiausių pasaulyje ilgaamžiškumo novatorių – Bryaną Johnsoną. Šis JAV gyvenantis biotechnologijų milijonierius 2021 m. pasiekė pasaulio rekordą per 7 mėnesius sugebėjęs atsukti savo biologinį laikrodį. 46 metų novatorius šiuo metu sensta lėčiau nei 94 proc. jo bendraamžių visame pasaulyje. Kaip jam tai pavyko, festivalyje bus galima išgirsti tiesiai iš jo paties.

Ilgaamžiškumo bei miego temos aktualios ir svarbios ne tik Europoje bei JAV, bet ir Azijoje, juolab, jog tikru fenomenu ir tyrimu objektu yra tapę Japonijos ilgaamžiai. Į „Sleepfest“ atvyksta garsus japonų miego tyrinėtojas Hidekazu Yamada, kuris yra Kindai universiteto Anti-aging centro įkūrėjas bei Japonijos Anti-aging medicinos draugijos prezidentas. H.Yamada yra longevity srities žvaigždė Azijos regione.

JAV miego medicinos mokslų daktaras Michaelis Grandneris festivalyje „Sleep Fest“ pasidalins tyrimų medžiaga apie miego trūkumo įtaką psichinei ir fizinei sveikatai. Poilsio patarimais dalinsis ir interaktyvią gilaus poilsio nemiegant (angl. non-sleep deep rest) sesiją ves olandų neuromokslininkas Leo Van Woerdenas. Visi sesijos dalyviai turės galimybę išmokti, kaip pailsėti neužmiegant viduryje dienos ar bet kuriuo pasirinktu metu.

Ilgaamžiškumo futuristė dr. Ines O’Donovan kalbės tema, kuri užkabina savotišką ilgametį tabu: kaip su amžiumi kinta moterų miegas, ypač imant artėti menopauzei ir jos metu, bei kaip tai veikia ilgaamžiškumą. Ir tai tik dalis kompetentingų savo srities žinovų iš užsienio.

Lietuvos mokslininkai taip pat nėra miego ir ilgaamžiškumo temų nuošalėje. „Sleep Fest“ dalyvausiantį mokslininką, genetiką Vaidą Dirsę galima vadinti tikru pionieriumi ilgaamžiškumo tyrimų srityje Lietuvoje. Klausytojams jis papasakos apie rodiklius, kurie padeda prailginti biologinį žmogaus amžių, bei priemones, kurios gali būti naudingos ne tik žmogui asmeniškai, bet ir verslui.

Mokslininkė, tyrėja Dr. Alicja Juškienė kalbės apie itin rimtą problemą – chronišką nemigą, o miego konsultantė Ieva Ankstaitienė gilinsis į moterų miego temą – kodėl joms miego reikia daugiau, nei vyrams. Mokslininkas Dr. Tadas Stumbrys konferencijoje kalbės itin intriguojančia, jo jau seniai tyrinėjama tema – kas yra sąmoningas sapnavimas, kaip jį praktikuoti ir ką tokia praktika gali suteikti kiekvienam žmogui, kaip ji skatina asmeninį augimą. Ir tai tik dalis festivalio pranešėjų.

Festivalio lankytojai taip pat galės apsilankyti specialiai renginiui kuriamoje IKEA instaliacijoje, kurios kūrimui panaudota keliasdešimt oro valytuvų, maždaug 100 pagalvių, bene 100 kvadratinių metrų užuolaidos medžiagos. Ši instaliacija kūrybiškai iliustruos šešis pagrindinius gero miego elementus ir įkvėps, kaip jais pasirūpinti namuose.

Šalia pranešimų, klausimų ir atsakymų sesijų netrūks ir kitų veiklų. Lankytojų lauks patyrimų erdvė, technologinių miegą gerinančių sprendimų pristatymai, konkursai, kiti įtraukiantys užsiėmimai.

Unikalu, kad festivalio rėmuose buvo pristatyti ir du nemokami prancūzų menininko Virgile Novarina miego performansai. Su pirmuoju iš numatytų kūrėjo pasirodymų viename iš Vilniuje veikiančių prekybos erdvių visas festivalis simboliškai ir startavo. Antrasis gyvas menininko pasirodymas vyko šalia Katedros aikštės įsikūrusio viešbučio restorano erdvėje, pro kurio milžiniškus vitrininius langus praeiviai galėjo stebėti miegantį menininką.

Abiejose performanso erdvėse šimtai vilniečių ir miesto svečių aktyviai įsitraukė į menininko pasiūlytą avantiūrą. Dalis stebėjo iš lietuviams būdingo pagarbaus atstumo, bet buvo ir labai nuotaikingų reakcijų, kuomet žmonės fotografavosi kartu miegančiu menininku, rašė jam žinutes, nešė dovanas, apžiūrinėjo įvairiais rakursais ir dalinosi viduje sukilusiais jausmais, privertusiais permąstyti savo santykį su itin asmeniška miego patirtim.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento