Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje vyks pirmasis miegui dedikuotas festivalis Europoje: ko tikėtis?

Kodėl šiandieninis žmogus miegui skiria tiek mažai laiko ir dėmesio, nors vis garsiau kalbama apie nuovargio visuomenę, pasaulinę miego trūkumo epidemiją ir to padarinius? Tokius ir susijusius klausimus aptars mokslininkai ir ekspertai iš viso pasaulio ir Lietuvos jau vos po daugiau nei savaitės Vilniuje, rašoma „Sleep Fest“ pranešime spaudai.
Miegas
Miegas / 123RF.com nuotr.

Lietuvoje daugėja gyventojų, besidominčių kokybiško, sveiko ir ilgaamžio gyvenimo tema. Šiuo tikslu – padėti daugiau sužinoti apie tai, ką naujo miego pagerinimui siūlo mokslas, atrasti naujus požiūrio kampus į nakties poilsį bei jo trūkumo padarinių poveikį mums, organizuojamas festivalis, „Sleep Fest“. Tai pirmasis tokio pobūdžio festivalis Europoje, dedikuotas miego temai.

Šokiravo statistika: kas trečias patiria miego sutrikimus

Miegas, maistas, judesys ir aplinka daro didžiausią įtaką mūsų gyvenimui, įsitikinusi festivalio organizatorė Diana Augūnaitė, ne vienerius metus besigilinanti į miego trūkumo problemas.

„Miegas man pačiai visada buvo tarsi vitaminas, kurio kasdienybėje buvo daug ir kokybiško. Išsikalbėjus su bendraminčiais paaiškėjo, kad ne visiems gerai miegoti yra natūralu, o pasigilinus į temą išsamiau sužinojau, kad miego sutrikimus patiria kas trečias suaugęs žmogus. Liūdniausia šioje statistikoje tai, kad miego nepasirinksi, jis – būtinas kiekvienam. Jei nesinori ilgalaikių pasekmių – nuo slypinčių fiziniame kūne iki plataus spektro emocinių sutrikimų – vienintelė išeitis yra rūpintis jo kokybe kasdien. Nuo laiko, kurį praleidžiame miegodami – vidutiniškai trečdalio paros – priklauso likę du trečdaliai mūsų dienos. Taip „Sleep Fest“ tapo vienu iš būdų atkreipti žmonių dėmesį pagalvoti apie savo miego kokybę. O užklupus pandemijai kokybiško miego tema tapo dar aktualesne“, – sako ji.

Tarp pranešėjų – nuo bestselerio autoriaus iki lietuvių mokslininkų

Tarp „SleepFest“ svečių – Matthew Walkeris, britų neuromokslininkas labiausiai žinomas dėl savo bestselerio „Kodėl mes miegame: mokslas apie miegą ir sapnus“. Jame autorius tikina, kad viena pagrindinių šių dienų žmonių ligų ir nuovargio priežastis – miego trūkumas, kuriuo laikomas trumpesnis nei 6 valandų miegas per dieną. Anot jo, gilus miegas yra gyvybiškai svarbus organizmo imuninei funkcijai, emocijų reguliacijai, rimtų ligų bei amžėjimo prevencijai. Festivalyje klausimų-atsakymų sesijos metu lankytojai su neuromokslininku galės išsiaiškinti visus jiems rūpimus klausimus.

Tuo tarpu JAV miego medicinos mokslų daktaras Michael‘is Grandner‘is renginyje pristatys ilgamečių tyrimų medžiagą apie miego trūkumo įtaką psichinei ir fizinei sveikatai. Patarimais geram miegui dalinsis ir į interaktyvią gilaus poilsio nemiegant (angl. non-sleep deep rest) sesiją pakvies olandų neuromokslininkas Leo Van Woerdenas. Prancūzijos verslininkas Emile Menetrey, daug kartų buvęs arti mirties dėl įvairių sveikatos sutrikimų, dalinsis savo unikaliu požiūriu į verslą, darbo rutiną, poilsį ir apskritai gyvenimo vertę.

Festivalio lankytojų lauks ir pranešėjai iš Lietuvos: genetikas dr. Vaidas Dirsė kvies ieškoti sankirtų tarp Ilgaamžiškumo ir produktyvumo, holistinės sveikatos sertifikuota koučerė Ieva Anskaitienė atkreips dėmesį į tai, jog moterims reikia daugiau miego nei vyrams. Mokslininkė, medicinos biologė Diana Romenskaja pristatys tyrimą, kurio metu tyrė 1000 savanorių iš visos Lietuvos kraują ir matavo medžiagos, įvardijamos NAD ir siejamos su ilgaamžiškumu koncentraciją.

Žilvinas Gruodis, sertifikuotas Wim Hof metodo, apimančio šaltį, nusiteikimą ir kvėpavimą, instruktorius pasidalins praktiškais patarimais, kaip prisijaukinti ledinį vandenį ir iš to turėti realios naudos sveikatai bei produktyvumui. Paminėti festivalio svečiai – vos keletas iš daugiau nei 30 konferencijos pranešėjų ir panelistų, o konferencijos trukmė – daugiau nei 10 valandų turinio.

Miegui dedikuota instaliacija

Naujausias IKEA tyrimas apie miegą parodė, kad kas trečias šalies gyventojas prabudęs ryte dažniausiai nesijaučia pailsėjęs, o kas ketvirtas – nuolat jaučia miego trūkumą. Naujausia reprezentatyvi apklausa atskleidžia ir tai, kad beveik trečdalis miega nepakankamai, o miegas yra išmainomas į kitas veiklas. Vietoje ankstyvesnio miego, gyventojai pripažįsta dirbantys ar besimokantys (27 proc.), besinaudojantys socialiniais tinklais ar naršantys internete (26 proc.), žiūrintys filmus ir serialus (24 proc.).

„IKEA tyrimas taip pat patvirtina, kad miego trūkumas atsiliepia kitose gyvenimo srityse: neišsimiegojus esame pavargę (53 proc.), kur kas mažiau patenkinti gyvenimu (34 proc.), mums sunkiau susikaupti (25 proc.) bendrauti su kitais žmonėmis, komandos nariais (20 proc.). Buvimas dalimi miego festivalio – IKEA, kurios vizija yra kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui žmonių – proga priminti, jog gražesnis gyvenimas ir prasideda nuo miego“, – sako IKEA rinkos vadovė Lietuvoje Jolita Juodzevičienė.

Festivalio lankytojai galės apsilankyti specialiai renginiui kuriamoje IKEA instaliacijoje. Čia bus kūrybiškai primenama apie šešis pagrindinius gero miego elementus: šviesą, tylą, švarų orą, komfortą, tinkamą temperatūrą ir atsipalaiduoti leidžiančią tvarką. Profesionalių IKEA interjero dizainerių kurta instaliacija duos ir praktinės naudos – įkvėps ir pasiūlys idėjų, kaip pagerinti savo miegamąjį.

Apie festivalį

Miego festivalis vyks spalio 26-ą dieną Vilniuje, koncertų salėje „Compensa“, kur lankytojams bus pristatyti naujausi tyrimai, medikų ir miego specialistų praktiniai patarimai ir organizuojamos diskusijos. Vienoje tokių bus galima išsiaiškinti, kaip nepasiklysti įvairių papildų, įrenginių ir patarimų jūroje. O vos atvykusius renginio dalyvius pasitiks gausybė interaktyvių patirčių ir lauks eilė galimybių išbandyti naujus atsipalaidavimo metodus ar įvairias priemones, padedančias geriau jaustis: nuo kvapų miegui iki raudonos šviesos terapijos. Lankytojų lauks ir partnerių dovanos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito