Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar „stebuklingieji grybai“ prilygsta antidepresantams? Atsakymas gali nustebinti

Atlikus naują tyrimą paaiškėjo, kad psichodelinis vaistas psilocinas padėjo palengvinti depresijos simptomus taip pat stipriai, kaip ir antidepresantas escitalopramas, rašo „EverydayHealth“.
„Magiški grybai“ ir depresija
„Magiški grybai“ ir depresija / Shutterstock nuotr.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti paskutinę rugsėjo savaitę Milane vykusiame ECNP kongrese ir paskelbti recenzuojamame žurnale „Lancet eClinicalMedicine“.

Psilocibinas, viena iš „stebuklingųjų grybų“ sudedamųjų dalių, taip pat išlaikė liūdesio ir neigiamų emocijų pagerėjimą praėjus šešiems mėnesiams po pradinio gydymo.

„Tai pirmas tyrimas, kuriame lyginamas ilgalaikis šių dviejų vaistų poveikis tokiose srityse kaip gyvenimo prasmė ir bendra gerovė, o ne tik išsivadavimas nuo depresijos. Mes nustatėme, kad psilocibinas pranoko escitalopramą, – sako Tommaso Barba, Londono Imperatoriškojo koledžo Psichodelinių tyrimų centro doktorantas.

Shutterstock nuotr./Depresija
Shutterstock nuotr./Depresija

Pagerėjo net lytinis gyvenimas

Naujasis tyrimas yra 2021 m. žurnale „The New England Journal of Medicine“ paskelbto tyrimo, kuriame buvo lyginamas psilocibinas ir escitalopramas, tęsinys.

59 suaugusiems asmenims, sergantiems depresija, kurių vidutinis amžius buvo 41 m., atsitiktine tvarka buvo paskirstyta šešias savaites vartoti psilocibiną arba escitalopramą.

30 žmonių gavo dvi 25 miligramų geriamąsias psilocino dozes, o likusiems žmonėms buvo skirta 10-20 miligramų escitalopramo per parą ir dvi placebo tabletės.

Abiejose grupėse buvę tiriamieji taip pat gavo psichologinę pagalbą. Remiantis depresijai matuoti naudojamomis skalėmis, pirminiai tyrimo rezultatai parodė, kad psilocibinas ne tik veikė taip pat gerai, kaip antidepresantas, gydant depresiją, bet ir pagerino tokius veiksnius kaip gerovės jausmas, gebėjimas patirti gyvenimo malonumą, socialinis funkcionavimas ir seksualinis funkcionavimas, be to, turėjo mažiau šalutinių poveikių.

Toliau šešis mėnesius, kol tęsėsi tyrimas, buvo naudojami kas mėnesį pildomi klausimynai ir nebuvo taikomas joks papildomas tiriamasis gydymas ar psichiatrinio gydymo apribojimai.

Ir vėl abiejų grupių depresijos simptomų mažėjimas buvo panašus, tačiau psilocibinu gydyti žmonės sakė geriau funkcionuojantys, jaučiantys gyvenimo prasmę bei gebantys palaikyti ryšius.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad psilocibinas pagerino lytinį potraukį, o antidepresantai paprastai mažina lytinį potraukį.

Pasak šio tyrimo autorių, gydymo psilocibinu nauda gali tęstis iki šešių mėnesių ar ilgiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas