Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai įspėja: tai turi didžiulę įtaką vėžio rizikai

Remiantis Amerikos vėžio tyrimų asociacijos 2024 m. vėžio pažangos ataskaita, bendras mirtingumas nuo vėžio Jungtinėse Valstijose pagal amžių sumažėjo net 33 proc. nuo 1991 m. iki 2021 m. Nepaisant to, mokslininkai prognozuoja, kad 2024 m. JAV bus diagnozuota daugiau kaip 2 mln. naujų vėžio atvejų.
Skrandžio vėžys
Skrandžio vėžys / 123RF.com nuotr.

„Per pastaruosius 30 metų buvo padaryta didelė pažanga mažinant mirtingumą nuo vėžio, nes buvo dedamos didelės pastangos įvairiose srityse“, – „Medical News Today“ sakė Teksaso universiteto Vėžio prevencijos ir populiacijos mokslų skyriaus vadovas Ernestas Hawkas.

Tai apima veiksmingą tabako kontrolę, taip pat didesnį informuotumą apie vėžio patikrą. „Nors tai labai džiugina, didėjantis daugelio vėžio atvejų skaičius taip pat rodo, kad dar daug ką reikia nuveikti“, – pažymėjo E.Hawkas.

40 proc. vėžio atvejų susiję su modifikuojamais rizikos veiksniais

Naujausioje ataskaitoje apie vėžį teigiama, kad 40 proc. visų JAV diagnozuotų vėžio atvejų yra susiję su modifikuojamais rizikos veiksniais. Kitaip tariant nustatyta, jog pakeitus gyvenimo būdą galima išvengti 40 proc. vėžinių susirgimų.

„Manau, kad ataskaitoje iš tikrųjų pabrėžiama tai, ko daugelis žmonių nežino – 40 proc. vėžio atvejų JAV yra susiję su modifikuojamais rizikos veiksniais“, – teigė medicinos mokslų daktaras Waelas Harbas, hematologas ir medicininis onkologas. – Taigi, mažindami šią riziką, galime išvengti vėžio.“

Jis tęsia, kad modifikuojami veiksniai yra tai, ką galime keisti: metimas rūkyti, alkoholio atsisakymas, sveikos mitybos ir svorio palaikymas, fizinis aktyvumas ir odos apsauga nuo UV spindulių.

„Atsižvelgdami į šiuos dalykus, galime daug ką padaryti bet kuriam asmeniui, kuriam gresia rizika susirgti vėžiu – svarbu anksti nustatyti vėžį arba užkirsti jam kelią, kad nesusidurtume su pažengusiomis vėžio situacijomis“, – pabrėžė jis.

Per didelis alkoholio vartojimas – didelė rizika

Iš visų modifikuojamų rizikos veiksnių, susijusių su vėžiu, ataskaitoje išskirtas per didelis alkoholio vartojimas, turintis didelį poveikį: 5,4 proc. visų vėžio atvejų, diagnozuotų JAV 2019 m., buvo susiję su alkoholio vartojimu.

„Tai primena apie gyvenimo būdo pasirinkimo, kuris gali turėti įtakos vėžio rizikai, poveikį“, – sakė W.Harbas.

Gydytojas teigė, kad neabejotinai egzistuoja ryšys tarp per didelio alkoholio vartojimo ir daugelio vėžio rūšių, įskaitant krūties, storosios žarnos ir kepenų vėžį: „Tikrai svarbu, kad visuomenės sveikatos iniciatyvose daugiausia dėmesio būtų skiriama alkoholio vartojimo mažinimui, didinant informuotumą apie šiuos pavojus. Manau, kad dėl to sumažės rizika susirgti vėžiu“.

JAV daugėja ankstyvųjų vėžio formų

Vėžio ataskaitoje teigiama, kad dar viena kliūtis, kurią vis dar reikia įveikti, – užtikrinti, kad ankstyvojo vėžio, pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžio, ankstyvosios diagnostikos tyrimai ir skiepai nuo jo būtų prieinami visiems.

Ataskaitoje nustatyta, kad ankstyvosios stadijos vėžio atvejų daugėja, įskaitant storosios žarnos, krūties ir kitų vėžio formų diagnozavimą jaunesniems nei 50 metų suaugusiesiems.

Be to, 2012-2019 m. bendras gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičius 30-34 metų amžiaus moterims padidėjo 2,5 proc.

„Vėžys yra antroji pagrindinė mirties priežastis JAV“, – sakė onkologė ir hematologė Jamie Koprivnikar. – Tai yra didelė visuomenės sveikatos krizė. Nerimą keliantys pranešimai rodo, kad nuo 1990 m. pasaulyje beveik 80 proc. padaugėjo ankstyvųjų vėžio atvejų“, – pridūrė ji.

J.Koprivnikar teigia, kad nors vis dar neaišku, kodėl daugėja ankstyvųjų vėžio formų atvejų, ekspertai turi keletą teorijų: „Nors nėra aiškaus atsakymo, kodėl daugėja ankstyvųjų vėžio formų, manome, kad tai gali būti susiję su mitybos ir gyvenimo būdo veiksniais. Ypač manome, kad nutukimas, rūkymas, alkoholio vartojimas, perdirbtų maisto produktų vartojimas ir sėslus gyvenimo būdas gali būti šio, pastaruoju metu itin padidėjusio, ankstyvosios stadijos vėžio atvejų skaičiaus priežastis.“

Usa Today skelbia, kad Amerikos vėžio draugijos tyrime teigiama, kad 40 proc. naujų vėžio atvejų ir 44 proc. mirčių nuo vėžio tarp 30 metų ir vyresnių žmonių būtų galima išvengti, jei žmonės atsisakytų rizikingos elgsenos, pavyzdžiui, rūkymo ir alkoholio vartojimo. Ekspertai teigia, kad šis tyrimas pateikia naujų įrodymų, kad visuomenės sveikatos vadovai turėtų skatinti žmones rinktis sveiką gyvenimo būdą ir taip mažinti vėžio riziką.

Amerikos vėžio draugijos tyrime nagrinėti vėžio atvejai ir mirtys, kurių buvo galima išvengti pakeitus elgesį ir mitybą arba pasiskiepijus ŽPV ir hepatito B vakcinomis, mažinančiomis vėžį sukeliančių infekcijų riziką.

Elgesys, kuris gali padidinti vėžio riziką, yra rūkymas, pasyvus rūkymas, alkoholio vartojimas ir antsvoris. Per didelis raudonos ar perdirbtos mėsos vartojimas ir mityba, kurioje trūksta vaisių ir daržovių, maistinių skaidulų ar kalcio, taip pat didina tikimybę susirgti vėžiu.

Tyrimo rezultatai yra „didelė galimybė mūsų šaliai – iš tikrųjų kiekvienai šaliai – sumažinti sergamumą vėžiu ir mirtingumą nuo jo aktyviau teikiant pirmenybę prevencijai asmeniniu ir visuomenės lygmeniu“, – sakė Ernestas Hawkas. Jis tikina, kad tokio tyrimo tikslas – ne gėdinti rūkančius, geriančius ar kitaip rizikingai besielgiančius asmenis, o informuoti ir šviesti.

„Sunku iš karto ar nuosekliai per tam tikrą laiką pakeisti savo gyvenimo būdą, – sakė E.Hawkas. – Tikslas – padėti žmonėms orientuotis „į naudingą elgesį, kuris gali padėti jiems lengviau pasirinkti“.

Tyrime nurodytos vėžio priežastys, kurių, kaip teigiama, galima išvengti, pasiskirstė taip:

  • Pagrindinis rizikos veiksnys buvo rūkymas – 19,3 proc. atvejų.
  • Per didelis kūno svoris buvo rizikos veiksnys 7,6 proc. atvejų.
  • Alkoholio vartojimas buvo susijęs su 5,4 proc. atvejų.
  • Ultravioletinė spinduliuotė sukėlė 4,6 proc. atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas