Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtraukus vaistus nuo cistinės fibrozės kompensuojamųjų kainyną, šie pradedami pardavinėti

Į kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukus vaistus, skirtus cistinei fibrozei gydyti, nuo pirmadienio juos paskyrus gydytojui galima įsigyti vaistinėse, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas sako, kad vaistai sergantiems cistine fibroze valstybės lėšomis bus kompensuojami pirmą kartą, o pasibaigus porą metų trukusiam procesui pagalbos sulauks dešimtys šia liga sergančių žmonių.

„Per pastaruosius kelerius metus finansavimas retoms ir itin retoms ligoms gydyti išaugo daugiau nei tris kartus, vien per šių metų devynis mėnesius į kompensuojamųjų vaistinių preparatų A sąrašą buvo įtraukta 30 naujų vaistų, tai teikia vilties, kad augant valstybės galimybėms, vis daugiau pacientų sulauks pagalbos iš valstybės“ – pastebi jis.

Į kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukti šie cistinei fibrozei gydyti skirti preparatai: ivakaftoras, tezakaftoras ir eleksakaftoras (Kaftrio) bei ivakaftoras (Kalydeco).

Jie bus kompensuojami dviejų metų ir vyresniems pacientams, kuriems yra bent viena cistinės fibrozės membranų laidumą reguliuojančio baltymo geno F508del mutacija.

Cistinė fibrozė – reta genetinė liga, kai sutrikus liaukų veiklai pažeidžiamos kitų organų, tokių kaip plaučiai arba kasa, funkcijos. Nuo 2022 metų sausio visi naujagimiai Lietuvoje yra tiriami dėl šios retos ligos.

Cistinės fibrozės gydymui iki šiol buvo kompensuojami sistemiškai veikiantys antibakteriniai vaistai, kvėpavimo sistemą veikiantys vaistai, fermentų preparatai – iš viso 11 veikliųjų medžiagų.

Praėjusiais metais kompensuojamaisiais vaistais iš Kompensuojamųjų vaistų A sąrašo nuo cistinės fibrozės buvo gydytas 71 pacientas. Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidos šiems vaistams kompensuoti sudarė 239,77 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas