Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV patvirtinta pirmoji gripo vakcina, skirta naudoti namuose

Žmonės, kurie svajojo, kad skiepai nuo gripo būtų atliekami be adatų, netrukus galės paskiepyti save ar savo vaikus namuose, naudodami į nosį purškiamą gripo vakciną, rašo „EverydayHealth“.
Gripas
Gripas / Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr./Vakcina
Shutterstock nuotr./Vakcina

Tiesa, kol kas tokią galimybę turės tik amerikiečiai. JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA) davus leidimą, „FluMist“ tapo pirmąja vakcina nuo gripo, kurią suaugusieji gali susileisti patys arba duoti savo vaikams ne vaistinėje, gydytojo kabinete ar kitoje sveikatos priežiūros įstaigoje.

Naujoji „FluMist“ versija, kaip ir JAV sveikatos priežiūros įstaigose vartojama „FluMist“ versija, namuose leidžiama naudoti jaunesniems nei 50 metų suaugusiesiems ir 2 metų bei vyresniems vaikams.

„Patvirtinus pirmąją gripo vakciną, kurią galima vartoti savarankiškai, atsiranda nauja galimybė gauti saugią ir veiksmingą sezoninio gripo vakciną, kuri gali būti patogesnė, lankstesnė ir prieinamesnė asmenims ir šeimoms“, – pranešime apie patvirtinimą sakė FDA Biologinių vaistų vertinimo ir tyrimų centro direktorius daktaras Peteris Marksas.

JAV vartotojus vakcina „FluMist Home“ turėtų pasiekti kitais metais, kad būtų galima ją įsigyti 2025-2026 m. gripo sezonui.

Tiesa, į nosį purškiama gripo vakcina nėra naujiena. FDA dar 2003 m. buvo leidusi tokią vakciną vartoti nevyresniems nei 49 m. pacientams. 2007 m. ja leista skiepyti ir vyresnius nei 2 m. vaikus. Tiesa, ja skiepytis pacientai galėjo tik gydymo įstaigose.

Kaip ir 20 metų naudojama į nosį purškiama vakcina, savarankiškai vartojama vakcina stimuliuoja imuninę sistemą naudojant inaktyvuotas (susilpnintas) dviejų pagrindinių žmogaus gripo viruso tipų – A ir B potipių – versijas.

Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC), 50 metų ir vyresni suaugusieji bei 6 mėnesių-2 metų vaikai turėtų skiepytis gripo vakcina, o ne nosine gripo vakcina. Agentūra taip pat teigia, kad nėščios moterys arba asmenys, sergantys tam tikromis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, ŽIV, turėtų pasiskiepyti nuo gripo, o ne į nosį purškiama gripo vakcina.

Yra žinoma, kad dažniausiai pasitaikantys šalutiniai į nosį purškiamos vakcinos poveikiai yra sloga ir nosies užgulimas. Suaugusiesiems gali skaudėti gerklę, o 6 metų ir jaunesniems vaikams gali pasireikšti nedidelis karščiavimas, kuri neilgai trukus praeina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas