Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jungtinėje Karalystėje pirmą kartą išbandyta novatoriška vakcina nuo plaučių vėžio

Vyras, kuriam šių metų gegužę atsitiktinai aptiktas mirtinas plaučių vėžys, tapo pirmuoju žmogumi Jungtinėje Karalystėje, gavusiu novatorišką vakciną nuo šios ligos, rašo „Daily Mail“.
Vakcina
Vakcina / 123RF.com nuotr.

Apie tai, jog serga vėžiu, 67-erių Januszas Raczas iš Londono sužinojo gydytojui jam paskyrus kolonoskopiją.

Vyro kraujospūdis tuomet pasirodė esantis per aukštas. Gydytojai pacientui dešiniajame plautyje aptiko neįprastą darinį. Skubiai atlikę tolesnius tyrimus, jie diagnozavo, kad Januszas serga plaučių vėžiu.

Ekspertai vyrui gerų prognozių neturėjo – sakė, kad jam liko gyventi tik 4–5 mėnesiai. Sužinojęs, kad chemoterapija ir radioterapija jam suteiks tik 35 proc. tikimybę išgyventi daugiau nei 5 metus, Januszas nusprendė sudalyvauti tyrime, kurio metu kovai su plaučių vėžiu pasitelkiama novatoriška vakcina.

Vakciną, kodiniu pavadinimu BNT116, pagamino „BioNTech“, naudodama tą pačią mRNR technologiją, kuri buvo labai veiksmingos vakcinos nuo COVID-19 pagrindas.

Gydytojai mano, kad gydymas, sukurtas pacientams, siekiant jiems sustabdyti vėžio atsinaujinimą, pradės naują kovos su šia liga erą.

Vakcina sukurta gydyti nesmulkialąstelinį plaučių vėžį, dažniausiai pasitaikančią ligos formą. Anot ekspertų, šis gydymo būdas yra daug tikslesnis nei chemoterapija. Tai reiškia, kad jis neturėtų turėti tokios pat papildomos žalos sveikoms ląstelėms, kuri kartais sukelia didžiulių šalutinių poveikių.

Praėjusį antradienį Londono universiteto koledžo ligoninėje 67-erių Januszui kas 5 minutes buvo suleistos šešios injekcijos. Kitas 6 savaites vyras bus skiepijamas kas savaitę, o dar kitas 54 savaites – kas tris savaites.

Paaiškindamas savo sprendimą dalyvauti šiame tyrime, britas teigė: „Aš taip pat esu mokslininkas ir suprantu, kad mokslo pažanga, ypač medicinoje, priklauso nuo to, kad žmonės sutinka dalyvauti tokiuose tyrimuose.

Galiu būti dalimi komandos, kuri gali įrodyti šios naujos metodikos koncepciją. Kuo greičiau ji bus įdiegta visame pasaulyje, tuo daugiau žmonių bus išgelbėti“.

Iš viso novatoriška vakcina bus išbandyta 34 tyrimų vietose septyniose šalyse. Tikimasi, jog tyrime dalyvaus apie 130 plaučių vėžiu sergančių pacientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas