Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada dėl klausos pablogėjimo teks nešioti klausos aparatą, o kada užteks ir nesudėtingos operacijos?

Klausa yra viena iš penkių juslių, kuriomis gauname informaciją apie aplinką. Ji padeda bendrauti, sergsti nuo pavojų, leidžia mėgautis muzika ir paukščio giesme. Be klausos žmogus ima jaustis izoliuotas, jaučia nepatogumus bendraujant, gaunant reikiamą informaciją, skiria daug dėmesio resursų, pervargsta, norėdamas suprasti aplinkos garsus ir kalbą.
Klausos negalia
Klausos negalia / Vida Press nuotr.

Neabejotinai tai neatsiejama mūsų gyvenimo dalis ir kai klausa gera, mes dažniausiai neįvertiname to. Tik netekus galimybės gerai girdėti suprantame, ką praradome ir kaip stipriai neprigirdėjimas įtakoja gyvenimo kokybę. Ši problema nesirenka pagal amžių, negirdėti gali ir naujagimis, ir jaunas, sveikas žmogus, ir senolis. Klausos netekimo priežastys gali būti įgimtos, genetiškai užprogramuotos, ir įgytos dėl įvarių ligų ar traumų.

Ar žinote, kad mūsų ausį sudaro ne tik kaušelis, landa ir būgnelis, bet ir trys klausomieji kauliukai, prisijungiantys prie prieangio ir sraigės, turinčios klausomąsias ląsteles? Anatominės struktūros tokios mažos ir trapios, kad ją pažeisti gali ir paprastas ausies valymas kosmetiniu pagaliuku. Pagalba klausos netekimui atstatyti priklauso nuo pažeidimo vietos ir priežasties.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr./Marija Lebedeva
Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr./Marija Lebedeva

Sieros kamštis – dažniausias klausos sutrikimo sukėlėjas, sukelia susikaupusi sieros masė. Dažnai simptomai pasireiškia patekus į ausį vandens. Šeimos gydytojai nesunkiai išsprendžia šią bėdą, apžiūrėję ir išplovę ausies landą.

Mukozinis otitas – sloguojančių mažylių palydovas. Tai esantis už būgnelio klampus, klijus primenantis skystis, susikaupęs dėl užsitęsusių slogų, adenoidų hipertrofijos. Vaikai retai pasiskundžia prasta klausa, bet tėvai pastebi, kad atžala nuolat prašo pakartoti klausimą arba nereaguoja į kvietimą. Problemos sprendimas – drenuojant būgnelį ir įstatant 2mm timpanostominio vamzdelį maždaug metams, kol ausies funkcija visiškai atsistato. Paprastai timpanostomija rekomenduojama nesant efektyviems Politzer tipo pratimams, adenoidektomijai arba kartojantis vidurinės ausies uždegimams.

Būgnelio perforacija – buvusio vidurinės ausies uždegimo pasėkmė arba trauma aštriu daiktu bei nuo smūgio. Po buvusio pažeidimo praėjus 3-8 savaitėms ir išliekant būgnelio pažeidimui jis dažniausiai sėkmingai išgydomas chirurgiškai. Miringoplastikos metu pažeistoje vietoje uždedamas šalia esantis kremzlės – antkremzlio lopinėlis ir leidžiant prigyti natūraliai.

Atikoantralinė ausies liga – sudėtingo mechanizmo patologija, kai dėl sutrikusios ventiliacijos būgnelio dalis įsitraukia į vidų, o susidariusioje kišenėje kaupiasi bakterijos, vyksta uždegimas, ima gesti audinys, tirpti kaulas. Prasideda nuo lėtai blogėjančios klausos, vėliau ausis ima pūliuoti ir kraujuoti. Gydoma chirurgiškai išvalius ertmes nuo uždegimo apimtų audinių, atstatant ventiliaciją ir būgnelio vientisumą.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr./Ausis
Respublikinės Klaipėdos ligoninės nuotr./Ausis

Klausos kauliukų pažeidimas paprastai ištinka dėl stipraus smūgio į galvą, autoįvykio metu arba nukritus, kuomet smūgio banga išardo kartu susikabinusius klausomuosius kauliukus. Gydoma chirurgiškai atstatant kauliukų vientisumą, gali tekti panaudoti kauliukų analogą – protezą.

Otosklerozė – genetiškai užprogramuotas mažiausio klausos kauliuko – kilpos – „priaugimas“ prie ovaliojo langelio. Jis vyksta remodeliuojantis kaulinei kilpos masei, todėl po truputį blogėja klausa, dažniausiai prasideda vienoje, o vėliau ir kitoje ausyje. Klausos pokyčiai išduoda ligą atlikus audiogramą, o stapedoplastikos metu ausų chirurgas pakitusį kauliuką pakeičia 5mm protezu.

Įgimtas prikurtimas – genetiškai užprogramuotas arba nėštumo metu įvykęs klausos ląstelių pažeidimas. Pažeidimo laipsnis gali būti skirtingas, nuo lengvo iki visiško kurtumo. Nustatoma gimdymo namuose arba trečio lygio ligoninėse esančiais otoakustinės emisijos (OAE) aparatais, BERA tyrimu. Klausos atstatymas klausos aparatais arba, jei pažeidimas sunkus, skubi kochlearinė implantacija iki pirmojo gimtadienio.

Senatvinis ir triukšmo sukeltas prikurtimas – nervinių klausos ląstelių silpnėjimas, neretai prisideda ir ūžesys. Nustatyti ligą padeda klausos (audiometrinis) tyrimas. Klausa nesunkiai atstatoma klausos aparatais, o jų įsigijimą 100 proc. kompensuoja Ligonių kasos.

Galima pasidžiaugti, kad klausos atstatymas pažengė septynmyliais batais į priekį per paskutinius 20 metų, ir technologijos Lietuvoje nenusileidžia geriausiems pasaulio centrams. Turintiems klausimų apie savo klausą ir gydymą lauksime jūsų H. Manto 49 esančioje Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito