Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip atpažinti, koks vabzdys įkando ar įgėlė?

Vasarą ir kitu šiltuoju metu laiku gerokai dažniau leidžiame laiką gamtoje. Kas savaime reiškia, kad ir gamtos gyventojų draugijoje. Dalis jų mūsų nė nepastebi, o kiti ir nepraleidžia „kontakto“ su žmonėmis galimybės. Aplink zvimbiantį uodą ir jo įkandimą atpažįstame puikiai, tačiau pasitaiko ir skausmingesnių padarinių, kurių „autorių“ ne visada susekame. Virusologas Saulius Čaplinskas dalinasi įžvalgomis ir patarimais, kaip atskirti bitės, kamanės, širšės ar vapsvos įkandimus.
Įkandimai
Įkandimai / Shutterstock nuotr.

Virusologas savo feisbuko paskyroje pasidailino minėtų vabzdžių įkandimų ir simptomų skirtumais bei panašumais:

123RF.com nuotr./Bitė
123RF.com nuotr./Bitė

Bitės

Bitės dažniausiai puola žmogų besigindamos, atkreipia dėmesį S. Čaplinskas. Įkandus bitei, juntamas aštrus stiprus skausmas. Po įkandimo odos paviršiuje lieka geluonis. Įkandimo vietoje atsiranda nedidelė raudona dėmelė su baltu taškeliu centre. Dėl į „priešo“ organizmą patekusių nuodų aplink įkandimo vietą dažnai patinsta, parausta ir niežti. Po 2–3 dienų visi šie simptomai dingsta. Kai kurie žmonės gali patirti stiprias alergines reakcijas ir net anafilaksiją.

123RF.com nuotr./Kamanė
123RF.com nuotr./Kamanė

Kamanės

Kaip ir bitės, dažniausiai puola žmogų besigindamos. Įkasdamos kamanės nepalieka geluonio ir gali įkasti kelis kartus, rašo virusologas. Įkandus kamanei, juntamas panašus į bičių įkandimo skausmas, kuris dažnai yra šiek tiek silpnesnis. Vietinei reakcijai būdingas patinimas, paraudimas ir niežėjimas. Stiprios alerginės reakcijos retos.

123RF.com nuotr./Širšė
123RF.com nuotr./Širšė

Širšės

Širšės gali pulti žmogų be jokios priežasties. Jos nepalieka geluonio ir gali įkasti kelis kartus. Skausmas dažniausiai būna stipresnis nei bičių ar kamanių įkandimų. Dažnai atsiranda stiprus patinimas, paraudimas ir intensyvus skausmas. Rečiau nei bičių atveju, tačiau gali sukelti stiprias alergines reakcijas.

Vapsvos

Kaip ir širšės, gali pulti žmogų be jokios priežasties, nepalieka geluonio ir gali įkasti kelis kartus, kol išnaudoja visą nuodų atsargą. Juntamas aštrus ir stiprus skausmas, patinimas, paraudimas ir niežėjimas, bet reakcija gali būti stipresnė nei po bičių įkandimo. Gali sukelti stiprias alergines reakcijas, kurios gali būti pavojingos gyvybei.

wikimedia.org nuotr./Vapsva
wikimedia.org nuotr./Vapsva

S. Čaplinskas įvardijo pagrindinius skirtumus:

1. Bitės ir kamanės dažniausiai puola žmogų tik besigindamos, o vapsvos ir širšės gali pulti žmogų be jokios priežasties.

2. Bitės palieka geluonį, o kiti vabzdžiai – ne.

3. Bitė įkanda vieną kartą, o kiti vabzdžiai gali įkasti kelis kartus.

4. Širšių ir vapsvų įkandimai paprastai sukelia stipresnį skausmą.

5. Bitės įkandimai dažniau sukelia stiprias alergines reakcijas.

Svarbu! Bičių, kamanių, vapsvų ir širšių geluonį būtina kuo greičiau ištraukti, kad į organizmą patektų kuo mažiau nuodų. Geluonis išstumiamas nagu ar kokiu kietu daiktu, taip pat kaip rakštis.

Ant įkandimo vietos patartina palaikyti vatos tamponėlį, suvilgytą česnako sultyse, amoniako tirpale ar tiesiog pasūdytame vandenyje. Jei bitės, kamanės, širšės ar vapsvos įgėlė į ranką, geriausia nusimauti visus žiedus. Itin pavojingi šių vabzdžių įgėlimai galvos, kaklo, burnos srityje, kadangi, ištinus liežuviui ir gerklei, žmogus gali uždusti.

Visais atvejais svarbu stebėti įkandimo vietą ir bendrą savijautą, ypač jei yra alergijos rizika. Po daugybinių vapsvų ir širšių įgėlimų atsiranda apsinuodijimo požymių: svaigsta ir skauda galva, pykina, purto šaltkrėtis, sukyla temperatūra. Pirmomis valandomis po įkandimo ar vėliau (nuo 6 iki 12 val.), jei pastebimi sunkios alerginės reakcijos požymiai, tokie kaip dusulys, veido, lūpų ar gerklės patinimas, būtina nedelsiant kreiptis medicinos pagalbos.

Alergiški žmonės visada su savimi turėtų nešiotis antihistamininių vaistų, dimedrolio, efidrino, prednizolono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas