Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas yra „b raupai“ ir kaip ši infekcija plinta?

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) neseniai paskelbė ekstremalią situaciją dėl beždžionių raupų (b raupų) protrūkio. Jau fiksuotas pirmas užsikrėtimo atvejis Europoje – Švedijoje. Kaip ši pavojinga infekcija plinta, kokie požymiai jai būdingi ir kaip jos išvengti?
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / Shutterstock nuotr.

Pagrindinis beždžionių raupų infekcijos židinys – Afrikos valstybės, ypač Kongo Demokratinė Respublika. Šalyje nuo itin užkrečiamų b raupų, anksčiau vadintų beždžionių raupais, jau mirė apie 450 žmonių (praneša BBC).

Išskiriami du beždžionių raupų infekcijos tipai: I-asis tipas (sunkesnis) ir II-asis.

Pastebima, jog kai kuriomis I-ojo tipo formomis dažniau serga vaikai nei suaugusieji. Be to, didelį susirūpinimą kelia tai, kad daugelis per pastaruosius metus užsikrėtusių žmonių sirgo palyginti nauja ir sunkesne beždžionių raupų forma – I-ojo tipo 1b subtipu.

Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, nuo 2024 m. pradžios iki liepos pabaigos buvo užregistruota daugiau kaip 14 500 užsikrėtimo beždžionių raupų virusu atvejų ir daugiau kaip 450 mirčių. Tai 160 proc. daugiau užsikrėtimo atvejų ir 19 proc. daugiau mirčių, palyginti su tuo pačiu 2023 m. laikotarpiu.

2022 m. buvo paskelbta nepaprastoji padėtis visuomenės sveikatos srityje dėl šios infekcijos, kurią sukėlė santykinai lengvas II tipo virusas. Jis išplito beveik 100 šalių, kuriose šis virusas paprastai nepasitaiko, įskaitant kai kurias Europos ir Azijos šalis, tačiau ją pavyko suvaldyti paskiepijus pažeidžiamas grupes.

Kas būdinga beždžionių raupams?

Šią infekciją sukelia beždžionių raupų virusas. Ligai būdingas:

  • karščiavimas,
  • galvos skausmas,
  • patinimai,
  • nugaros ir raumenų skausmas
  • bėrimas

Karščiavimui sumažėjus, vėliau atsiranda bėrimas, kuris prasideda ant veido, po to išplinta po visą kūną, dažniausiai į delnus ir pėdas. Bėrimas gali būti itin niežtintis ir skausmingas, vėliau pereina įvairias stadijas, kol galiausiai susiformuoja šašas, kuris vėliau nukrenta. Tokiu būdu susiformuoja randai.

Beždžionių raupų infekcija gali trukti dvi-tris savaites. Tačiau kai kuriais atvejais ji būna mirtina. Sunkiais atvejais infekcijos bėrimai gali apimti visą kūną, ypač burną, akis ir lytinius organus.

Kuriose šalyse labiausiai plinta?

Beždžionių raupai labiausiai paplitę atokiuose Vakarų ir Centrinės Afrikos atogrąžų miškų kaimuose, pvz., Kongo Demokratinėje Respublikoje, kur jie pastebimi jau daugelį metų.

Šiuose regionuose kasmet užregistruojama tūkstančiai ligos užsikrėtimo atvejų ir šimtai mirčių. Labiausiai nukenčia jaunesni nei 15 metų vaikai.

Šiuo metu pastebimi keli skirtingi infekcijos protrūkiai – daugiausia Kongo Demokratinėje Respublikoje ir kaimyninėse šalyse. Pastaruoju metu infekcijos atvejų užfiksuota Burundyje, Ruandoje, Ugandoje ir Kenijoje, kur ji paprastai nėra endeminė.

Kaip b raupai plinta?

Beždžionių raupų virusas plinta nuo žmogaus žmogui per artimą kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu, įskaitant lytinius santykius, sąlytį su oda, kalbėjimą ar kvėpavimą šalia sergančiojo.

Virusas į organizmą gali patekti per pažeistą odą, kvėpavimo takus arba per akis, nosį ar burną. Jis taip pat gali plisti liečiant virusu užkrėstus daiktus, pavyzdžiui, patalynę, drabužius ir rankšluosčius.

Kitas būdas – artimas kontaktas su infekuotais gyvūnais, pavyzdžiui, beždžionėmis, žiurkėmis ir voverėmis.

Pasaulinio protrūkio metu 2022 m. virusas dažniausiai plito per lytinius santykius. Dabartinį protrūkį Kongo Demokratinėje Respublikoje lemia lytinis kontaktas ir kitos artimo kontakto formos. Virusas nustatytas ir tarp mažų vaikų.

Kam gresia didžiausia rizika?

Virusu gali užsikrėsti visi, kurie turi artimą kontaktą su sergančiuoju asmeniu. Manoma, kad lytiniai santykiai yra viena priežasčių, kodėl daugėja atvejų tarp suaugusiųjų.

Ekspertai tiria situaciją, kad geriau suprastų, kam gresia didžiausia rizika. Maži vaikai gali būti ypač pažeidžiami, nes jų imuninė sistema dar tik vystosi, o daugelis Afrikos gyventojų prastai maitinasi, todėl jiems sunkiau kovoti su ligomis. Kai kurie ekspertai mano, kad mažesni vaikai gali būti pavojuje dėl to, kad jie žaidžia ir artimai bendrauja vieni su kitais.

Rizika didesnė ir tiems, kurie turi itin silpną imuninę sistemą, bei nėščiosioms.

Patariama vengti artimo kontakto su sergančiaisiais, o jei virusas paplitęs jūsų aplinkoje, būtina dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu. Sergantieji raupais turėtų izoliuotis nuo kitų, kol išnyks visi simptomai.

Kas gali skiepytis nuo beždžionių raupų?

Nors vakcina nuo beždžionių raupų jau yra, tačiau ja gali pasiskiepyti tik rizikos grupės asmenys arba tie, kurie turėjo artimą kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu. Visgi nerimaujama, kad dėl lėšų trūkumo šios vakcinos gali nepasiekti tų, kuriems jos šiuo metu labiausiai reikia.

PSO neseniai paprašė vaistų gamintojų pateikti savo vakcinas nuo beždžionių raupų, kurias būtų galima naudoti skubos tvarka, net jei jos nėra oficialiai patvirtintos.

Tikimasi, kad dabar, kai Afrikos CDC paskelbė visą žemyną apimančią ekstremaliąją situaciją, vyriausybės galės geriau koordinuoti atsakomuosius veiksmus ir galbūt padidins medicinos priemonių ir pagalbos srautus į nukentėjusias teritorijas.

Parengta pagal: bbc.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi