Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lėtinė liga, kuri stebėtinai paplitusi tarp olimpinių sportininkų

Olimpinės žaidynės tiesiogine to žodžio prasme rodo kvapą gniaužiančius pasaulio sportininkų pasiekimus. Stebint stadione arba ekrane atrodo, kad atletai neįveikiami. Tačiau tiesa kitokia – tikėtina, kad dauguma 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių dalyvių serga ta pačia lėtine liga, rašo „Euronews Health“.
Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės
Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės

2023 m. žurnale „Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports“ paskelbto tyrimo duomenimis, 15-20 proc. olimpinių žaidynių sportininkų serga astma.

Tame pačiame tyrime teigiama, kad iki 80 proc. ištvermės sporto šakų sportininkų patiria fizinio krūvio sukeltą bronchų susiaurėjimą (EIB), dar kitaip vadinamą fizinio krūvio sukelta astma.

Priminsime, kad astma yra lėtinė plaučių liga, sukelianti mažųjų kvėpavimo takų uždegimą ir susiaurėjimą.

123RF.com / Astma
123RF.com / Astma

Nors kiekvienam pacientui liga gali pasireikšti skirtingai, dažniausi astmos simptomai yra šie:

  • dusulys,
  • kosulys,
  • švokštimas ir spaudimas krūtinėje, kuris gali sukelti gyvybei pavojingą astmos priepuolį.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2019 m. pasaulyje dėl šios ligos mirė 455 000 žmonių.

Inhaliatoriai gydymui skiriami dviejų formų: prevenciniai inhaliatoriai, kurie naudojami kasdien, ir atpalaiduojamieji inhaliatoriai, skirti simptomams valdyti, kai reikia.

Nors dažniausiai astma diagnozuojama ankstyvoje vaikystėje, ji gali išsivystyti ir suaugus. Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) kaip galimas priežastis nurodo genetiką, alergiją, taršą ir plaučių infekcijas. Vis dėlto trūksta mokslinių įrodymų, kurie leistų tai patvirtinti, rašo „Euronews Health“.

Kodėl tiek daug olimpiečių kovoja su astma?

Organizacijos „Asthma + Lung UK“ duomenimis, didelės ištvermės fiziniai pratimai sukelia simptomus devyniems iš dešimties astma sergančių žmonių. Panašų poveikį jis gali turėti ir tiems, kuriems astma iš anksto nediagnozuota.

„Jei esate profesionalus ir eletinis sportininkas, tikimybė patirti su astma susijusią būklę yra dvigubai didesnė nei tuo atveju, jei būtumėte tiesiog bendrosios populiacijos narys“, – „Euronews Health“ sakė Kento universiteto sporto ir fizinių pratimų mokslų profesorius Johnas Dickinsonas.

Fizinio krūvio sukeltas bronchų susiaurėjimas (EIB) arba fizinio krūvio sukelta astma – tai astmos atmaina, kurią iššaukia įtempta fizinė veikla, ypač šaltomis ir sausomis sąlygomis.

„Kai mankštinatės, padidėja ventiliacijos greitis, todėl įkvepiate daugiau oro. Daug šio oro patenka per burną. Taigi, kol jis patenka į plaučius, jis būna sausas, nefiltruotas ir nesušildytas“, – aiškino J.Dickinsonas.

„Sportininkų kvėpavimo takai, kurie turi fizinio krūvio sukeltą astmą, dehidratuoja, nes jie turi drėkinti ką tik įkvėptą orą. Tai sukelia tam tikrą uždegiminę reakciją. Tuomet kvėpavimo takus apjuosia raumenų susiaurėjimas“, – sako medikas.

Tyrimai rodo, kad tai labiausiai paveikia ištvermės sportininkus, kurie treniruojasi šaltame ore, pavyzdžiui, slidininkus, profesionalius dviratininkus ir treko bėgikus.

Shutterstock nuotr./Sportuojanti moteris naudoja inhaliatorių
Shutterstock nuotr./Sportuojanti moteris naudoja inhaliatorių

Žurnale „Journal of Allergy and Clinical Immunology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad, palyginti su kitų vandens sporto šakų atstovais, astma dažniausiai serga plaukikai.

Manoma, kad taip yra dėl ant baseino paviršiaus esančių šalutinių chloro produktų, kurie gali dirginti plaučius.

„Viena iš problemų, su kuriomis susiduria plaukikai, yra medžiaga, kuri susidaro, kai chloras valo baseiną, ir ji, trichloramino dujos, tarsi nusėda virš vandens paviršiaus“, – sakė J.Dickinsonas.

Pasak jo, lankantis baseine 3 ar 4 kartus per savaitę ir plaukiant po valandą, tai nebūtų problema, tačiau profesionalai plaukikai šia medžiaga kvėpuoja penkias valandas per dieną, šešias dienas per savaitę, dėl to jų kvėpavimo takai tampa jautresni ir dažniau susiduria su astma.

Kaip olimpinėse žaidynėse gydoma fizinio krūvio sukelta astma?

Olimpinių žaidynių dalyviams, kuriems diagnozuota astma, žaidynių metu leidžiama naudoti inhaliatorius, tačiau jie turi būti atsargūs dėl naudojamo inhaliatoriaus tipo ir dozės.

Tie, kurių sudėtyje yra gliukokortikoidų, yra tinkami, tačiau inhaliuojamieji beta-2 agonistai, kurie atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis, dažniausiai yra draudžiami, išskyrus konkrečias dozes, kurias nustato Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA).

„Dauguma draudžiamų dalykų yra kvėpavimo takų raumenis atpalaiduojantys vaistai, vadinami beta-2 agonistais, ir jų tikrai neduosite astmatikui, nebent jis tikrai serga sunkia astma“, – sakė JDickinsonas.

Inhaliuojamos beta-2 agonistų dozės yra leidžiamos, bet tik iki tam tikro kiekio.

Nepaisant to, kad serga astma, dauguma šių sportininkų pasiekia puikių, o kartais – neįtikėtinų rezultatų. Pavyzdžiui, britų ilgų nuotolių bėgikė Paula Radcliffe, kuriai dar paauglystėje buvo diagnozuotas fizinio krūvio sukeltas bronchų spazmas (EIB), jau sulaukusi 16 metų buvo pasaulio moterų maratono rekordininkė, o amerikiečių lengvaatletė ir taip pat astma serganti Jackie Joyner-Kersee per savo karjerą iškovojo šešis olimpinius medalius. Tris iš jų – aukso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas