Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvą pasiekė inovatyvus vaikų trumparegystės gydymo būdas – sumažins akių ligų komplikacijas ateityje

Vaikų trumparegystė sparčiai progresuoja, ją paskatino ir per pandemiją dažniau naudojami maži išmaniųjų įrenginių ekranai. Po kelių dešimtmečių, kai šie vaikai užaugs, viena iš pagrindinių sveikatos problemų bus trumparegystės komplikacijos ir jų sukeltos ligos. Ką turime žinoti apie vaikų trumparegystę, kaip saugoti akis, kokie taikomi gydymo būdai ir kokie išmanieji lęšiai jau prieinami Lietuvos vaikams, pasakoja gydytoja oftalmologė, med. m. dr. Jolanta Bendorienė.
Berniukas
Berniukas / „Optikona“ nuotr.

Pasak gydytojos oftalmologės, med. m. dr. Jolantos Bendorienės, visame pasaulyje daugėja vaikų, kuriems nustatoma trumparegystė, o ši problema ypač paaštrėjo „Covid-19“ pandemijos metais.

„Jei anksčiau vaikai ir tėvai žinojo, kad negalima ilgai žaisti telefonu, per pandemiją tai tapo legalu, nes nuotoliu buvo organizuojamas visas mokymo procesas – visa tai atsiliepė vaikų akių sveikatai“, – sako gydytoja oftalmologė.

Prognozuojama, kad iki 2050 m. pusė pasaulio gyventojų bus trumparegiai ir trumparegystės laipsnis bus vis didesnis. Dr. J.Bendorienė sako, kad su kiekviena vaikų karta trumparegių – vis daugiau, o jų dioptrijos arba trumparegystės laipsnis yra didesni. Vaikų trumparegystės stiprumas pranoksta tėvų ir jų vyresnių brolių bei seserų trumparegystę.

Gintarės Žaltauskaitės nuotr./Gydytoja oftalmologė, med. m. dr. Jolanta Bendorienė.
Gintarės Žaltauskaitės nuotr./Gydytoja oftalmologė, med. m. dr. Jolanta Bendorienė.

Trumparegystės procesai – negrįžtami

Dr. J.Bendorienė pabrėžia, kad trumparegystė nėra tik dioptrijos: „Trumparegio akys daug didesnės nei turi būti. Kokias gydymo priemones betaikytume, mes galime tik sustabdyti trumparegystės vystymąsi, tačiau tai – negrįžtami procesai, akies negalima sutrumpinti iki normos.“

Vaikai gimsta su normalaus dydžio akimis, kurios tam tikru greičiu auga iki 7-8 m. amžiaus. „Jei vaiko akys patiria nepalankius veiksnius, jos pradeda augti greičiau ir užauga didesnės nei turėtų būti. Vaikas pradeda blogiau matyti į tolį, geriau – iš arti. Medicininiu požiūriu tai reiškia, kad akys užauga ilgesnės 1-3 mm, akies struktūros pakinta arba yra pažeidžiamos, ištemptos kaip balionas“, – pasakoja oftalmologė.

Laukia sunkios akių ligos vyresniame amžiuje

Didesnis vaiko akies obuolys reiškia, kad vėlesniame amžiuje nuo 30–40 m. prasidės sunkiai gydomos akių ligos: tinklainės atšoka, glaukoma, ankstyva katarakta ar net tinklainės degeneracija – ji plonėja, atsiranda židinių, kuriuose susidaro nematymo zonos. „Ir visa tai susiję su didesniu akies dydžiu“, – pabrėžia gydytoja.

Trumparegystė labiausiai progresuoja mokykliniame amžiuje iki 14-15 m. Pasak dr. J.Bendorienės, iki „Covid-19“ pandemijos trumparegystės progresavimas paaugliams dažniausiai sustodavo iki 16 m.: „Dabar šis amžius keičiasi dėl gyvenimo būdo. Jei akims tenka didesnis krūvis, studijuojančio jaunimo trumparegystė progresuoja iki 20-30 m. Daugėja žmonių, kuriems trumparegystė progresuoja ir suaugusiųjų amžiuje – anksčiau tai buvo labiau išimtis, dabar tampa norma.“

Atstovų nuotr./Hoya Miyosmart
Atstovų nuotr./Hoya Miyosmart

Trumparegystę lemia genetika ir artimo darbo krūvis

Viena iš pagrindinių trumparegystės priežasčių – genetika. „Jei giminėje buvo trumparegių ir ypač didelio laipsnio, vaikai labiau linkę į šią ligą, turi daugiau rizikos faktorių“, – teigia gydytoja.

Antra priežastis – gyvensena, artimo darbo krūvis. Pasak oftalmologės, anksčiau akis „gadindavo“ intensyvus knygų skaitymas, dabar – maži išmaniųjų įrenginių ekranai.

„Tokius mažus ekranus vaikas laiko iš labai arti, 20-30 cm., ir tada kitaip fokusuojasi vaizdas akies tinklainėje, akys gauna tam tikrus signalus augti greičiau nei joms priklauso“, – paaiškina dr. J.Bendorienė.

„Tai, kad vaikai per mažai laiko praleidžia lauke irgi atsiliepia akių sveikatai – pirmiausia dėl to, kad namuose daug kartų silpnesnis apšvietimas, todėl akims tenka papildomas fokusavimas. Be to, lauke akių tinklainė gamina dopaminą ir melatoniną, kurie reguliuoja akies augimą, taip pat yra itin svarbūs bendrai neurologinei būklei“, – sako gydytoja.

Atstovų nuotr./Vaikas prie kompiuterio.
Atstovų nuotr./Vaikas prie kompiuterio.

Kada tikrinti vaiko akis?

Tai, kad vaikas pradeda blogiau matyti, tėvai gali pastebėti iš paprastų požymių – jis nemato tolimo objekto, žiūrėdamas į tolį prisimerkia, stengiasi sėsti arčiau televizoriaus. Mokytojai pastebi, kad vaikas klasėje blogai nusirašinėja nuo lentos ar iš viso nemato užrašų joje.

„Sunkiau pastebėti mažų vaikų trumparegystę, todėl pagal tarptautines oftalmologų rekomendacijas, net jei tėvai nieko blogo neįtaria, visiems vaikams reikėtų patikrinti akis, kai jiems sukanka vieneri metai, po to 3-4 m. amžiaus ir būtinai prieš mokyklą. Reikėtų žinoti, kad jei vaikas daug žaidžia telefonu ar planšete, akis reikėtų tikrinti kasmet. Trumparegystė gali išsivystyti net ir per kelias savaites, jei vaikas nuo ryto iki vakaro „sulindęs“ į mažą ekraną“, – perspėja oftalmologė.

Kasmet reikėtų tikrinti vaiko akis ir tuomet, jei nors vienas iš tėvų ar giminėje yra trumparegių. Kokiu greičiu auga akis galima stebėti tradiciniu būdu nustatant dioptrijas arba su pažangiais biometriniais aparatais, kurie matuoja akies dydį ir tiksliai nustato trumparegystės progresavimo laipsnį.

Atstovų nuotr./Vaiko regėjimas
Atstovų nuotr./Vaiko regėjimas

Reikia keisti gyvenseną ir skirti gydymą

Pasak gydytojos, pirmą kartą nustačius diagnozę, pirmiausia laukia pokalbis su tėvais – kaip keisti vaiko gyvenseną, kad regėjimas neblogėtų – t.y., kuo daugiau laiko praleisti lauke ir kuo mažiau žiūrėti į mažus ekranus: „Jei vaikas skaito daug knygų, turi būti geras apšvietimas, negalima skaityti prietemoje. Jei ilgai ruošiasi pamokoms, tėvų prašome nupirkti kuo didesnius ekranus, kad nespręstų matematikos uždavinių telefone ar nešiojamajame kompiuteryje.“

Trumparegystė gydoma medicininėmis priemonėmis, kurių tikslas yra pasiekti, kad akis grįžtų į normalų augimo greitį. Dr. J.Bendorienė pažymi, kad Lietuvoje trumparegystės gydymas, palyginus su kitomis šalimis (Lenkija, Latvija), pradėtas labai anksti – kelis dešimtmečius vaikams skiriami atropino lašiukai, jau penkerius metus naudojami ir specialūs kontaktiniai lęšiai, kurie stabdo trumparegystę.

Pažangus trumparegystės gydymo būdas – išmanieji lęšiai

Dr. J.Bendorienė labai džiaugiasi, kad jau prieš pusę metų Lietuvą pasiekė pažangus trumparegystės gydymo būdas – Japonijoje sukurti HOYA gamintojo MiYOSMART akinių lęšiai: „Kaip maža šalis jų turėjome laukti ilgai, nors pasaulyje žinomi seniai – Kanadoje, Azijoje naudojami 6 metus, Europoje – 3 metus.“

Kuo jie ypatingi? HOYA MiYOSMART lęšių centre yra reikiamas dioptrijų stiprumas, o periferinėje dalyje stiprumas keičiasi, vaizdas akies viduje projektuojamas šiek tiek prieš tinklainę ir taip panaikinamas signalas akiai augti – jos augimas sulėtėja arba sustoja.

Pagal tarptautinius klinikinius tyrimus šie lęšiai labai progresyvūs. „Pirmieji pacientų atsiliepimai rodo, kad tikrai labai efektyvūs“, – pabrėžia oftalmologė.

Atstovų nuotr./HOYA MiYOSMART akiniai
Atstovų nuotr./HOYA MiYOSMART akiniai

Kuo HOYA MiYOSMART skiriasi nuo įprastinių lęšių?

Jei vaikas nešioja įprastus akinius, per metus jo regėjimas dažniausiai pablogėja per vieną dioptriją, o nešiojant HOYA MiYOSMART lęšius, trumparegystės gydymo efektyvumas siekia nuo 60 iki 100 proc., per metus regėjimas pablogės tik 0,1-0,25 dioptrijos.

HOYA MiYOSMART lęšiai atrodo kaip įprastiniai, tik per mikroskopą ar specialiais matavimais galima įžvelgti kitokią struktūrą – mikrolęšiukus perimetro zonoje. Pasak gamintojo, turi praeiti viena ar dvi dienos, kol prie jų priprantama, bet, anot gydytojos, nė vienas vaikas nepasakė, kad buvo problemų.

„MiYOSMART lęšiai tinka vaikams ir paaugliams. Bandome taikyti ir jauniems suaugusiems, kuriems dar progresuoja trumparegystė“, – sako gydytoja.

Trumparegių vaikų regėjimas tikrinamas kas pusę metų, jei reikia, akiniai koreguojami. HOYA MiYOSMART gamintojai taip įsitikinę lęšių efektyvumu, kad teikia tokią garantiją: jei per 12 mėn. regėjimas susilpnėja daugiau nei 0,5 dioptrijos, lęšius keičia nemokamai.

Atstovų nuotr./Reklama gydymo įstaigose.
Atstovų nuotr./Reklama gydymo įstaigose.

Kaip užsakyti HOYA MiYOSMART lęšius?

Norint užsisakyti HOYA MiYOSMART lęšius, reikalingas akių gydytojo išrašytas įprastinis receptas. „Reikia kreiptis į optiką, kuri dirba su šiais lęšiais. Be to, šiuos lęšius reikia tiksliai centruoti, tiesiai priešais vyzdį, tad optikos specialistai turi mokėti su jais dirbti“, – atkreipia dėmesį gydytoja oftalmologė.

Šie lęšiai gali būti fotochrominiai, kurie skaidrūs patalpoje ir tamsūs lauke – tokie lęšiai skiriami vaikams, kurių akys jautresnės saulei arba tiems, kurie lašina atropino lašiukus. Taip pat su MiYOSMART lęšiais gali būti poliarizuoti saulės akiniai.

Trumparegystės komplikacijos bus didelė sveikatos problema ateityje

Dr. J.Bendorienės pacientų tėvai dažnai klausia, ar vaikas galės pasidaryti lazerio korekciją? Gydytoja pabrėžia, kad tai yra kosmetinė procedūra, kai suploninama priekinė dalis ragenos, todėl pasikeičia optika, bet akis dėl to nesutrumpėja, medicininė problema lieka ta pati ir vyresniame amžiuje gresia tos pačios trumparegystės komplikacijos.

Saugant akis, gydytoja akcentuoja profilaktiką: svarbiausia vaikui kasdien praleisti lauke 2-3 val., riboti mažus ekranus, filmukus žiūrėti per televizorių, prie gero apšvietimo skaityti knygas ir ruošti pamokas.

Pagal užsienio šalių specialistų rekomendacijas, iki dviejų metų vaikams iš viso negalima duoti telefono nei planšetės, ikimokyklinio amžiaus vaikai gali žaisti 1 val., vyresnis – 2-3 valandas, įskaitant pamokas ir pramogas. „Tai bendro pobūdžio rekomendacijos, tačiau jei mažas vaikas jau su akiniais, jam iš viso negalima žiūrėti į mažus ekranus“, – perspėja gydytoja.

Priklausomai nuo to, kaip bus kontroliuojama vaikų trumparegystė, priklausys suaugusiojo žmogaus akių sveikata. Norint išvengti ilgalaikių regėjimo problemų, trumparegystę geriausia pradėti gydyti kuo anksčiau.

Daugiau informacijos ir prekybos vietos: https://www.hoyavision.com/lt/b2c-homepage/miyosmart/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?