Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje – klausos aparatai su jutikliais, nuspėjančiais žmogaus ketinimus

Beveik dešimt metų - tiek truko pirmųjų pasaulyje klausos aparatų, nuspėjančių žmogaus ketinimus, technologijos kūrimo procesas. Šiame procese dalyvavusi audiologė Maria Løye atskleidė, kad vienas pagrindinių tikslų kuriant naujuosius klausos aparatus buvo sumažinti streso lygį, kurį lemia klausymosi pastangos, ypač tai bandant daryti triukšmingoje aplinkoje, rašoma „Audiomedika“ pranešime žiniasklaidai.
Aidas Giniotis / Naujos technologijos klausos aparatas
Aidas Giniotis / Naujos technologijos klausos aparatas / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

„Smegenys yra sudėtingiausias egzistuojantis garso procesorius, todėl mums svarbiausia buvo suprasti, kaip smegenys apdoroja garsą. Tai yra visko, ką darome, pagrindas. Mes žinome, kad girdėjimas triukšme yra didžiausias klausos sutrikimą turinčių žmonių iššūkis, todėl siekėme suteikti jiems galimybę dalyvauti pokalbyje, nepriklausomai nuo aplinkos, kurioje jie yra su kuo mažiau pastangų. Tai buvo tikslas, kurį mes užsibrėžėme kurdami „Oticon Intent“, – apie siekius kuriant naująją technologiją pasakojo M.Løye.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Maria Løye
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Maria Løye

Pasak audiologės, buvo atlikta daugybė tyrimų, kuriais buvo siekiama išmatuoti naujosios klausos aparatų technologijos veiksmingumą.

„Nagrinėjome širdies ritmo duomenis, kad sužinotume, kiek streso lemia aktyvus klausymasis. Tyrimai padėjo oficialiai patvirtinti, kad žmonės gali girdėti neišeikvodami tiek daug energijos ir nesijausti pavargę“, – pasakojo iš Kopenhagos atvykusi audiologė.

Remiantis atliktų tyrimų duomenimis, naujieji „Oticon Intent“ klausos aparatai net 40 proc. sumažina stresą, kurį lemia aktyvus bandymas klausytis ir išgirsti.

Aparatai, kurie nuspėja žmogaus ketinimus

„Tradiciniai klausos aparatai „supranta“ aplinką, bet ne žmogų. Tai reiškia, kad jie taiko visiems vienodą garso apdorojimo metodą. Tačiau kiekvieno žmogaus klausymosi poreikiai skirtingi, net ir toje pačioje garsinėje aplinkoje“, – skirtumus vardino renginio lektorė M.Løye.

Pasak beveik 18 metų patirtį klinikinės ir tiriamosios audiologijos srityje turinčios specialistės, „Oticon Intent“ su pirmaisiais pasaulyje 4D judesių jutikliais gali identifikuoti kiekvieno žmogaus klausimosi ketinimus ir suteikti individualią galimybę kokybiškai dalyvauti socialiniame gyvenime, sklandžiai bendrauti. Ne veltui šie klausos aparatai ir buvo pavadinti „Intent“ vardu (angl. intent – ketinimas).

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Klausos aparatas „Oticon Intent“
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Klausos aparatas „Oticon Intent“

„Tai pirmieji pasaulyje klausos aparatai, kurie analizuoja 4 skirtingų jutiklių duomenis: jie stebi pokalbio aktyvumą, galvos judesius, kūno judesius ir akustinę aplinką. Šie duomenys padeda numatyti klausos aparatus nešiojančio žmogaus ketinimus ir sklandžiai pritaikyti garsą bet kokioje situacijoje“ – paaiškino ji.

„Audiomedika“ klausos centro įkūrėjas ir klausos protezavimo specialistas Mindaugas Jonaitis pažymėjo, kad „Oticon Intent“ klausos aparatus šiuo metu bandantys ar jau įsigiję klientai pastebi geresnį supratimą triukšmingoje aplinkoje, garsų natūralumą, geresnį triukšmų slopinimą.

„Prieš daug metų, kai pradėjau dirbti klausos protezavimo specialistu apie tokias galimybes buvo galima tik pasvajoti. Pažangos ribotumas galbūt kažkam suformavo nuomonę apie nepatogius, erzinančius garsus skleidžiančius klausos aparatus. Džiaugiuosi, kad tobulėjant technologijoms keičiasi ir žmonių požiūris“, – sakė M.Jonaitis.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Mindaugas Jonaitis (ant scenos)
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Mindaugas Jonaitis (ant scenos)

Į sceną – su klausos aparatais

Pažanga ir naujomis galimybėmis pasidžiaugęs M.Jonaitis renginio metu prisiminė istoriją, kai jo, pradedančio specialisto duris pravėrė režisieriaus, vieno iš „Keistuolių teatro“ bei „Atviro teatro“ įkūrėjų Aido Giniočio mama. Ją palydėjęs režisierius tuokart kabinete skaitė mamai eilėraščius ir tikrino, kaip ji girdi su klausos aparatais.

Šiandien ir pats A.Giniotis nešioja klausos aparatus. Dėl vaikystėje persirgtų ligų klausos sutrikimą turintis profesorius, juokavo, kad ne viską girdintis dėstytojas studentams gal ir palankus reiškinys, tačiau pačiam dėstytojui – ne.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Klausos aparatą nešiojantis Aidas Giniotis pirmą kartą su juo koncertavo
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Klausos aparatą nešiojantis Aidas Giniotis pirmą kartą su juo koncertavo

Naujųjų klausos aparatų pristatymo metu, kuris neatsitiktinai vyko Keistuolių teatre Vilniuje, A.Giniotis dalinosi savo istorija nuo klausos sutrikimo iki sprendimo kreiptis pagalbos bei dalyviams padovanojo jaukų muzikinį vakarą. Tiesa, kasdien klausos aparatus nešiojantis dainų kūrėjas ir atlikėjas su klausos aparatais į sceną lipo pirmą kartą ir paskatino visus nebijoti naujų patirčių.

„Manau, kad dabar jau atėjo tas laikas, kai aparatai nebėra gėda ar kažkoks nepritinkantis dalykas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas