Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudinga žinoti: kokius skiepus suaugusiems kompensuoja valstybė?

Daug dėmesio skiriama vaikų skiepijimui, tačiau nereikėtų pamiršti, kad ir suaugusieji gali skiepytis ir taip išvengti tam tikrų vakcinomis valdomų ligų ar jų komplikacijų. Nacionalinio visuomenės sveikatos (NVSC) centro specialistai primena, kokie skiepai suaugusiesiems yra kompensuojami valstybės, rašo NVSC.
Vakcina
Vakcina / Shutterstock nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad veiksmingiausia gripo ir COVID-19 ligos profilaktikos priemonė yra skiepai. Jie apsaugo nuo sunkių ligos formų bei komplikacijų. Kadangi virusai pasižymi gebėjimu greitai keistis (mutuoti), skiepytis rekomenduojama kasmet. Gripo ir COVID-19 vakcinų sudėtis peržiūrima, kad atitiktų būtent tą sezoną cirkuliuojančius virusus.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų įsigyta gripo vakcina nemokamai skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, sergantieji lėtinėmis ligomis ir sveikatos priežiūros specialistai. Svarbu paminėti, kad nėščiosioms rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo ne tik norint išvengti galimų komplikacijų, bet ir siekiant apsaugoti būsimą naujagimį (nėščiosios sezoninio gripo vakcina gali būti skiepijamos bet kuriuo nėštumo laikotarpiu). COVID-19 vakcina nemokai skiepijami visi drausti asmenys.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19

Apsaugo nuo pavojingų komplikacijų

Pneumokokas yra bakterija, kuri ypač pavojinga kai kuriomis lėtinėmis ligomis sergantiems ir garbaus amžiaus žmonėms. Ši infekcija neretai jiems komplikuojasi sudėtingu plaučių uždegimu, meningitu ir net mirtimi.

Pneumokokine vakcina pasiskiepyti itin rekomenduojama visiems asmenims nuo 75 metų. Taip pat, bet kurio amžiaus gyventojams, sergantiems lėtinėmis ligomis pagal ligų kodus.

Skiepus atnaujinti reikėtų kas 5–10 metų

Stablige dažniausiai serga vyresnio amžiaus asmenys, nes vaikai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo šios ligos skiepijami vakcina, kuri apsaugo nuo stabligės, kokliušo ir difterijos. Kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos, suaugusiems skiepus rekomenduojama kartoti kas 5–10 metų (atsižvelgiant į skiepų aprašą).

Lietuvoje 26 metų ir vyresni asmenys, kas dešimtmetį, skiepijami nemokamai. Suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos. Pabrėžiame, kad persirgus stablige ir pasveikus apsauginis imunitetas nesusiformuoja, todėl skiepai yra vienintelė apsisaugojimo priemonė.

Shutterstock nuotr./Pasiskiepijusi nėščioji
Shutterstock nuotr./Pasiskiepijusi nėščioji

Pasiskiepijusi nėščioji apsaugo ir naujagimį

Nėščiųjų skiepijimas nuo kokliušo apsaugo naujagimius. Besilaukiančių moterų sergamumas kokliušu nesiskiria nuo šios ligos paplitimo tarp kitų moterų. Kokliušas pavojingiausias naujagimiams ir kūdikiams, ypač iki 6 mėn. amžiaus, nes šio amžiaus kūdikiai serga sunkiai ir galimos sudėtingos komplikacijos. Pasiskiepyti šia valstybės kompensuojama vakcina raginamos visos nėščiosios.

123RF.com nuotr./Odos bėrimas, būdingas tymams
123RF.com nuotr./Odos bėrimas, būdingas tymams

Skiepai nuo tymų po artimo sąlyčio

Tymai – itin užkrečiama virusinė infekcinė liga, plintanti oro lašeliniu būdu. Vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 žmonių. Valstybės lėšomis skiepijami sąlytį su tymų atveju turėję asmenys (ne vėliau kaip per 72 val. po turėto kontakto). Taip pat kiekvienas darbdavys, įvertinęs riziką savo darbuotojams užsikrėsti ir susirgti tymais (medikų bendruomenė, ugdymo įstaigų darbuotojai) gali paskiepyti darbuotojus nuo tymų savo lėšomis (t. y. darbdavio lėšomis).

Vakcina nuo erkinio encefalito

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. visi 50–55 metų amžiaus gyventojai nuo erkinio encefalito gali pasiskiepyti nemokamai. Tokio amžiaus asmenų grupė skiepijimui nuo erkinio encefalito pasirinkta neatsitiktinai – Lietuvoje didžioji dalis sunkių erkinio encefalito atvejų ir ilgalaikių liekamųjų reiškinių išsivysto 50–55 metų amžiaus ir vyresnių asmenų grupėje.

Shutterstock.com koliažas/Skiepai nuo erkinio encefalito
Shutterstock.com koliažas/Skiepai nuo erkinio encefalito

Rizika keliautojams išlieka

Pasiutligė yra paplitusi daugiau nei 150 šalių ir teritorijų – daugiausia Azijoje ir Afrikoje. Tad keliaujant į šiuos endeminius žemynus, išlieka didelė rizika užsikrėsti šia liga. Pažymėtina, kad įkandus, įdrėskus bet kokiam gyvūnui, žmogus nedelsdamas turėtų kreiptis pagalbos į gydymo įstaigą, kur gydytojas, įvertinęs galimą riziką, skirs pasiutligės vakcinacijos kursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito