Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo liepos – pacientų pavežėjimas visoje Lietuvoje: kam jis priklauso?

2024 metų liepos 1 dienos visoje Lietuvoje teikiama pacientų pavėžėjimo paslauga. Minima paslauga yra prieinama Pavėžėjimo kriterijus atitinkantiems recipientams, vykstantiems į transplantacijas ir grįžtantiems po jų atgal. Paslaugos taip pat teikiamos asmenims vykstantiems į ar iš hemodializės, rašoma pranešime NTB žiniasklaidai.
Ligoninė
Ligoninėje / 123RF.com nuotr.

„Pavėžėjimo paslauga pasinaudoti gali visi organų transplantacijos laukiantys recipientai Lietuvoje, sulaukę kvietimo atvykti į vieną iš transplantacijos centrų Vilniuje (Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos) ar Kaune (Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos). Paslauga teikiama tiek nuvykstant į transplantacijos centrą, tiek grįžtant atgal. Paprastai tariant, jei kviečiama į inkstų transplantaciją – recipientas gali pasinaudoti paslauga atvykimui ir po ištyrimo, net jei neatliekama transplantacija, grįžimui namo“, - pasakoja Nacionalinio transplantacijos biuro vadovė Audronė Būziuvienė.

Minimos paslaugos taip pat užtikrinamos dializuojamiems pacientams važiuojantiems dializuotis ir grįžtantiems atgal.

Pavėžėjimo paslauga teikiama visose 60-yje savivaldybių. Recipientų pavėžėjimas į organų transplantacijas organizuojamas valstybiniu lygmeniu, tuo tarpu pavėžėjimo į dializes paslaugos įgyvendinimą užtikrina savivaldybės.

Nacionalinis transplantacijos biuras, siekdamas kad informacija apie pavėžėjimo paslaugą pasiektų kiekvieną į transplantacijos laukiančių sąrašą įtrauktą recipientą tiesiogiai, iki liepos pabaigos išsiųs informacinius laiškus.

Kokioms paslaugoms gauti galima vykti pasinaudojant pavėžėjimo paslauga?

  • kai vykstama ar grįžtama iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos dėl organo (-ų) transplantacijos, atsiradus potencialiam donorui;
  • kai vykstama ar grįžtama iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos dėl planinių hemodializės paslaugų.

Kas recipientui, laukiančiam organų transplantacijos, ar dializuojamam pacientui suteikia informaciją apie pavėžėjimo paslaugą?

  • transplantacijos centro gydytojas, kuris kviečia recipientą atvykti transplantacijai;
  • dializės centro paskirtas atsakingas asmuo.

Kas gali užregistruoti asmenį pavėžėjimo paslaugai?

  • į / iš organų transplantacijos – transplantacijos centro paskirtas atsakingas asmuo;
  • į / iš hemodializes – dializės centro paskirtas atsakingas asmuo.

Ar galima gauti pavėžėjimo paslaugą, jeigu reikalingas neįgaliesiems pritaikytas automobilis?

Taip, pavėžėjimo paslaugos teikiamos ne tik įprastais, bet ir neįgaliesiems pritaikytais automobiliais. Svarbu atkreipti dėmesį, kad neįgaliesiems pritaikyti automobiliai nėra aprūpinti pacientui reikalingomis pagalbinėmis priemonėmis, tokiomis kaip neįgaliojo vežimėlis, vaikštynė ir kt.

Pacientų pavėžėjimo paslaugos teikimo taisyklės

Iškilus klausimams, daugiau informacijos apie pavėžėjimo paslaugą visada galima pasiteirauti visą parą / 24/7 budinčio NTB koordinatoriaus telefonu 8 686 12 461. Visa informacija skelbiama internete adresu ntb.lrv.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?