Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti
10 26

„Pacientas Kėdainiuose, o konsultuoja Kaunas“: kaip nuotoliu nustatomi sepsis ar insultas?

Galbūt kai kam tai dar atrodo kosmosas, bet Kaune ir aplinkiniuose rajonuose tai – jau realybė. Nemaža dalis pacientų, kuriuos greitoji atveža regionų priėmimų skyrius, per modernią telemedicinos įrangą gali būti pakonsultuoti Kauno specialistų. „Mes matome net akies vyzdį“, – tikino Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai, Skubiosios medicinos klinikos vadovas prof. Kęstutis Stašaitis, kvietęs neabejoti įrangos galimybėmis.

Tokių konsultacijų per pastaruosius metus, pasak Kauno klinikų Skubios medicinos klinikos gydytojos, Telemedicinos centro koordinatorės Gailės Damulevičiūtės, atlikta per 2000. Didžioji dalis jų nėra itin rimtų pacientų, tačiau atvejų, kai pavyko išgelbėti pacientą, nes gydymo jam reikėjo tuoj pat ir laikas, per kurį būtų vykę į Kauno klinikas, galimai būtų pabloginęs padėtį – irgi ne vienas. Apie visa tai ir daug žadančią technologijos ateitį – pokalbis 15min studijoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kęstutis Stašaitis, Gailė Damulevičiūtė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kęstutis Stašaitis, Gailė Damulevičiūtė

– Kaip į mediciną nuotoliu (telemediciną) reaguoja visuomenė? Ar regionų pacientai jaukinasi tą mintį, kad priėmimo skyriuje gali būti pakonsultuoti Kauno klinikų specialistų, bet per nuotolį – įrangos pagalba?

K.S. Galėčiau sakyti, kad visuomenė bendrai pervertina diagnostinių ar instrumentinių tyrimų įtaką diagnozės nustatymui. Nuo senų laikų yra žinoma ir dabar tai nepasikeitę, kad 80 proc. diagnozės paprastai sudaro paciento pasakojimas. Labai dažnai pacientas pats užveda ant kelio gydytoją, ieškant teisingos diagnozės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas