Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paramedikė papasakojo apie dramatiškas minutes, gaivinant infarktą patyrusį vilkiko vairuotoją jo „fūros“ kabinoje

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) medikams savo darbe tenka dirbti pačiose įvairiausiose vietose. „Žmogų nelaimė gali ištikti bet kur“, – sako šeštadienį, Kauno rajone miokardo infarktą patyrusį vilkiko vairuotoją tiesiog jo sunkiasvorės mašinos kabinoje iš mirties nagų ištrauję GMP Kauno rajono teritorinio skyriaus paramedikai.
GMP komandos, išgelbėjusios vilkiko vairuotojo gyvybę
GMP komanda, išgelbėjusi infarktą patyrusį vilkiko vairuotoją / „Facebook“ ir Shuterstock nuotr.

GMP brigados vadovė Indrė pasakoja, kad šį gaivinimą prisimins ilgai.

„Tą dieną budėjom Akademijos (Kauno r. – past.) pastotėje, komandoje su Edvinu ir savanoriu Evaldu. Vakare grįžtant į pastotę, gavome iškvietimą, kad Mastaičiuose esančioje degalinėje, vyriškiui negera su širdimi.

Nuvykus teko lipti į mums neįprastai aukštai esančią sunkiasvorio automobilio (vilkiko) kabiną. Joje radome maždaug 60 metų vyrą, besiskundžiantį krūtinės skausmu, plintančiu į ranką. Jam buvo sunku kvėpuoti. Vyriškis buvo išpiltas šalto lipnaus prakaito. Užrašius elektrokardiogramą paaiškėjo miokardo infarkto diagnozė.

Kadangi mūsų pacientas gulėjo savo mašinos kabinoje, jį buvo sudėtinga iškelti lauk. Susisiekus su dispečere, buvo paprašyta atsiųsti papildomą medikų brigadą. Mums į pagalbą išskubėjo skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Liuda ir vairuotojas-paramedikas Mantas“, – pasakojo GMP brigados vadovė Indrė.

O tuo metu atsitiko blogiausia – pacientą ištiko klinikinė mirtis.

„Nedelsiant vyriškį teko gaivinti tiesiog „fūros“ kabinoje. Užsikelti įrangą į kabiną buvo gana keblu. Aukštis įlipant, viduje vietos mažai, bet tik viena mintis vedė į priekį – kuo greičiau imtis visų veiksmų, kad išgelbėtume žmogaus gyvybę. Laimei, po gaivinimo veiksmų, dviejų sėkmingų defibriliacijų pacientas atsigavo.

Mūsų veiduose atsirado viltis, o kartu ir klausimas: „O kaip jį išsikelti iš šios didelės ir aukštos transporto priemonės?" Ačiū šauniems mūsų paramedikams, kurie saugiai iškėlė pacientą ir atnešė jį iki GMP automobilio. Ačiū už pagalbą 1563 brigados medikams Liudai ir Mantui, savanoriui Evaldui, nes tąkart kvietime rankų ir jėgos reikėjo tikrai daug“, – dėkojo medikė.

Pacientas stabilios būklės buvo saugiai pristatytas į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų reanimaciją.

„Po šio kvietimo supratome, kad ši rugsėjo diena yra mūsų paciento antrasis gimtadienis. Sulaukėme ir iš paties paciento padėkų, išgelbėjus jo gyvybę, nes po gaivinimo jis pilnai atgavo sąmonę ir suprato, ties kokia trapia gyvenimo riba buvo atsidūręs.

Beje, džiaugiuosi, kad turim tokių sportiškų paramedikų, kurie esant būtinybei ne tik nešant pacientą gelbsti savo jėga, bet ir lengvai iškelia medikes iš aukštos „fūros“. Pati nežinau, kaip būčiau išlipus: aukštis, lenta padėta... (Pamenu) sakiau: „Oje, kaip čia man išlipti?“ Laimė, kolega Mantas iškėlė ir aš atsidūriau ant žemės“, – tois dienos iškvietimą prisiminė GMP brigados vadovė Indrė, pridūrusi:

„Spurda širdis iš laimės, kai darbas dovanoja tokias istorijos pabaigas, kaip ši. Džiaugiuosi, kad dirbu su tikrais profesionalais! Ačiū kolegoms!“.

Šiuo įrašu GMP Kauno rajono teritorinio skyriaus komanda pasidalino savo „Facebook“ paskyroje. Jiems leidus, istorija dalinamės ir 15min.

Kaip atpažinti miokardo infarktą ir suteikti pirmąją pagalbą? Svarbiausius patarimus rasite šiame straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas