Sportas gyvai

Populiarus cukraus pakaitalas susijęs su didesne širdies ligų rizika?

Cukrus seniai vadintas baltąja mirtimi, todėl žmonės visuomet ieškojo sveikesnio jo pakaitalo. Vienas tokių – natūraliai gamtoje randamas organinis junginys ksilitolis.
Cukraus pakaitalai / Širdies ligos
Cukraus pakaitalai / Širdies ligos / Pexels nuotr.

Tačiau ar tikrai ksilitolis - sveikesnis cukraus variantas? Žurnale „European Heart Journal“ paskelbtame tyrime Klivlendo klinikos mokslininkai teigia, kad didesnis ksilitolio kiekis gali padidinti širdies priepuolio, insulto ir kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką, rašo „Medical News Today“ (MNT).

Shutterstock nuotr./Moteris valgo pyragaitį
Shutterstock nuotr./Moteris valgo pyragaitį

Mažiau kaloringas, plačiai paplitęs

Ksilitolis yra mažesnio kaloringumo cukraus pakaitalas, turintis žemą glikemijos indeksą.

Ksilitolio nedideliais kiekiais natūraliai yra skaiduliniuose vaisiuose ir daržovėse, kukurūzų burbuolėse, medžiuose ir žmogaus organizme. Jis naudojamas kaip cukraus pakaitalas, nes jo skonis panašus į cukrų, bet turi mažiau kalorijų.

Ksilitolio randama daugelyje produktų – nuo ​​saldainių be cukraus ir gumos iki dantų pastos. Žmonės jį taip pat naudoja kaip saldiklį maisto gamyboje.

Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad per pastarąjį dešimtmetį cukraus pakaitalų gerokai padaugėjo perdirbtuose maisto produktuose, kurie reklamuojami kaip sveikesnės alternatyvos.

Klivlando klinikos komanda praėjusiais metais nustatė panašų ryšį tarp kito cukraus pakaitalo - eritrito ir širdies ir kraujagyslių rizikos. Jie teigė, kad Jungtinėse Valstijose ksilitolis nėra toks paplitęs kaip eritritolis keto ar becukriuose produktuose, tačiau jis paplitęs kitose šalyse.

123RF.com nuotr./Cukrus
123RF.com nuotr./Cukrus

„Šis tyrimas dar kartą parodo, kad būtina nedelsiant ištirti dirbtinius saldiklius, ypač dėl to, kad jie ir toliau rekomenduojami kovojant su tokiomis ligomis kaip nutukimas ar diabetas“, – sakė Klivlando klinikos Lerner tyrimų širdies ir kraujagyslių bei medžiagų apykaitos mokslų skyriaus pirmininkas Dr. Stanley Hazenas ir pridūrė:

„Tai nereiškia, kad turite išmesti savo dantų pastą, jei joje yra ksilitolio, tačiau turėtume žinoti, kad produktų, kurių sudėtyje jo yra daug, vartojimas gali padidinti su kraujo krešuliu susijusių įvykių riziką“, – pridūrė mokslininkas.

Dr. Cheng-Han Chen, intervencinis kardiologas ir Kalifornijos „MemorialCare Saddleback“ medicinos centro struktūrinės širdies programos medicinos direktorius MNT sakė, kad žmonės turėtų apsvarstyti galimybę vengti didelio ksilitolio kiekio, kol bus geriau suprastas jo poveikis.

„Remiantis šiuo tyrimu, manoma, kad ksilitolis turi įtakos trombocitų „lipnumui“ kraujyje, todėl gali padidėti kraujo krešulių susidarymo širdyje arba smegenyse rizika“, – sakė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius