Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
11:02

Pusės jaunuolių negalima pašaukti į kariuomenę: specialistai paaiškina, kodėl taip yra

Apie penkiasdešimt procentų – tiek jaunuolių dėl sveikatos problemų yra netinkami karinei tarnybai. Specialistai sako, kad bent jau artimiausios ateities prognozės nedžiugina, sveikatos rodikliai kelia daugiau klausimų nei yra atsakymų. Kokia ateitis laukia, kuomet vis garsiau kalbama apie šalies gynybos svarbą?
Šauktiniai
Šauktiniai / Kunigaikščio Margirio pėstininkų bataliono nuotr.

Problema – psichinė sveikata

Lietuvos kariuomenės dr. J.Basanavičiaus karo medicinos tarnybos karinės medicinos ekspertizės komisijos regioninės pakomisės Kaune pirmininkė Jurgita Žekonienė sako, kad apie pusė šauktinių kariuomenei netinkami, o tokios tendencijos stebimos jau keletą metų.

Anot pašnekovės, šiais metais dar nėra tikslios statistikos, bet skaičiai bus panašūs, kaip ir ankstesniais metais: apie 50 procentų – netinkamų.

„Pagrindinė problema lieka psichikos ligos. Jos sudaro beveik 50 proc. visų netinkamų. Kodėl taip yra, manau, sunku pasakyti. Ar tai – ekranų pasekmė, ar mažas fizinis aktyvumas, kuris mūsų psichinę sveikatą kažkiek stiprina?

Psichikos problemos sudaro gana didelę dalį: depresijos, adaptacijos sutrikimai, emocijų sutrikimai“, – kalbėjo J.Žekonienė.

Kaip sako pašnekovė, dalis jaunuolių, atėję tikrintis sveikatos, apie šias savo sveikatos problemas žino, tuo tarpu kitiems specialistų išvada tampa naujiena: „Mes patys, tarkime, depresijos, nediagnozuojame, bet matome pagal emocijų ištyrimą, kad emocijos yra pažemintos. Tada rekomenduojame eiti tirtis į psichikos sveikatos centrus. Taip pat matome atlikdami adaptacijos ištyrimą: ar jaunuolis sugebės adaptuotis stresinėse situacijose? Nes režimas (kariuomenėje) yra griežtesnis.

Taip pat daromas intelekto tyrimas. Jei intelektas nepakankamas, jis ginklo turėti negali. Tai irgi susiję su psichikos sveikata.“

Shutterstock nuotr./Depresija
Shutterstock nuotr./Depresija

Reakcijos būna skirtingos

J.Žekonienė pasakojo, jog šauktiniai, sužinoję apie savo netinkamumą karinei tarnybai, reaguoja įvairiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai