Remiantis Medical News Today, rekomenduojama kalio paros norma yra 3400 mg vyrams ir 2600 mg moterims, tačiau idealus kiekis yra 4700 mg per dieną.
Maisto produktai, turintys daug kalio, kuriuos rekomenduojama vartoti, norintiems stabilizuoti kraujospūdį:
- Džiovinti abrikosai. Pusėje puodelio yra 755 mg kalio.
- Bulvės. Vienoje vidutiniškai keptoje bulvėje su odele yra 926 mg kalio.
- Lapinės daržovės. Pavyzdžiui, puodelyje virtų burokėlių yra (961 mg) ir špinatų (839 mg).
- Slyvos ir slyvų sultys. Vienas puodelis konservuotų slyvų sulčių suteikia 707 mg, o pusė puodelio džiovintų slyvų – 635 mg.
- Pomidorų tyrė arba pomidorų sultys. Puodelyje yra apie 528 mg kalio.
- Vaisių ir daržovių sultys. Pavyzdžiui, morkų sultys (689 mg viename puodelyje) ir apelsinų sultys (496 mg viename puodelyje).
- Razinos. Pusėje puodelio yra 618 mg kalio.
- Pupelės. Raudonosios pupelės (612 mg pusėje puodelio) ir baltosios pupelės (502 mg).
- Pienas ir jogurtas. Pavyzdžiui, puodelyje 1 proc. pieno yra 366 mg, o puodelyje neraskonio neriebaus jogurto - iki 625 mg.
- Saldžiosios bulvės. Iškepta saldžioji bulvė su odele suteikia 572 mg kalio.
- Jūros gėrybės. Pavyzdžiui, Atlanto lašišoje ir vėžiagyviuose yra apie 535 mg kalio porcijoje (85 g).
- Avokadas. Pusėje puodelio yra 364 mg kalio.
Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus
- Daugiau kalio turinčios alternatyvos bananams, kurių viename vaisiuje yra vidutiniškai 422 mg, yra lęšiai, džiovinti abrikosai ir pupelės.
- Džiovinti abrikosai, avokadas, lęšiai, saldžiosios bulvės ir pupelės yra naudingi norint greitai padidinti kalio kiekį.
- Gėrimų, kuriuose gausu kalio, pavyzdžiai yra apelsinų sultys, slyvų sultys ir pomidorų sultys.
Subalansuota mityba, kurią sudaro daug daržovių, vaisių ir ankštinių augalų bei mažai natrio, padeda palaikyti sveiką kalio kiekį ir palaiko bendrą organizmo gerovę.