Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai intelekto negalią turinčių vaikų neturi galimybės sportuoti: priima tik po kelis

Lietuvos specialiosios olimpiados komitetas (LSOK) renka paramą sutrikusio intelekto vaikų, jaunuolių ir sportininkų treniruotėms.
Iniciatyva „Aš nuplauksiu į pergalę“
Iniciatyva „Aš nuplauksiu į pergalę“ / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Bendradarbiaujant su platforma „Paramos portalas“, vykdoma iniciatyva „Aš nuplauksiu į pergalę!“, per kurią LSOK tikisi surinkti 20 tūkst. eurų neįgaliųjų treniruotėms. Labiausiai lėšų stokojanti sporto šaka – plaukimas, rašoma LSOK pranešime žiniasklaidai.

„Jau ketvirtą dešimtmetį dirbame su sutrikusio intelekto vaikais, jaunuoliais ir sportininkais, skatiname jų fizinį aktyvumą ir per sportą padedame integruotis į visuomenę, įveikti psichologinius sunkumus, formuoti sveiką gyvenimo būdą“, – pasakoja Asta Misiūnaitė, vyriausioji LSOK plaukimo trenerė.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Asta Misiūnaitė
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Asta Misiūnaitė

Šiuo metu Lietuvoje nėra specializuotų treniruočių baseinuose, kurias galėtų lankyti vaikai, turintys Dauno sindromą, stiprų autizmą ar kitą intelekto negalią. Jie negali užsirašyti treniruotėms į artimiausią baseiną, kaip visi kiti vaikai.

Sutrikusio intelekto vaikų sportu rūpinasi LSOK, jiems tenka patiems organizuoti treniruotes, nuomoti baseino takelius. Komitetas iš savo lėšų turi samdyti aukšto meistriškumo trenerius, galinčius dirbti su intelekto negalią turinčiais vaikais, aprūpinti juos reikiamu inventoriumi.

„Deja, bet esamo finansavimo mums neužtenka priimti visus norinčius sportuoti sutrikusio intelekto vaikus, jaunuolius ir suaugusiuosius“, – pasakoja trenerė.

Šiuo metu apie 150 specialiųjų poreikių vaikų ir jaunuolių laukia eilėje, norėdami, bet negalėdami, patekti į plaukimo treniruotes.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Asta Misiūnaitė su plaukikais
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Asta Misiūnaitė su plaukikais

Situacija su baseinais nepalanki

Pasak trenerės, situacija su baseinais ir jų nuoma – labai nepalanki neįgaliesiems. Baseino takelių nuomos kaina priklauso nuo savaitės dienos, laiko ir pačių baseinų – vienur jie pigesni, kitur brangesni. Kadangi sutrikusio intelekto asmenys turi treniruotis mažose – trijų, keturių – žmonių grupėse, baseinams neapsimoka nuomoti takelių patogiu laiku mažam plaukikų skaičiui, kuomet takelyje gali treniruotis 12-15 vaikų.

„Todėl mums tenka prisitaikyti prie esamų sąlygų, pavyzdžiui, – vesti treniruotes sekmadieniais, anksti ryte arba vėlai vakare“, – rūpesčiais dalinasi A.Misiūnaitė.

Trenerės teigimu, komitetas susiduria ir su daugiau iššūkių. Daug kalbama apie specialiųjų poreikių vaikų integraciją, bet tai įvykdyti nėra paprasta, nes tam reikalingi papildomi resursai, asistentai.

„Treniruotės su ypatingais vaikais yra ypatingos. Jos reikalauja daugiau pastangų, kantrybės, kūrybiškumo ir jautrumo nei darbas su sveikaisiais. Negalime paprastai imti ir integruoti sutrikusio intelekto vaikų į didelę sveikųjų grupę – jiems reikia, kad treniruotės vyktų pagal jų galimybes, o ne atvirkščiai“, – pasakoja A.Misiūnaitė.

Dėl plaukimo trenerių asistentų stokos pirmaisiais treniravimosi mėnesiais į baseinus kartu su sutrikusio intelekto vaikais šoka jų tėvai, kurie padeda vaikams vykdyti trenerių nurodymus.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Lietuvos komanda Specialiojoje olimpiadoje
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Lietuvos komanda Specialiojoje olimpiadoje

Sukurtų naujų grupių

„Einame tinkame linkme – jau matome, kad žmonės aukoja, nes jiems rūpi kiek primiršta mūsų visuomenės dalis – intelekto negalios vaikai. Paaukoti tikrai paprasta – tereikia nueiti į „Paramos portalo“ svetainę telefone ar kompiuteryje ir pasirinkti norimą skirti sumą“, – aukoti kviečia Rytis Januška, „Paramos portalo“ vadovas.

Iš surinktų lėšų LSOK planuoja išnuomoti daugiau takelių baseinuose, kuriuose galėtų rinktis naujos sutrikusio intelekto vaikų grupės pagal joms tinkamą treniruočių laiką. „Net mažiausios ypatingų vaikų pergalės man atneša labai daug džiaugsmo ir pasitenkinimo savo darbu“, – prisipažįsta A.Misiūnaitė.

Parama taip pat bus panaudota sutrikusio intelekto vaikų ir jaunuolių varžybų organizavimui, vienos jų – kiekvienų metų gegužės mėnesį vyksta Palangoje, į kurias suvažiuoja neįgalieji iš visos Lietuvos. Jiems tai būna didelė šventė ir motyvacija visus metus gerinti rezultatus.

„Pas mus dažnai ateina tėvai prašydami pagalbos – sportas tampa išsigelbėjimu ne tik specialiųjų poreikių vaikams, bet ir jų šeimoms. Esame labai dėkingi tiems, kurie jau prisidėjo prie mūsų iniciatyvos ir labai kviečiame kitus paremti ypatingų vaikų treniruotes“, – sako Zenonas Misiūnas, Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto prezidentas.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Zenonas Misiūnas, LSOK prezidentas
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Zenonas Misiūnas, LSOK prezidentas

Platforma geriems darbams

Paremti norintys žmonės daugiau apie projektą gali sužinoti Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto ir „Paramos portalo“ internetinėse svetainėse. Jose galima ir paaukoti norimą sumą.

„Paramos projektų platforma neapsiriboja vien šia iniciatyva – siekiame sujungti kuo daugiau organizacijų, kurioms reikia pagalbos, su tais, kurie nori skirti bent kelis eurus paramai. Tikime, kad darydami gerus darbus tobulėjame ir kuriame labiau įtraukiančią ir palaikančią visuomenę“, – teigia R. Januška.

Paramos rinkimo platformoje paramą gali rinkti organizacijos ir pavieniai asmenys įvairioms reikmėms – sveikatai, kūrybiniams projektams, sporto, kelionių ir kitiems tikslams.

„Nelikime abejingi – esame reikalingi sutrikusio intelekto vaikams, sportininkams ir visai bendruomenei, mes tikrai galime prisidėti prie bendrų Lietuvos pergalių“, – sako R.Januška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas