Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiems vaistams finansuoti – 32 mln. eurų iš PSDF rezervo

Privalomojo sveikatos draudimo taryba nutarė pritarti 31,9 mln. eurų skyrimui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto rezervo rizikos valdymo dalies. Šios lėšos bus panaudotos vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms apmokėti, rašoma Valstybinių ligonių kasų (VLK) pranešime žiniasklaidai.
Vaistai
Vaistai / Unsplash.com nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas akcentuoja, kad augant finansinėms galimybėms, plečiamos ir kompensacijų gyventojams už vaistus apimtys.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Aurimas Pečkauskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Aurimas Pečkauskas

„Turime dvi geras žinias. Pirma, reaguojant į išaugusį poreikį vaistams, buvo skirtas papildomas finansavimas jiems įsigyti, taip užtikrinant įsipareigojimų vykdymą iki metų pabaigos. Antra, pritarta ypač reikalingų vaistų įsigijimo paankstinimui keletu mėnesių, juos jau dabar įtraukiant į kompensuojamųjų vaistų sąrašą – dalis jų yra skirta kovoti su sudėtingomis onkologinėmis bei širdies ir kraujagyslių ligomis – pagrindiniais Lietuvos gyventojų žudikais. Tai neabejotinai prisidės prie tiesioginės pagalbos pacientams“, – sako ministras.

Didžiausia lėšų dalis – 28,4 mln. eurų – bus skirta kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių (MPP) išlaidoms padengti.

2024 m. PSDF biudžete kompensuojamiesiems vaistams ir MPP buvo numatyta per 511 mln. eurų, tačiau išlaidos vaistams ir MPP augo daugiau, nei buvo prognozuojama. Dėl didesnio antinavikinių vaistų, vaistų diabetui gydyti, imunosupresantų, kraujodaros sistemą veikiančių vaistų bei MPP vartojimo ir pacientų skaičiaus augimo biudžeto viršijimas siekia 24 mln. eurų, kuriam padengti bus naudojamos PSDF biudžeto rezervo lėšos.

Taip pat itin svarbus PSDT sprendimas – pritarti 4,4 mln. eurų skyrimui aštuoniems naujiems Rezerviniame vaistų sąraše esantiems vaistams, kurie bus pradėti kompensuoti jau nuo šių metų lapkričio 1 d. Tai inovatyvūs preparatai pembrolizumabas, rimegepantas, relugoliksas, estradiolis ir noretisterono acetatas, vericiguatas, nirmatrelviras / ritonaviras, dapagliflozinas ir empagliflozinas, kurie yra skirti onkologinėms ir kitoms sunkioms ligoms gydyti ambulatorinėmis sąlygomis.

Prognozuojama, kad pirmaisiais šių vaistų kompensavimo metais prireiks apie 26 mln. eurų iš PSDF.

„Šie inovatyvūs vaistai bus prieinami tiems pacientams, kuriems būtinas pažangus gydymas. Papildomos lėšos leis ne tik kompensuoti vaistus onkologinėms ligoms gydyti, bet ir užtikrins inovatyvių gydymo metodų prieinamumą pacientams, sergantiems onkologinėmis ligomis, lėtiniu širdies nepakankamumu, migrena ir Covid-19 infekcija“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

Atsižvelgiant į šiais metais vis didėjantį sergamumą koronaviruso infekcija, PSDT taip pat pritarė 3,5 mln. eurų skyrimui iš PSDF biudžeto rezervo rizikos valdymo dalies lėšų COVID-19 vakcinacijos ir gydymo programai. Šios lėšos užtikrins koronavirusui gydyti reikalingų vaistų įsigijimą ir padengs padidėjusį jų poreikį, nei buvo numatyta planuojant šių metų PSDF biudžetą.

PSDF rezervo rizikos valdymo dalies lėšos skiriamos sveikatos apsaugos ministro sprendimu, įvertinus VLK ir PSDT nuomones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas