Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyvenate su negalia? Tuomet turėtumėte ir tai žinoti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad žmonės su negalia turi galimybę gauti socialinės reabilitacijos paslaugas bendruomenėje.
Negalia
Negalia / Shutterstock nuotr.

Tai kompleksiškai, pagal negalios pobūdį, sunkumą ir specifiką teikiamos socialinių, savarankiško gyvenimo, mokymosi, darbinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ar atkūrimo paslaugos.

Dėl šių paslaugų reikėtų kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę.

„Labai svarbu padėti žmonėms su negalia savarankiškai gyventi bendruomenėje, ugdytis ir dalyvauti darbo rinkoje bei užimtumo veikloje. Būtent į tokią pagalbą yra nukreiptos socialinės reabilitacijos paslaugos bendruomenėje.

Jos reikšmingai prisideda prie žmonių su negalia gyvenimo kokybės gerinimo, socialinės atskirties mažinimo“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Socialinę reabilitaciją asmenims su negalia bendruomenėje sudaro dvi pagrindinės paslaugos:

  • Socialinių, kasdienių savarankiško gyvenimo įgūdžių, gebėjimų ugdymas, palaikymas, atkūrimas, suteikiant bendrąsias žinias ir praktiškai mokant spręsti dėl negalios buityje ar aplinkoje kylančias problemas;
  • Mokymosi, užimtumo ar darbinių įgūdžių ugdymas, atkūrimas, stiprinimas, padedant pasirengti dalyvauti darbo rinkoje, įsidarbinti, išsilaikyti darbo vietoje ar dalyvauti užimtumo veikloje.

Pagal poreikį taip pat gali būti teikiamos ir papildomos paslaugos: palydėjimas ir (ar) transporto organizavimas, aktyvaus judėjimo ir sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas, saviraiškos įgūdžių ir meninių gebėjimų lavinimas bei palaikymas, individuali ar grupinė emocinė-psichologinė pagalba, savitarpio paramos grupės.

SVARBU: paslaugos teikiamos nemokamai. Jas turi teisę gauti asmenys su negalia, kuriems nustatytas šių paslaugų poreikis.

Socialinės reabilitacijos paslaugas bendruomenėje teikia socialinių paslaugų įstaigos, turinčios teisę teikti akredituotą socialinę reabilitaciją asmenims su negalia bendruomenėje. Dėl paslaugų reikia kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę.

Daugiau apie tai, kas priklauso žmonėms su negalia, rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas