Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vėžį diagnozuoja per 20 minučių: Kauno klinikose – naujas tyrimas

LSMU Kauno klinikose, pirmojoje ir kol kas vienintelėje ligoninėje Lietuvoje, įdiegtas ir pradėtas taikyti naujas pozitronų emisijos tomografijos tyrimas, skirtas tiksliau diagnozuoti prostatos vėžio stadiją ir veiksmingiau parinkti reikalingą gydymą.
Prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga
Prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga / Shutterstock nuotr.

Atliekant pozitronų emisijos tomografijos tyrimą su prostatos specifiniu membranos antigenu (PET/KT PSMA), galima įvertinti ligos išplitimą, ligos atsinaujinimą ir suteikti galimybę taikyti naujus gydymo metodus, rašoma Kauno klinikų pranešime žiniasklaidai.

Rugsėjo 15-ąją minėta pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena. Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovo prof. Mindaugo Jievalto teigimu, Lietuvoje prostatos vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga. Kiekvienais metais nustatoma apie 3000 naujų prostatos vėžio atvejų.

„Paskutinį dešimtmetį mokslo pažanga lėmė esminius prostatos vėžio diagnostikos pasikeitimus. Tai leidžia mums šiandien tiksliau diagnozuoti prostatos vėžį bei jo išplitimą. Tikslesnė ir efektyvesnė diagnostika nulems geresnius gydymo rezultatus mūsų pacientams. Taip pat atsivėrė ir naujų mokslinių tyrimų galimybės“, – sako prof. M.Jievaltas.

Anksčiau tekdavo vykti į užsienį

Siekiant kuo anksčiau diagnozuoti šią klastingą vyrų onkologinę ligą, šią vasarą Kauno klinikose pradėtas taikyti naujas diagnostikos metodas PET/KT PSMA. Per šį laikotarpį atlikta daugiau nei 50 minėtų tyrimų. „Šis tyrimas leidžia kuo anksčiau aptikti ligą ir pasirinkti minimalias priemones ligos suvaldymui. Pacientai gali pasiekti geriausią rezultatą ligos kontrolėje, padarydami mažiausią žalą organizmui,“ – naudas pacientui įvardija prof. Donatas Vajauskas, Kauno klinikų Branduolinės medicinos tyrimų centro vadovas.

Specialaus pasiruošimo šiam tyrimui nėra. Tyrimo dieną pacientui suleidžiamas specialiai jam paruoštas radioaktyvus preparatas ir laukiama apie valandą laiko, kol medikamentas pasiskirstys po organizmą ir prisijungs prie specifinių prostatos vėžio ląstelių. Po valandos atliekamas pozitronų emisijos tomografijos tyrimas, užtrunkantis apie 20 minučių.

„Svarbu paminėti, kad vaistas yra ruošiamas vietoje, tikrinama jo kokybė ir tik praėjus visus reikiamus patvirtinimus, jis yra panaudojamas“, – detalizuoja prof. D.Vajauskas.

Kauno klinikose pradėjus taikyti šį inovatyvų metodą, pacientams nebereikės vykti į kaimynines šalis, kaip buvo daroma anksčiau.

Kauno klinikų Urologijos klinikos Onkourologijos sektoriaus vadovas ir Onkourologinės teminės grupės vadovas doc. Stasys Auškalnis teigia, kad šiuo metu Lietuvoje yra patvirtintos trys pagrindinės indikacijos PET/KT PSMA tyrimui taikyti: didelės rizikos prostatos vėžys; ligos atsinaujinimas po radikalaus gydymo; kai ligai gydyti yra planuojamas gydymas cheminiu elementu luteciu 177.

Šiuo metu Kauno klinikose yra geriausia pasaulyje naudojama įranga, skirta prostatos vėžio diagnostikai: ultragarsinė įranga, ultragarso suliejimo sistema su magnetinio rezonanso tomografija (MRT) ir MRT robotinė ranka, leidžianti atlikti kokybišką biopsiją įvairiose situacijose.

„Tikslumas yra labai svarbus, tai leidžia patvirtinti netgi labai mažą vėžį, kuris gali būti mažesnis nei vienas centimetras“, – sako Aurimas Mačionis, Kauno klinikų Radiologijos klinikos Minimaliai invazinių radiologinių procedūrų (MIRP) sektoriaus vadovas.

Vėžio rizikos veiksniai

Doc. S.Auškalnis primena, kad pagrindiniai prostatos vėžio rizikos veiksniai yra vyresnis amžius, rasė, paveldimumas. Žalingi įpročiai, nesveika mityba, nutukimas, gretutinės ligos turi įtakos ne tik ligos išsivystymui, bet ir nustatyto prostatos vėžio gydymo efektyvumui.

„Žmogus, kuriam gali būti prostatos vėžys, gali nieko nejausti, ypač ankstyvose ligos stadijose, todėl turi pats rūpintis savo sveikata, sveikai maitintis, daugiau judėti ir valgyti augalinės kilmės produktų, neužmiršti reguliariai tikrintis sveikatą, atlikti profilaktinius tyrimus. Vis dėlto, prostatos vėžį gali išduoti šlapinimosi simptomai, skausmas pilvo apatinėje dalyje, ligai plintant gali pasireikšti kraujavimas ir šlapimo susilaikymas, kaulų skausmai, svorio kritimas“, – sako jis.

Doc. S.Auškalnis ragina vyrus dalyvauti Lietuvoje vykdomoje prostatos (priešinės liaukos) vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencinėje programoje, kuri yra skirta vyrams nuo 50 iki 69 metų (imtinai) ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, kuriems periodiškai gali būti atliekamas kraujo tyrimas, parodantis prostatos vėžio specifinio antigeno koncentraciją kraujyje.

Kauno klinikų sukaupta ilgametė patirtis ir aukštos kvalifikacijos specialistai leidžia užtikrinti aukščiausio lygio diagnostiką ir gydymą. Modernūs prostatos vėžio tyrimo metodai, tokie kaip PET/KT PSMA, yra tik vienas iš daugelio pavyzdžių, kaip Kauno klinikos siekia pagerinti pacientų gyvenimo kokybę ir sveikatos rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas