Moksliniai tyrimai rodo, kad smegenų sveikata labai susijusi su žarnyno veikla, jo būklė labai priklauso nuo to, kuo jį maitinate, rašo „Psichology today“. Kuo toliau, tuo daugiau atsiranda mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad greitas maistas ir nesubalansuota mityba išderina žmogaus emocinę būklę.
Kiekvieno žmogaus žarnyno mikrobioma skiriasi, be to – ji kasdien keičiasi. Gerosios bakterijos gamina medžiagas, maitinančias ir gydančias žarnyno ląsteles. Jei nepalaikysite šių gerųjų bakterijų, jūsų žarnyno ląstelės gali badauti ir susirgti. Jūsų žarnynas gali tapti per silpnas kovoti su toksinais ir nepalankiomis bakterijomis.
Kai blogosios bakterijos prasiskverbia pro žarnyno gleivinę, širdis jas paskirsto po visus kūno organus, įskaitant ir smegenis. Šio proceso rezultatas: depresija, nerimas, paranoja, psichozė, kognityviniai sunkumai ir demencija.
Terminas „apdorotas“ taikomas maistui, kuris buvo kaip nors pakeistas nuo natūralios savo būsenos. Daugelis perdirbtų maisto produktų yra visiškai geri, pavyzdžiui, riešutų perdirbimo metu pašalinamas nevalgomas kevalas. Kitas pavyzdys – grūdai malami tam, kad iš jų būtų pagaminti miltai. Visgi šiandien vartojame labai daug maisto produktų, kurie yra tiek perdirbti, kad sunku nustatyti, iš ko jie pagaminti.
Vienas iš pirmųjų maisto produktų apdorojimo etapų yra skaidulų pašalinimas. O skaidulos yra nevirškinamos ir dažnai produktus paverčia neestetiškais. Pašalinus ląstelieną, gaunami patrauklūs ir balti maisto produktai, kuriuos galima nuspalvinti, kaip tik norima.
Tačiau skaidulos yra svarbus makroelementas, skirtos žarnyno mikrobams. Šis vienintelis pakeitimas – skaidulinių medžiagų pašalinimas – gali būti blogiausias dalykas, nutikęs mūsų mitybai per pastaruosius 70 metų. Dėl to keičiasi mūsų žarnyno mikrobiotos sudėtis, o kai kurios mikroorganizmų rūšys dėl šio pokyčio gali net ir išnykti.
Skaidulinių medžiagų pašalinimas – gali būti blogiausias dalykas, nutikęs mūsų mitybai per pastaruosius 70 metų.
Perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra emulsiklių, kurie išlygina tekstūrą, prailgina galiojimo laiką ir stabilizuoja sumaišytus ingredientus. Tai gali smarkiai paveikti žarnyno mikrobus: vieni žūsta, kiti stiprėja, bet apskritai – naikinama jų įvairovė, o tai yra geriausias žarnyno sveikatos rodiklis. Taip pat žarnyno mikrobų įvairovė padeda nustatyti žarnyno uždegimą, o šis sutrikimas dažnai yra sisteminių problemų prielaida.
Gliukozė ar fruktozė?
Pagrindinis cukrus mūsų maiste yra fruktozė ir gliukozė, tačiau organizmas juos apdoroja skirtingai. Gliukozė yra pagrindinis energijos šaltinis, kurį mėgsta smegenų ląstelės, o insulinas ją tiesiogiai nukreipia į ląsteles, kad suteiktų energijos raumenims ir kitiems audiniams. Kita vertus, fruktozę perdirba kepenys.
Daug fruktozės turinti mityba gali pakeisti mikrobiomą, todėl atsiranda žarnyno problemų, medžiagų apykaitos ir smegenų veiklos sutrikimų. Kepenys fruktozės perteklių paverčia riebalais. Vykstant šiam procesui, kepenys „neteisingai apskaičiuoja“ ląstelių energijos kiekį, todėl atsiranda alkis. Reikėtų sunerimti, jei valgydami ne pasisotinate, o dar labiau alkstate.
Ilgainiui fruktozės perteklius gali sukelti nutukimą ir kepenų ligas. Nuolatinis fruktozės perteklius gali padidinti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos riziką ir pereiti į nealkoholinį steatohepatitą – ligas, kuriomis serga vis didesnė gyventojų dalis. Šios ligos neproporcingai stipriai paveikia vaikus, turinčius nutukimo diagnozę. Prognozuojama, jog beveik 40 proc. nutukusių vaikų gali susirgti kepenų ligomis.
Kepenų poveikis smegenims yra didelis. Jau seniai žinoma, kad depresija, pyktis ir dirglumas yra kepenų ligų palydovai. Hipokratas jau prieš 2500 metų žinojo, kad kepenų ligomis sergantiems pacientams būdingas neramus elgesys: „Tie, kurių beprotybė kyla dėl [kepenų] ligos, šaukia, krečia pokštus, nesugeba išsilaikyti ramybėje, bet visada sugalvoja kokią nors išdaigą.“ Hipokratas taip pat sakė: „Visos ligos prasideda žarnyne.“
Žarnyne esančios bakterijos yra svarbios neurotransmiterių, įskaitant dopaminą ir serotoniną, bei daugelio kitų biologiškai aktyvių medžiagų gamintojos.
Cukraus pertekliaus prisipildžiusios mikrobiomos bakterijos gali pakeisti žarnyno gleivinę ir sukelti žarnyno nesandarumą, atverti kelią sisteminiam uždegimui. Ilgainiui uždegimas gali pakenkti kognityvinėms funkcijoms ir nuotaikai.
Siekiant užtikrinti smegenų sveikatą, rekomenduojama sumažinti perdirbto maisto kiekį. Jį siūloma pakeisti į skaidulų turinčias daržoves, pavyzdžiui, svogūnus, brokolius, artišokus ir pupeles. Gerųjų skaidulų ir naudingųjų bakterijų galima rasti raugintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose, kimčiuose, kefyre ir jogurte.