Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universitete – mokymai, kaip teikti pagalbą teroro aktų aukoms

Nors Lietuvoje teroro aktų nėra, ruoštis jiems būtina: šią savaitę Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete vyko „Victim Support Europe“ tinklo organizuojami mokymai, skirti pasirengti teikti pagalbą teroro aktų aukoms, rašoma universiteto pranešime žiniasklaidai.

Mokymų dalyviai turėjo galimybę įgyti vertingų žinių ir praktinių įgūdžių, padedančių efektyviai remti žmones, patyrusius traumas.

Mokymus vedė pripažintos šios srities specialistės – Europos terorizmo aukų ekspertizės centro ekspertės Andrea Walraven-Thissen ir Astrid Fortuin. Abi turi ilgametę patirtį dirbant su terorizmo aukomis ir jų šeimomis, todėl jų žinios ir įgūdžiai, kuriais ekspertės dalijosi mokymuose, yra itin svarbūs teikiant paramą nuo teroro nukentėjusiems žmonėms.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./VU vyko mokymai teikti pagalbą teroro aktų aukoms
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./VU vyko mokymai teikti pagalbą teroro aktų aukoms

A.Walraven-Thissen yra psichologinės pirmosios pagalbos ekspertė, o jos kolegė A.Fortuin specializuojasi traumą patyrusių asmenų konsultavime ir krizių valdyme. Ekspertės mokymų dalyviams padėjo geriau suprasti, kaip teikti pagalbą teroro aktų aukoms, atpažinti jų poreikius ir taikyti tinkamas intervencijas, kad būtų užtikrintas jų emocinis ir psichologinis stabilumas.

Mokymų dalyviai buvo supažindinti su dažniausiai pasitaikančiomis trauminėmis reakcijomis į teroro aktus bei strategijomis, kaip su jomis tvarkytis. Teikiamos teorinės žinios ir praktiniai patarimai padėjo geriau suprasti, kaip teikti efektyvią pagalbą.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, mokymų dalyviams ekspertės pasakojo apie pagalbos principus traumą patyrusiems asmenims bei geriausias praktikas nukentėjusiems palaikyti.

Buvo nagrinėjamos situacijos, kai reikia taikyti krizių intervencijos įgūdžius, kad būtų galima patenkinti aukų poreikius iš karto po teroro aktų. Šie įgūdžiai apima emocinės paramos teikimą, gebėjimą greitai reaguoti į skubias situacijas ir užtikrinti aukų saugumą.

Mokymuose taip pat buvo aptarti rizikos vertinimo ir saugumo aspektai krizinių situacijų kontekste, leidžiantys dalyviams geriau suprasti, kaip išvengti papildomų traumų ir užtikrinti saugią aplinką tiek aukoms, tiek pagalbą teikiantiems specialistams. Pristatytos technikos, skirtos deeskalacijai ir aukų stabilizavimui krizių metu, padedančios nukentėjusiems atkurti savo emocinį balansą.

Dalyviai susipažindinti su psichologinės pirmosios pagalbos principais ir gairėmis, mokėsi, kaip teikti skubią psichologinę pagalbą patyrusiems didelį stresą ar traumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento