Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius kviečia tiesti tiltus gyvenimui: apie organų donorystę – istorijos iš pirmų lūpų

Spalio 4 d. Vilniaus Rotušės aikštėje nuo 18:00 iki 19:00 vyks 2024 metų Europos organų donorystės dienos atidarymas. Ši popietė bus skirta pagerbti organų donorų atminimą ir išreikšti gilią padėką jų artimiesiems už dovanotą gyvenimo viltį, rašoma Nacionalinio transplantacijos biuro pranešime žiniasklaidai.
Organų donorystė
Organų donorystė / 123RF.com nuotr.

Šiemet Lietuva ir Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos turi ypatingą misiją – mūsų šalis tapo Europos organų donorystės sostine, priimdama iššūkį kartu su ET Europos vaistų kokybės ir sveikatos priežiūros direktoratu / EDQM organizuoti 23-ąją Europos organų, audinių ir ląstelių donorystės dieną. Šis renginys pasklis iš Lietuvos į visus Europos kampelius ir kvies visus tarti TAIP organų donorystei.

Rotušės aikštėje asociacijos Gyvastis iniciatyva bus uždegta 2081-a žvakutė, pagerbiant organų donorus. Būtent tiek organų donorų Lietuvoje padėjo nutiesti tiltus naujam gyvenimui sergantiems nuo 1970 metų, kuomet mūsų šalyje buvo atlikta pirmoji transplantacija. Šis nepaprastas reginys skleis šviesą ir viltį, kviesdamas mus visus pamąstyti apie donorystę ir gyvybės vertę.

Renginio metu išgirsime atvirus ir tikrus Donorų artimųjų, recipientų bei reanimacijos ir intensyvios terapijos gydytojų pasakojimus, kai netektis ir skausmas virsta viltimi ir stebuklu. Juos lydės Karinių oro pajėgų orkestro atliekami muzikiniai kūriniai. Išskirtinis renginio momentas – teletiltas, kuris simboliškai sujungs Lietuvos miestus ir miestelius ir padrąsins tarti TAIP organų donorystei ir tiesti tiltus gyvenimui.

Pasak NTB vadovės Audronės Būziuvienės, bendrystė – jungiamoji renginio ašis:

„Organų donorystė ir transplantacija yra komandinis procesas, kuriame svarbiausia – mūsų bendrystė. Tik nuo kiekvieno atskirai – Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių komandos – gydytojų ir slaugytojų, transplantologų, laboratorijų specialistų, greitosios pagalbos vairuotojų, regioninių ir nacionalinių koordinatorių, policijos, Karinių oro pajėgų ir Pasienio apsaugos tarnybos pareigūnų, žurnalistų, ir, žinoma, kiekvieno Lietuvos piliečio – ir visų kartu priklauso, ar nutiesime tiltus gyvenimui. Tegul tai būna bendrystės popietė, kurioje padėkosime tiems, kurie prisideda prie antro gyvenimo šanso dovanos kitiems.“

Renginio programą galite rasti čia.

Miestai ir miesteliai nusidažys žalia – vilties ir donorystės spalva

Spalio 4-osios vakarą visa Lietuva sušvis žalia vilties spalva – miestų ir miestelių bažnyčios, tiltai, aikštės, pastatai bei kiti visuomeniniai objektai bus apšviesti organų donorystės simboliu. Kasmet prie iniciatyvos prisijungia vis daugiau Lietuvos miestų ir miestelių – pernai jų buvo kelios dešimtys, o šiemet prie donorystės vilties šviesos jungiasi jau daugiau kaip trisdešimt. Kviečiame ir jus tapti šios šviesos dalimi – dalinkitės nuotraukomis, istorijomis ir savo TAIP gyvenimui.

Vietas, kur žvalgytis žalios šviesos, rasite čia.

Šiuo metu transplantacijų Lietuvoje laukia beveik penki šimtai žmonių. Tarp jų: 133 – inksto, 99 – kepenų, 50 – širdies, 4 – plaučių, 3 – širdies-plaučių komplekso, 1 – kasos-inkstų komplekso, 167 – ragenų. Iš jų – 21 vaikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas