Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyrų šlapinimosi sutrikimai: kada nebegalima delsti ir būtina skubėti pas gydytoją?

Nors su šlapinimosi problemomis susiduria dažnas vyras, šia tema, deja, dažnai dar vengiama kalbėti, o kreiptis pagalbos į specialistus pasiryžta toli gražu ne kiekvienas, kuriam reikėtų tai padaryti. Vis dėlto, kartais numoti ranka į pasikartojančius simptomus nereikėtų, nes uždelsus galima susidurti su rimtomis sveikatos problemomis. Taigi kada šlapinimosi sutrikimų nebegalima ignoruoti ir būtina apsilankyti pas gydytoją?
Sunerimęs vyras
Sunerimęs vyras / Shutterstock nuotr.

„Vyrai dažnai galvoja, kad pablogėjęs šlapinimasis yra normalus, su amžiumi susijęs procesas, ir dėl to neskuba kreiptis pagalbos į gydytojus. Jie dažnai nustemba sužinoję, kad šias problemas galima išspręsti“, – sako Respublikinės Panevėžio ligoninės urologijos skyriaus vedėjas Andrius Preidis, atsakęs į esminius klausimus apie vyrų šlapinimosi sutrikimus.

Su kokiais šlapinimosi sutrikimais susiduriama dažniausiai?

Dažniausios vyrų šlapinimosi problemos – susilpnėjusi šlapimo srovė ir naktinis šlapinimasis. Taip pat dažnai skundžiamasi dėl varvėjimo po šlapinimosi.

Taip pat gali būti sunku pradėti šlapintis, trūkčioti šlapimo srovė, varginti nepilno išsišlapinimo jausmas, atsirasti staigus noras šlapintis čia ir dabar. Kartais – šlapimo nelaikymas.

Atstovų nuotr./Respublikinės Panevėžio ligoninės urologijos skyriaus vedėjas Andrius Preidis.
Atstovų nuotr./Respublikinės Panevėžio ligoninės urologijos skyriaus vedėjas Andrius Preidis.

Kas tuos negalavimus sukelia?

Dažniausiai šlapinimosi sutrikimus sukelia gerybinis prostatos išvešėjimas, prostatos uždegimai. Šlapinimąsi bloginti gali ir onkologiniai prostatos ar šlapimo pūslės susirgimai, įvairios neurologinės ligos, šlapimo kanalo susiaurėjimai, kitos ligos.

Kiek įtakos tam turi amžius?

Yra nustatyta, kad su amžiumi prostata linkusi didėti. Kuo ji didesnė, tuo, galima tikėtis, labiau spaus šlapimo kanalą ir sukels šlapinimosi sutrikimus.

Nustatyta, kad apie 50 procentų šešiasdešimt metų sulaukusių vyrų turi vienokio ar kitokio laipsnio šlapinimosi sutrikimų. O iš aštuoniasdešimtmečių – jau apie 80 procentų vyrų.

Kiek tai lemti gali gyvenimo būdas?

Tikslios priežastys, sukeliančios gerybinį prostatos išvešėjimą, nėra žinomos. Tačiau pastebėta, kad fizinis aktyvumas, subalansuota ir sveika mityba vyrams gali padėti prostatos išvešėjimo išvengti. Taip pat nustatyta, kad prostatos padidėjimą gali skatinti pasikartojantis jos uždegimas.

Shutterstock nuotr./Vyrų šlapinimosi sutrikimai
Shutterstock nuotr./Vyrų šlapinimosi sutrikimai

Kada ir kaip galima sau padėti pačiam?

Esant staigiam norui šlapintis rekomenduojama vengti kofeino, kakavos produktų, citrusinių vaisių, gazuotų gėrimų, saldiklių. Kai kuriems vyrams pilnai ištuštinti šlapimo pūslę ir palengvinti šlapinimąsi gali padėti šlapinimasis atsisėdus.

Esant dažnam šlapinimuisi, rekomenduojamos šlapimo pūslės treniruotės: reikėtų kaskart vis ilginti intervalus tarp šlapinimosi, pakenčiant iki nustatyto laiko. Esant lašėjimui po nusišlapinimo, rekomenduojama išspausti šlapimo kanalą po kapšeliu.

Jei vargina naktinis šlapinimasis, rekomenduojama iki miego likus porai valandų nevartoti jokių skysčių: vandens, pieno, arbatos, sriubos, alaus ir kitų. Taip pat reikėtų vakare vengti valgyti sultingų vaisių ir daržovių: obuolių, arbūzų, vynuogių, pomidorų, agurkų ir kitų. Prieš miegą būtina nueiti nusišlapinti.

Kada vertėtų neužsiimti savigyda ir kreiptis į gydytoją?

Jei vyro šlapinimosi sutrikimai labai nevargina, bet jis juos jaučia, galima pačiam išbandyti mano minėtus gyvenimo būdo pakeitimus arba fitopreparatus.

Esant lengviems simptomams, Europos urologų gairės rekomenduoja fitopreparatus su Serenoa repens – gulsčiųjų serenojų – vaisių ekstraktu. Tyrimais įrodyta, kad šie augaliniai preparatai mažina prostatos uždegimus, todėl galima tikėtis, kad ateityje prostata mažiau didės ir nesukels šlapinimosi sutrikimų.

Jie ypač tinkami esant susilpnėjusiai šlapimo srovei, varginant naktiniam ar padažnintam šlapinimuisi. Daliai pacientų, kurie jau gauna medikamentus ir kurie nėra pilnai patenkinti savo šlapinimusi, papildomai paskyrus fitopreparatus pasiekiamas teigiamas efektas.

Jiems nepadėjus ar atsiradus varginantiems šlapinimosi sutrikimams, visada geriau pasikonsultuoti su urologu. Esant vidutinio sunkumo ar sunkiems simptomams, tikslingas gydymas vaistais.

Kokius konkrečius medikamentus specialistas skirs, priklauso nuo simptomų ir prostatos dydžio. Jų yra prostatą atpalaiduojančių, mažinančių jos dydį, atpalaiduojančių šlapimo pūslę. Taip pat gali būti skiriamas šių vaistų derinys. Šiuos medikamentus galima kombinuoti ir su fitopreparatais.

Problemos galbūt būtų retesnės, jei vyrai profilaktiškai lankytųsi pas urologą?

Pas urologą rekomenduočiau apsilankyti visiems 50 metų sulaukusiems ir vyresniems vyrams, net jeigu jie ir nejaučia šlapinimosi sutrikimų, net esant normaliam PSA tyrimui (prostatos specifiniam antigeno tyrimui dėl prostatos vėžio).

Atvykę profilaktiniams patikrinimams, kartais nusiskundimų dėl šlapinimosi vyrai neišsako, bet specialistui uždavus tikslingus klausimus paaiškėja, kad su šlapinimusi ne viskas gerai. Profilaktiškai reikėtų tirtis bent kartą per penkerius metus.

Jei stebimas PSA pokytis, rekomenduojama lankytis kas 2-5 metus, priklausomai nuo PSA reikšmės. Jeigu vyrai jau jaučia šlapinimosi sutrikimus, pas urologą rekomenduočiau lankytis kasmet arba sustiprėjusi simptomams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas