Italijoje dvi dešimtis metų gyvenantys P. ir J.Jurkevičiai šia patirtimi dalinasi ir su kitais gurme iš Lietuvos, kurie jau kelerius metus į Kalabrijos iškyšulį Capo Vaticano keliauja kartu.
Vietoje stebuklingų dietų – „staltiesės ritmas“
„Šiandien Lietuvoje mėgstamiausia pokalbių tema: „Kaip išvalyti organizmą?“. Ir kaip gi jis Lietuvoje valomas? Ar koks nors Lietuvos dietologas primena pacientams, kad sveikas kūnas tiesiogiai susijęs su sveika siela?“ – prisiklausiusi įvairiausių lietuvių pasakojimų klausia savo keliautojų Jurga.
Anot jos, keista, kad dalis lietuvių tiki kraujo ir produktų suderinamumo formulėmis. Kiti vyksta plauti žarnyną pas šią teoriją puoselėjančius specialistus, treti laikosi psichologiškai kankinančių dietų.
Su tokiais kankinimo būdais niekada nesutiktų italai. Aršiausi natūralios virtuvės gerbėjai – Pietų Italijos regiono Kalabrijos gyventojai – iš tokių teorijų tik pasijuoktų.
Ekologijos gerbėjai tikina, kad galima išvalyti organizmą ankstų rytą išgėrus šilto vandens su įvairiomis druskomis. Arba maišant šaukštą citrinos sulčių su šaukšteliu alyvuogių aliejaus.
„Su tokiais kankinimo būdais niekada nesutiktų italai“, – tikina gastronomiją puikiai išmanantys P. ir J.Jurkevičiai.
Nesikankina ir jie patys. O aršiausi natūralios virtuvės gerbėjai – Pietų Italijos regiono Kalabrijos gyventojai – iš tokių teorijų tik pasijuoktų.
Organizmo valymo procedūromis jie apskritai netiki. Tačiau net menkiausiai išsilavinęs kalabrietis žino, kad tinkamai kasdien valgyti reiškia užtikrinti sau gerą sveikatą.
Ką reiškia italui tinkamai kasdien valgyti? Visi Apeninų bato gyventojai žino, kad sveikatos būklę lemia griežtas „staltiesės ritmas“ – pietūs 13 val. o vakarienė – 20 val. Ir jokių užkandžiavimų tarp vakarienės ir pietų.
Jei pietų nepavyko suvalgyti laiku, italai lauks vakarienės.
Jei pietų nepavyko suvalgyti laiku, italai lauks vakarienės. Valgiaraštyje – alyvuogių aliejaus pagrindu pagaminti patiekalai, daug daržovių ir vaisių.
Bent po vieną taurę vyno per pietus ir vakarienę. Bet vynas vartojamas tik kaip gėrimas prie maisto.
Kokių tik patiekalų neteko ragauti Kalabrijoje P. ir J.Jurkevičiams ir jų draugams iš Lietuvos: kiaulienos paštetas nduja pradžioje sukelia šoką – nemaža dalis lietuvių pastaruoju metu nusiteikę prieš mėsą, o ypač prieš kiaulieną.
Tačiau be reikalo. Pavyzdžiui, „A Turri“ viešbučio savininkai – Dianos ir Girolamo Pontoriero šeima, pas kuriuos apsistoja lietuviai, savo paršiukus maitina tik kriaušėmis, todėl jų mėsa – kitokia.
Iš jos nduja gaminama su aštriuoju raudonu pipiru, kuris puikiai veikia organizmą – kompensuoja kiaulienos riebumą, suteikia energijos, o aštrus pipiras „peperoncino“ – vitaminų ir potencijos šaltinis.
Reikia pasakyti, kad kasdien kalabriečiai kiaulienos pašteto nevalgo, tačiau porą kartų per savaitę šio nišinio produkto neatsisako.