Vakarienė Romoje pas Jurgą ir Paulių Jurkevičius: ne tik skonis, bet ir žinios

Perskaitę „Obuolio“ leidyklos išleistą gidą „Sava Roma“ lietuvių keliautojai sužino ne tik apie įdomesnes dar neaplankytas architektūros ir istorijos vietas Romoje. Jie bando patirti išskirtines emocijas aplankydami naujas bazilikas ir muziejus, perka ir ragauja pagal nurodytus Simono, Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių adresus Amžinajame mieste.
Gastronominė vakarienė pas Paulių ir Jurgą namuose
Gastronominė vakarienė pas Paulių ir Jurgą namuose / Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau vienas labiausiai Lietuvos keliautojus viliojančių pasiūlymų Romoje – vakarienė Jurkevičių namuose. Norinčių išbandyti šią patirtį – ne vienas ir ne du, tad Jurga ir Paulius savo namus Romos Apijaus Latino kvartale juokais jau vadina restoranu „Da Giorgia e Paolo“ – (it. „Pas Jurgą ir Paulių“).

– Kaip gimė idėja Romoje vakarienes rengti jūsų svečiams iš Lietuvos?

– Jurga Jurkevičienė (J.J.): Lietuvoje jau trejus metus ruošiame degustacines vakarienes garsiausiuose restoranuose ir tuo labai didžiuojamės.

Rengėme gastronomijos ir mados vakarus – Vilniaus „Kempinski Square – Telegrafas“, „Narutis“, „St. Valentino“, „Green Hall“, „Esse“, „Bel Ami“, „Ti Ana“, „Mano Guru“, Kaune „Gurme“, „Kaunas 55”, „Monte Pacis“, „Raudondvario Oranžerija“ ir „Pilis“, „Portofino“, „Miesto sodas“, Druskininkuose „Spa Vilnius Cibus“, „Pušynas“ ir kituose Lietuvos miestuose – Birštone „Royal Spa“, Šiauliuose „Kapitonas Morganas“, Panevėžyje „Pokylių namai Vasaris“, Alytuje „Senas Namas“ ir „Šventė Jums“ Klaipėdoje „Euterpė“ ir „Vin Vino“ ir kituose.

Pamenu, buvo keista valgyti pas restorano šefą, bet ne restorane, o jo paties namuose.

Į mūsų vakarus susirenka po 60 ir daugiau žmonių. Daugiausia dėmesio skiriame sveikai itališkai virtuvei. Apie ją nemažai rašėme Lietuvos spaudoje, apie tai pasakojame ir gastronomijos vakarų metu, taip pat kiekvieną patiekalą, kurį svečiai ragauja, komentuojame.

Kai vakarienę „Pas Jurgą ir Paulių“ Romoje įtraukėme į mūsų gastronominių pasivaikščiojimų maršrutą Amžinajame mieste, likome nustebinti, nes ji tapo didžiausiu lietuvių susidomėjimo objektu.

– Paulius Jurkevičius (P.J.): Idėja gimė Palerme. Su restoranų „La Provence“ ir „Marche“ savininku Arūnu Oželiu ir jo bičiuliais keliavome po Siciliją.

Palerme, užuot ėję į kažkurį gastronomiškai patrauklų restoraną, vakarieniauti nutarėme namuose pas garsią Sicilijos šefę Francescą Bonettą Dell‘Oglio.

Tai buvo neįprastas teminis vakaras, kurio metu ragavome patiekalus, pagamintus išskirtinai Palermo apylinkėse. Pamenu, buvo keista valgyti pas restorano šefą, bet ne restorane, o jo paties namuose.

– Kokia jūsiškių vakarienių filosofija?

– J.J: Stengiamės elgtis itališkai – gaminant naudoti tik sezonines daržoves ir kitas sudedamąsias dalis.

Sveikatos modelis – italų kasdienybė – šalia mūsų. Čia gamina visi, kas nori ilgai ir sveikai gyventi – vyrai, moterys, močiutės.

Pavyzdžiui, rudenį mūsų namuose negausite patiekalų su artišokais – tai žiemos ir pavasario meniu daržovė, kaip ir raudonoji Trevizo salota.

Vasarą negaminame ančiuvių – jie skaniausi ir saugiausi rudenį, žiemą. Aštuonkojus gaminame visus metus pagal įvairius receptus.

Aš dirbu virtuvėje, Paulius svečiams komentuoja ragaujamą patiekalą ir jo gamybą.

Turguje turiu savo daržovių pardavėją Anną, kuria pasitikiu. Ji užtikrina daržovių, vaisių kokybę, todėl ją vadinu, kaip visi Italijos šefai, „donna di fiducia“.

Daug naminio maisto ruošianti Jurga turi „donna di fiducia“, t.y. asmeninę daržovių pardavėją
Daug naminio maisto ruošianti Jurga turi „donna di fiducia“, t.y. asmeninę daržovių pardavėją

– P.J.: Atvykę į Romą keliautojai nori perprasti vietinę virtuvę. Idėja puiki, bet ne visada pavyksta ją įgyvendinti.

Kodėl? Ne kiekvienas sostinės restoranas pasakoja apie tai, ką gamina.

Ne visi restoranų šefai bei padavėjai bendrauja su klientais. Galų gale, ne visi žino, ko mes nežinome. Aš neblogai perpratau itališkos virtuvės stereotipus, kurie valdo mus – lietuvius.

Apie tai pasakoju, komentuoju, aiškinu. Stengiuosi išdėstyti atskiro produkto – pastos, daržovių, sūrių, jūros gėrybių – skonio ir išskirtinumo savybes. Sudėlioju ne tik vyno, bet ir mineralinio vandens, alyvuogių aliejaus kortą.

– Kada pradėjote kviesti lietuvius į savo namus? Kaip tai vyksta?

– J.J.: Žmonės kažkaip mus patys susiranda. Turbūt randa elektroninį adresą mūsų gide „Sava Roma“.

Pasirinkti nieko neleidžiame, tik vieną iš keturių mūsų internetu siūlomų valgiaraščių. Tai juk degustacinė vakarienė, kuri gali patikti, gali ir nepatikti, bet privalo būti įdomi, įsimenanti.

Vakarienė paprastai susideda iš keturių – penkių patiekalų. Ragaujame Lacijaus regiono vynus. Pasirinkti nieko neleidžiame, tik vieną iš keturių mūsų internetu siūlomų valgiaraščių.

Tai juk degustacinė vakarienė, kuri gali patikti, gali ir nepatikti, bet privalo būti įdomi, įsimenanti.

– P.J.: Suderiname meniu. Visada jį atspausdiname, įteikiame, pakomentuojame, tiksliai techniškai aprašome ne tik patiekalo pavadinimą, bet ir produktų kilmę.

Manau, kad valgiaraštis – labai svarbus vakarienės akcentas.

– Kiek paprastai dalyvauja žmonių vienoje vakarienėje? Kiek tai kainuoja?

– J.J.: Minimalus svečių skaičius – 4. Vakarienės kaina kol kas – 30-35 eurai. Romoje už tiek tegausi „turistinį“ meniu be jokių komentarų. 

Jūros gėrybių vykstame pirkti į Romos užmiestį pajūryje – ten jos šviežesnės, ką tik ištrauktos iš jūros.

Duona – tiesiai iš kepyklos, sūriai – iš sūrininkų. Turiu pastebėti, kad Lietuvos gurmė jau moka pajusti šviežio ir šaldyto produkto skirtumus.

– Kokiems žmonėms šios vakarienės skirtos? Kas jomis labiausiai domisi?

– P.J.: Aš, tarkime, šiek tiek pažįstu Portugalijos virtuvę. Bet tai labai paviršutiniškas išmanymas. Trūksta įsigilinimo į teritoriją, tradicijas.

Pas mus ateina tie, kurie ne tiek nori pasisotinti, kiek pabendrauti, sužinoti, gauti naudingos informacijos. 

– J.J.: Mūsų vakarienės labiausiai skirtos Lietuvos pseudodietologų iškankintiems žmonėms. Arba tiems, kurie mano, kad organizmą galima „išvalyti“, plaunant žarnyną arba geriant kasdien po šaukštą aliejaus, citrinos rūgšties. Iš tiesų organizmo valymas – daug sudėtingesnis procesas.

– Kaip manote, kodėl keliautojams iš Lietuvos reikėtų lankytis tokiose vakarienėse?

– J.J.: Mūsiškė itališkos gastronomijos propaganda Lietuvoje prasidėjo nuo Lietuvos vyrų mirtingumo statistikos, kuria vos prieš keletą metų susidomėjome.

Italai valgo daug, ir anaiptol ne pusryčių, o vakarienės metu, tačiau teisingas mitybos ritmas ir meniu specifika tampa sveikatos faktoriumi.

Mūsiškė itališkos gastronomijos propaganda Lietuvoje prasidėjo nuo Lietuvos vyrų mirtingumo statistikos, kuria vos prieš keletą metų susidomėjome.

Manau, kad sveika mityba – tai ne dietų klausimas, bet informacijos, savišvietos dalykai.

Bet apie tai reikia ne tik kalbėti ir rašyti. Geriau patiems išbandyti. Aš esu prieš gatavus patiekalus ir iš brangių gurmaniškų parduotuvėlių.

Maistas turi būti pagamintas namuose ir valgomas ne vėliau kaip po valandos.

– P.J.: Dviračio neišradinėjame ir kraujo formulių nekuriame. Nekuriame ir dietų keturioms savaitėms arba keliems mėnesiams.

Sveikatos modelis – italų kasdienybė – šalia mūsų. Čia gamina visi, kas nori ilgai ir sveikai gyventi: vyrai, moterys, močiutės; verslo žmonės ir namų šeimininkės.

Itališko gyvenimo būdo kokybės formulę ir norime perteikti lietuviams. Su malonumu, be kančios ir „kosminių“ išlaidų. Tai ir mums suteikia šiokį tokį moralinį pasitenkinimą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gero maisto ir vyno atradimų kelionės. Ar verta?

Siūlome susipažinti su penkiais vakarienės „Pas Jurgą ir Paulių“ meniu:

Meniu I
MENIU I: Žiedai ir Viduržemio jūra

Crostini su šviežiais ir lengvai troškintais ančiuviais , cukinijų žiedais, pecorino sūriu ir „Montecchia Delicato“ alyvuogių aliejumi;

Genzano DOP duonos bruschetta su cukinijų žiedais ir pecorino sūriu;

Troškintos Tirėnų jūros midijos su cukinijų žiedais ir pecorino sūriu;

Granjanopaccheri makaronai su šviežiais ančiuviais, pinijomis, razinomis ir pecorino sūriu;

Gaivios žalių lapelių salotos su cukinijų žiedais ir „Montecchia Classico“ alyvuogių aliejumi;

Baltieji ledai fior di latte su cukinijų žiedu ir alyvuogių aliejumi „Montecchia Delicato“.

Meniu II
MENIU II: Aštuonkojų degustacija

Tirėnų jūros aštuonkojų salotos su bulvėmis, salierais ir „Montecchia Delicato“ alyvuogių aliejumi;

Crostini su alyvuogių kremu;

Genzano malkų krosnyje keptos duonos bruschetta su pomidorais, bazilikais ir pecorino sūriu;

Granjanopaccheri makaronai su aštuonkojais;

Raudoname padaže troškintas aštuonkojis su rozmarinais;

Apelsinų ir pankolių salotos su alyvuogių aliejumi „Montecchia Delicato“;

Indijos figos su karštu šokoladu, pagardintu aštriuoju peperoncino.

Meniu III
MENIU III: Jūros gėrybių ragavimas

Jūrų gėrybių salotos su alyvuogių aliejumi „Montecchia Classico“;

Avies sūrio bonbon su Brontės pistacijomis;

Tigrinės krevetės apelsinų ir citrinos patale;

Troškintos midijos juodų pipirų padaže su malkų krosnyje keptos genzano DOP duonos crostini;

Granjanopaccheri makaronai su ančiuviais, kriauklėmis vongole, Tirėnų krevetėmis pannochie ir pecorino sūriu;

Žalių lapelių salotos su pankoliais ir alyvuogių aliejumi „Montecchia Classico“;

Vaisių fantazija macedonia.

Meniu IV
MENIU IV: Kalabrijos aštrusis

Crostini su „Artigiano dellanduja“ paštetu nduja;

Bruschetta su šviežiais ančiuviais ir pecorino sūriu;

Spaghetti su nduja ir pecorino sūriu;

Pomidorų „bifšteksai“ su sūdytais ančiuviais, Tropėjos svogūnais , raudonėliu, pecorino sūriu ir „Montecchia Classico“ alyvuogių aliejumi;

Kalabrijos ledai – baltieji ir juodieji trumai.

Meniu V
MENIU V:Tirėnų jūros sepija​

Tirėnų jūros sepijos su „Montecchia Classico“ alyvuogių aliejumi;

Crostinisu šviežiais ančiuviais;

GenzanoDOP duonos bruschetta su pomidorais, bazilikais ir pecorino sūriu;

Granjanopaccheri makaronai su sepijomis, midijomis ir ančiuviais;

Troškinta sepija raudoname padaže su rozmarinais ir žirneliais;

Pankolių salotos su apelsinais ir alyvuogėmis;

Baltieji ledais su Indijos figomis ir juoduoju šokoladu.

Užsisakyti šias vakarienes galima susisiekus su Jurga ar Pauliumi kontaktais:

Jurjur.roma@gmail.com ir tel. 370 348 3586223

Paolojur@gmail.com  ir tel. 370 3483522137

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų