Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Afrikinis kiaulių maras toliau grėsmingai plinta kiaulių ūkiuose – jau užfiksuotas Kupiškio rajone

Lietuvoje patvirtintas aštuntas šiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejis kiaulių laikymo vietoje. Antradienį židinys nustatytas mažame ūkyje Noriūnų kaime (Kupiškio r.), kuriame iš viso augintos dvi kiaulės.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistams patvirtinus AKM diagnozę, kiaulės sunaikintos, atlikta ūkio dezinfekcija. Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

Visos kiaulių laikymo vietos, patenkančios į šias zonas, tikrinamos veterinarijos gydytojų, registruojamos jose laikomos kiaulės, atliekami klinikiniai tyrimai, imami kraujo mėginiai. Gyventojams iš šių zonų draudžiama išvežti kiaules ir kiaulieną.

Žmonės, gyvenantys nustatytų zonų teritorijoje ir norintys savo reikmėms paskersti laikomas kiaules, privalo apie tai informuoti Kupiškio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir suderinti mėginių paėmimą. Mėsą bus galima vartoti tik gavus neigiamus AKM tyrimų rezultatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės

Kupiškio rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, jame buvo nustatyta šernų, užsikrėtusių šia liga, todėl čia nuolat vykdoma AKM stebėsenos programa.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad draudžiama kiaules šerti termiškai neapdorotais pašarais, be to privalu laikytis kitų biologinės saugos reikalavimų (nelaikyti kiaulių lauke, termiškai apdoroti pašarus, riboti pašalinių asmenų apsilankymus ūkiuose ir kt.).

Padėtis tik blogėja

Afrikinis kiaulių maras kiaulių ūkiuose jau užfiksuotas Jonavoje ir Trakų rajone. VMVT atkreipė dėmesį, kad Trakų rajone virusas išplito dėl neatsakingo kiaulių augintojų požiūrio – jie nesilaikė elementarių saugumo reikalavimų. Dėl tokio nusikalstamo aplaidumo VMVT kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

AKM plinta ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių kiaulių ūkiuose. Nuo metų pradžios Latvijoje užregistruoti 7 AKM židiniai naminių kiaulių laikymo vietose (daugiausiai buvo laikoma 18 kiaulių), Estijoje – 4 smulkiose kiaulių laikymo vietose (didžiausiame laikytos 6 kiaulės) ir 8 stambiuose ūkiuose, kur viename iš jų buvo laikoma daugiau kaip 6 tūkst. kiaulių.

Lenkijoje padėtis kiek geresnė, šių metų pradžioje AKM pasireiškė tik viename nedideliame ūkyje (laikytos 7 kiaulės).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas