Kaip žranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) Konkurso metu varžomasi dėl aukso medalių ir diplomų, kurie suteikiami geriausiems tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos „AgroBalt 2014“ eksponatams.
Jaunųjų maistininkų kategorijoje aukso medalius pelnė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro virtos baltosios dešrelės.
„Šiemet konkursui buvo teikiami visų šalių dalyvių eksponatai: maisto produktai, tautinio paveldo, jaunojo maistininko idėjos, veisliniai gyvuliai bei žemės ūkio technika, kurių kokybei įrodyti ar įvertinti nereikia specialios ekspertizės ar papildomų laboratorinių tyrimų. Eksponatus vertino autoritetinga komisija, kurią sudarė net 4 ekspertų grupės”, – sakė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.
Jaunųjų maistininkų kategorijoje aukso medalius pelnė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro (autoriai: Andrius Norvaiša, Jurinta Jočytė, Rytis Adomaitis, vadovė Žydronė Žarskienė) virtos baltosios dešrelės ir VšĮ Kauno kolegijos (autoriai Meda Nekrošiūtė, Karolina Kuliešiūtė, vadovė Ingrida Kraujutienė) traški duonelė “Trakšt“ su sezamo, linų sėklomis ir saulėgrąžų branduoliais.
Pastaroji taip pat pelnė ir diplomą už šalčiu džiovintus moliūgus „Liuks“. Diplomais apdovanoti jaunųjų iš Klaipėdos turizmo kolegijos, Klaipėdos valstybinės kolegijos, VšĮ Utenos kolegijos sukurti produktai.
Vertina gamybos technologiją
Vertinant tautinio paveldo produktus buvo kreipiamas dėmesys, ar gaminimo būdas perduodamas iš kartos į kartą, ar produktai gaminami ne mažiau kaip 100 metų, ar naudojamos senosios technologijos (įrankiai, padargai), ar produktai gaminami išsaugant gaminio unikalias tradicines savybes bei sudėtį, ar produktas šalyje paplitęs ir pan. Šiemet aukso medalius pelnė UAB „Alytaus duonos“ proginė duona, UAB „Daivida“ už šaltai rūkytą Rokiškio skilandį, IĮ Aldonos Udrienės kaimiškas Jovarų alus.
„AgroBalt“ aukso medalis – prestižinis apdovanojimas, nes medalį pelno tik pačios aukščiausios kokybės gaminiai.