Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Augalininkystės tarnyba stebės pasėlius dėl glifosato naudojimo

Antrus metus iš eilės Valstybinė augalininkystės tarnyba nuo liepos 10-osios stebės grūdinių ir ankštinių kultūrų pasėlius bei augalų apsaugos produktų (AAP), kurių sudėtyje yra glifosato, naudojimą, teigiama pranešime.
Modernizavimas
Laukai

Lietuvoje profesionaliam naudojimui yra registruoti 27 herbicidai, sudėtyje turintys veikliosios medžiagos glifosato. Šie herbicidai žemdirbiams gelbsti, kai po žiemos išretėjusiuose ar dėl kitų priežasčių silpnuose pasėliuose prieš derliaus nuėmimą itin suveši piktžolės. Varputėtuose ar kitomis piktžolėmis užterštuose plotuose javams tolygiai subręsti kartais trukdo ir lietingi, vėsūs orai. Norint tokiuose pasėliuose sunaikinti tebežaliuojančias piktžoles, bręstantys javai gali būti apdorojami glifosato turinčiais herbicidais, tačiau ne vėliau kaip iki pjūties likus 10–14 dienų.

Maksimo Mirošnikovo nuotr./Laukai
Maksimo Mirošnikovo nuotr./Laukai

Pernai, Valstybinės augalininkystės tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo teigimu, tarnybos specialistai 7 savaites (nuo liepos 20 d. iki rugsėjo 1 d.) stebėjo, kaip laikomasi reikalavimų nenaudoti APP iki pjūties likus mažesniam nei etiketėje nurodytam laikui. Per šį laiką apvažiuotos 408 seniūnijos (daugelyje jų buvo lankytasi po kelis kartus) ir užfiksuota 20 atvejų, kai ūkininkai purškė pasėlius augalų apsaugos produktais, turinčiais glifosato, tačiau vėliau dar kartą patikrinus tuos pačius laukus nustatyta, kad buvo išlaikyti visi reikalaujami terminai t. y. javai buvo nupjauti ne anksčiau nei 10 dienų po purškimo herbicidais.

Anot vadovo, atsižvelgiant į praeitų metų patirtį, šiemet patikrinimas prasidės anksčiau ir bus intensyvesnis. Ypatingą dėmesį Tarnybos specialistai kreips į tai, prieš kiek laiko iki nuimant derlių buvo naudoti glifosatų veikliosios medžiagos turintys herbicidai.

Neteisingas pavojingų medžiagų naudojimas žemdirbių veikloje gali sukelti pavojų ne tik jiems patiems, bet ir kitų žmonių sveikatai ar gyvūnams bei užteršti maistą bei aplinką, – teigiama pranešime.

Pastebėjus, kad grūdinių ir ankštinių kultūrų pasėliai purškiami, Tarnyba prašo apie tai nedelsiant informuoti Augalininkystės tarnybos regioninius skyrius (telefonai nurodyti tarnybos interneto svetainėje vatzum.lt), tarnybos „Pasitikėjimo linijos“ telefonu (8 5) 270 80 80 arba el. paštu info@vatzum.lt.

Gavę tokią informaciją, Augalininkystės tarnybos specialistai tikrins, ar purkštų javų derlius yra nuimamas laikantis nustatytų reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas