Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Bekaulių mangų dar teks palaukti

Besėklės vynuogės ir besėkliai arbūzai yra tik pirmieji, bet tikrai ne paskutiniai produktai, kurie buvo patobulinti mokslininkų iš jų pašalinant žmonių valgymą apsunkinančias sėklas. Šia kryptimi einama ir toliau. Galimą bekaulio mango prototipą išauginę Indijos mokslininkai praneša, kad bekaulius mangus prekybos centruose bus galima įsigyti jau netolimoje ateityje.
Mangai
Mangai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Biharo žemės ūkio universiteto mokslininkams reikėjo laukti beveik trejus metus, kol mango medelis subrandino pirmąjį, maždaug 200 gramų sveriantį, vaisių. Naujasis vaisius gautas tyrinėjant Ratna ir Alphonso mangų rūšių hibridą Sindhu.

Tiesa ta, kad išaugintas mangas vis dar turi kaulą, bet jis yra kol kas mažiausias, koks buvo gautas per visus lyg šiol atliktus tyrimus. Įprasto mango kaulas sudaro 15 – 30 procentų viso jo svorio, o Sindhu mango –  mažiau nei 10 procentų,

Sodininkystės katedros direktorius V.B. Patelis Indijos naujienų agentūrai IANS teigė, kad Sindhu mangas turi saldų, sultingą ir savitą skonį, bet jame nėra tiek skaidulų, kiek įprastame vaisiuje.

Mokslininkai ketina tęsti savo tyrimus ir eksperimentinį bekaulį mangą ūkininkams pristatyti jau kitą auginimo sezoną.

Tai ne pirmasis bandymas mangą paversti bekauliu. Biharo valstija yra viena didžiausių mangų augintojų, kuri praėjusiais metais nurinko 1,5 mln. tonų mangų derlių, tad į bekaulį mangą žiūrima kaip į galimybę padidinti eksporto potencialą.

Bekauliai mangai prekybos centrus galėtų pasiekti ne anksčiau kaip po 5 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos