Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Biržų ūkininkų pievose prasidėjo kruvinos vilkų puotos

Vilkai vėl suka ratus apie laukuose besiganančių galvijų bandas. Pirmosios šią vasarą plėšrūnų aukos Biržų rajono ūkininkų valdoje – telyčaitės. Ūkininkai jau pradeda skaičiuoti vilkų padarytą žalą ir negaili piktų žodžių tiems, kurių valia uždrausta medžioti siautėjančius žvėris.
Ūkininkė Laima Zigmantienė prie vilkų sumaitoto gyvulio. "Šiaurės rytų" nuotr.
Parovės ūkininkė Laima Zigmantienė prie vilkų sumaitotos telyčios. "Šiaurės rytų" nuotr.

Parovėjoje gyvenantis ūkininkas Valdas Zigmantas kvietėsi į pagalbą žurnalistus. Anot jo, vilkai sudraskė telyčaitę, tačiau savaitgalį gyvulio niekas negali apžiūrėti. Ūkininkas sakė išgirdęs patarimą laukti pirmadienio arba žvėrių sumaitotą telyčaitę kaip nors pačiam „užfiksuoti“.

„Aš neturiu fotoaparato, nežinau, ką daryti. Iki pirmadienio vargu kas iš tos telyčaitės beliks“, – pagalbos prašė 57 metų vyras.

Spalviškių kaime esančios ganyklos, kurios priklauso Zigmantų šeimos ūkiui, šeštadienį atrodė ištuštėjusios.
Anot ūkininko, penktadienį ten ganėsi 19 telyčaičių.

Anksti rytą jis pastebėjo, kad jaunų galvijų būrys blaškosi netoli Parovėjos kaimo. Ūkininkui kilo įtarimų, ar tai nebus jo ūkio telyčaitės, kurios turėjo ganytis Spalviškiuose. Įtarimai pasitvirtino – jis rado pusę jaunų galvijų bandos, o kitą dalį pastebėjo prie karvių.

Suvaręs galvijus prie namų ir betverdamas jiems gardą, P. Zigmantas sulaukė netikėto vizito – atvažiavo girininkas ir jo paklausė, ar nepasigedęs vienos telyčaitės.

„Ar ne jūsų gyvulys papjautas vilkų?“ – išgirdo ūkininkas.

Vaizdas, kurį išvydo ūkininkas su žmona Laima, buvo kraupus. Pusmetinė telyčaitė atrodė tiesiog suniokota. Išdraskyti gyvulio viduriai, išplėšti raumenys, nutraukta uodega.

Plėšrūnų nesustabdė ir elektrinis piemuo. Ūkininkas rado sutraukytą aptvarą – žvėrys, matyt, gerokai pagainiojo išgąsdintus gyvulius, kol nutvėrė auką.

Gailėdami sudraskyto gyvulio, ūkininkai nuogąstavo, kad tai gali būti šiais metais ne paskutinė vilkų puota.
Kelias galvijų bandas laikantys ūkininkai sako neturintys galimybių kiekvieną vakarą gyvulių po keletą kilometrų varyti į tvartus.

Ganyklas juosia miškai, bet iki šiol čia buvę gana ramu. Tik prieš aštuonerius metus vilkai sudraskė karvutę.

Dabar ūkininkui V. Zigmantui neramiausia dėl buliukų, kurie pievose yra rišami. Jie galėtų būti lengvas grobis pilkiams.
Beveik 20 metų ūkininkaujantis vyras skaičiuoja kelių šimtų litų nuostolius ir pyksta ant valdžios, kuriai žvėrys esą labiau rūpi nei žmonės.

Nors jau dvejus metus Biržų rajono savivaldybė iš Kaimo rėmimo programos lėšų nuo vilkų nukentėjusiems ūkininkams padengia 40 proc. patiriamų nuostolių, parovėjiškis valdžios pagalba abejoja. Girdėjęs, kad savivaldybės kišenėse vėjai švilpauja.

Nesuprantama kaimo žmonėms, kodėl nuo vilkų negali apginti medžiotojai. Jie girdėję, kad pilkius šaudyti uždrausta.
Išties šių metų balandžio viduryje buvo paskelbti daug šurmulio sukėlusios vilkų apskaitos rezultatai – pasirodo, Lietuvos miškuose gyvena tik 208 pilkiai. Panevėžio apskrityje tėra 27.

Nesuprantama kaimo žmonėms, kodėl nuo vilkų negali apginti medžiotojai. Jie girdėję, kad pilkius šaudyti uždrausta.
Išties šių metų balandžio viduryje buvo paskelbti daug šurmulio sukėlusios vilkų apskaitos rezultatai – pasirodo, Lietuvos miškuose gyvena tik 208 pilkiai. Panevėžio apskrityje tėra 27.

Tai daug ką šokiravo, nes anksčiau minėtų žvėrių būdavo priskaičiuojama daugiau.

Šie skaičiai reiškia, kad medžiotojai negalės nukreipti ginklų į vilkus. Mat Lietuva yra įsipareigojusi išlaikyti mažiausiai 250 vilkų.

Biržų rajonas – vienas iš tų, kuriuose vilkai padaro žalos daugiausiai. Negana to – pasėja įvairių baimių, žmonės nerimauja dėl vaikų saugumo. Mat plėšrūnai apdrasko ne tik galvijus - vienu metu kaimų žmonės rasdavo sudraskytus net sodybose prie būdų pririštus šunis.

Šiemet mūsų rajone užfiksuotos dvi laukinių žvėrių aukos.

Be įvykio Spalviškiuose, Biržų maisto ir veterinarijos tarnyboje yra užfiksuotas faktas apie plėšrūnų siautėjimą Satkūnų kaime. Ten veterinarams buvo pranešta apie laukinių žvėrių papjautą telyčaitę.

Į seniūnijas dėl patirtų nuostolių šiais metais ūkininkai nesikreipė. Biržų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėją vaduojantis Rimantas Šikšnys pirmadienio rytą teigė, kad pranešimų apie vilkų padarytą žalą dar nėra registruota.

Biržų rajono savivaldybės Kanceliarijos skyriaus vyriausiasis specialistas Dalius Mikelionis pranešė, kad 2011 metais dėl žalos už vilkų sudraskytus naminius gyvūnus buvo registruota 12 ūkininkų pareiškimų, jiems išmokėti 3844 litai.
2012 metais gauti 6 ūkininkų pranešimai, jiems išmokėti 1686 litai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas