Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje gyvenantys ūkininkai turi pusantro mėnesio kiaulėms paskersti

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad būtina registruoti visas kiaulių laikymo vietas ir deklaruoti šių naminių gyvulių skaičių. Taip pat svarbu, kad nuo šių metų balandžio 16 d. vietovėse, kurios įtrauktos į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną, draudžiama kurti kiaulių fermas ir pradėti auginti šiuos gyvulius.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Stakytė pabrėžia, kad ūkininkai, norintys gauti valstybės paramą, duomenis apie savo fermą ir laikomų kiaulių skaičių privalo pateikti bent vieną kartą per einamųjų metų kiekvieno ketvirčio pirmąjį mėnesį VMVT teritorinio padalinio specialistams arba suvesti informaciją į Centrinę duomenų bazę. Nepretenduojantys į valstybės paramą, duomenis turi pateikti ne rečiau kaip du kartus per metus – sausio ir liepos mėnesiais. 

„Prieš perkėlimą į kitą laikymo vietą ar bandą, kiaulės ženklinamos ausų įsagu su bandos numeriu, o vežami į skerdyklą gyvūnai gali būti ženklinami tatuiruote šlaunyje, kurioje nurodomas aiškiai įskaitomas bandos numeris “, – sakė K.Stakytė. 

VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis primena, kad laikantys kiaules vietovėse, kurios įtrauktos į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną (Druskininkų, Ignalinos, Lazdijų, Šalčininkų, Švenčionių, Varėnos, Vilniaus, Visagino ir Zarasų rajonų savivaldybėse), iki šių metų liepos 30 d. privalo jas paskersti savo reikmėms arba išvežti į skerdyklas. Galima kiaules perkelti į kitas laikymo vietas, kurios atitinka biologinės saugos reikalavimus. 

Ypač svarbu, kad buferinėje zonoje draudžiama steigti naujas kiaulių laikymo vietas. Taip pat čia įsikūrusiose turgavietėse negalima prekiauti gyvomis kiaulėmis. Iš minėtų rajonų draudžiama išvežti gyvas kiaules, išskyrus tiesiai į skerdyklas Lietuvos teritorijoje. Iš buferinės zonos negalima tiekti gyvų kiaulių, kiaulienos ir jos produktų į Europos Sąjungos valstybes ir Muitų Sąjungos šalis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas