Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bulvininkystė: pelningi kas penkti metai

Kėdainių rajono Pėdžių kaimo ūkininkas Rolandas Andrulis, šią savaitę pradėjęs bulviakasį, teigia, kad palankūs šių dienų orai sudarė prielaidas šakniavaisiams dar paaugti, tačiau visgi tenka nusivilti – derlius gana menkas.
Bulviakasis
Bulviakasis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Žemės ūkis

„Bulviakasio startas šiemet kaip niekada vėlyvas. Jį nulėmė šiltas rugsėjis. Investicijos į būsimą derlių buvo, kaip ir kiek­vienais metais, bet bulvės neužaugo, ypač tai pasakytina apie vėlyvąsias veisles. Džiugina tik tai, kad po pernykščio prasto sezono nesumažinau bulvių plotų“, – sako apie 30 ha bulvių netoli „Via Baltica“ magistralės auginantis ūkininkas.

Rolandas Andrulis
Rolandas Andrulis/ Dainiaus Šepečio nuotr.

R.Andrulis, paklaustas, kodėl jis nepasekė kitų daržininkų pavyzdžiu, kurie dėl Rusijos embargo gerokai apkarpė auginamų bulvių plotus, paaiškina: „Bulvių auginimo verslas yra labai specifinis – keletą metų, sakykim, penkerius, jas auginame tam, kad išsilaikytume rinkoje, ir tada ateina metai, kai ūkininkai gauna didesnes pajamas. Ar šis sezonas bus toks, galėsiu pasakyti tik nukasęs, reikiamą laiką išlaikęs ir pardavęs derlių. Juk visi nuo seno žinome – viščiukus skaičiuojame rudenį.“

Anksčiau kelių rūšių daržoves auginęs ūkininkas akcentavo nuolatinę prekybos rinkos stebėjimo svarbą. Štai pernai Lietuvoje, kaip ir kaimyninėje Lenkijoje, buvo susidaręs didelis bulvių perteklius, kainos krito, o tai, daržininko teigimu, rodė, kad šiemet jų bus gerokai mažiau ir jų kaina bus pastebimai didesnė.

Bulvių auginimo verslas yra labai specifinis – keletą metų, sakykim, penkerius, jas auginame tam, kad išsilaikytume rinkoje.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad šiam daržininko spėjimui didele dalimi pasitarnavo ir užsitęsusi sausra.

Nors ūkininkas ir naudojosi ES parama, jo laukuose neįrengtos laistymo sistemos, saugyklose nėra modernios įrangos.

„Viskam neužteko pinigų, bet šiuo metu daug dirbu, stengdamasis situaciją pagerinti savo ūkio jėgomis ir lėšomis“, – kalbėjo veterinarijos gydytojo diplomą turintis Rolandas.

Kalbai pakrypus apie ūkio darbininkus, išryškėjo dar viena gera ūkininko savybė – gebėjimas planuoti.

„Be bulvių, aš dar auginu ir agurkus. Turiu apie hektarą plėvele dengtų šiltnamių, kuriuose vasarą dirba žmonės. Žiemą jie dirba perrinkdami ir fasuodami bulves. Dabar darbščius ir dorus darbuotojus reikia saugoti, kartą juos paleidęs, gali ir nebesusigrąžinti“, – situaciją komentuoja daržininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas