Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bulvių augintojai prognozuoja, kad už kilogramą lietuviškų bulvių žiemą mokėsime tiek pat, kiek už pakuotę kiaušinių

Žiemą prekybos centruose lietuviškos bulvės kainuos 2,5 lito – beveik tiek, kiek dešimt prastesnės kokybės kiaušinių, prognozuoja ūkininkai. Pasak jų, didesnes kainas lems auganti paklausa eksporto rinkose ir dideli Lietuvos prekybininkų antkainiai.
Bulvių maišas
Bulvių maišas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Derlius Europoje mažesnis

„Jau vasarį Lietuvoje neliks lietuviškų bulvių ir kainos tikrai bus didelės. Nenustebčiau, jei kilogramas bulvių prekybos centruose kainuos du su puse lito”, – prognozavo kooperatyvo „Bulvių namai“ vadovas Giedrius Leščinskas.

Anot jo, Bulvių brangimą Europoje pastaruosius kelerius metus lėmė prastesni derliai didžiosiose eksporto rinkose.

„Bulvės ir taip turi brangti, juk kuras brangsta, darbo jėga ir elektra brangsta, todėl brangsta ir visos daržovės“, – sako G.Leščinskas.

Bulviakasis dar tik įpusėjęs, tad ūkininkai negali pasakyti, kiek bulvių Lietuvoje bus prikasta šįmet, tačiau jau dabar matyti, kad derlius turėtų būti vidutinis. Pasak G.Leščinsko, kaip ir visuomet, geru bulvių derliumi ir kokybe gali pasigirti augintojai Vidurio Lietuvoje – ypač Kėdainiuose, neblogas derlius Šiaurinėje Lietuvoje, o Suvalkijoje bulvės smulkios.

Didžioji dalis – apie 80 proc. kooperatyvo bulvių iškeliaus į eksporto rinkas – daugiausiai Vengriją ir Bulgariją.

G.Leščinskas sako, kad Lenkijoje bulvių derlius bus trečdaliu mažesnis, prastesni derliai šįmet bus ir pas baltarusius ir vokiečius.

„Bulvės ir taip turi brangti, juk kuras brangsta, darbo jėga ir elektra brangsta, todėl brangsta ir visos daržovės“, – sako G.Leščinskas.

Kaltina prekybos centrus

80 hektarų bulvių Kėdainių rajone auginantis ūkininkas Rimantas Žebarauskas dėl padidėjusių bulvių kainų prekybos centruose kaltina ir stambiuosius prekybininkus. Pasak jo, pagrindinė priežastis, dėl kurios bulves geriau perka eksporto rinkose – ten už jas moka daugiau – 65 – 70 centų už kilogramą, o Lietuvos prekybos centrai superka po 45 centus.

„Prekybos centrai naudojasi tuo, kad bulves gali pirkti iš mažesnių ūkininkų, kurie neturi galimybės jų sandėliuoti. Jie spaudžia ūkininkus mažomis kainomis. Nė vienas stambus ūkininkas prekybos centrams už tokią mažą kainą bulvių neparduoda“, – tikino R.Žebarauskas.

Ūkininko teigimu, žiemą beveik visuomet bulvių reikia Rusijos rinkai – jei jų prireiks ir šįmet, visos geros kokybės bulvės iškeliaus į užsienį, o Lietuvoje liks prastos kokybės ir jų kaina dar padidės.

Jis priduria, kad pirkdami bulves prekybos centruose gyventojai jas ir taip įsigyja prastesnės kokybės nei jas prekybos centrams tiekia ūkininkai – esą iš ūkininkų supirktos bulvės dar bent keletą savaičių praguli prekybos centrų sandėliuose.

Bulvės pabrango ketvirtadaliu

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė neatskleidė, už kokią kainą „Maxima“ perka bulves iš ūkininkų. Pasak jos, sutarimas dėl kainos su tiekėjais yra individualus ir priklauso nuo įvairių faktorių – tiekiamų bulvių kiekio, kokybės, tiekėjo patikimumo ir kitų faktorių.

Ji pridūrė, kad „Maxima" dirba su stambiais, o ne su smulkiais ūkininkais, o bulvės „Maximos" sandėliuose laikomos ne ilgiau nei dvi paras: „Maxima" dirba tik su stambiais bulvių tiekėjais – ūkininkų kooperatyvais, nes smulkūs ūkininkai negali mums patiekti to bulvių kiekio, kokio reikėtų, kad bulvių klientams galėtume pasiūlyti visose prekybos tinklo parduotuvėse. Su stambiais ūkininkais mums dirbti parankiau ir dėl reguliaraus bulvių tiekimo, sandėliavimo galimybių. „Maxima" bulvių nesandėliuoja, neturime tam tinkamos įrangos ir kitų galimybių. Kol pasiekia parduotuves, bulvės mūsų sandėlyje būna ne daugiau nei  48 val. Jos tik suvažiuoja į mūsų sandėlius, kad būtų paskirstytos po parduotuves."

Šiuo metu prekybos tinkluose „Maxima“ stambios sveriamos bulvės kainuoja 1,29 Lt, stambios fasuotos – 1,39 Lt, o vidutinės fasuotos – 0,89 lito už kilogramą. R.Saulytė skaičiuoja, kad šį rudenį bulvės, priklausomai nuo dydžio ir kokybės, „Maxima“ prekybos tinkluose pabrango vidutiniškai nuo 10 iki 30 centų, lyginant su pernai metais.

„Praėjusiais metais dėl rekordinio bulvių kiekio Lietuvoje jų savikaina buvo šiek tiek mažesnė, tad ir „Maxima“ prekybos tinkle bulvės kainavo šiek tiek mažiau. Ūkininkai prognozuoja, kad bulvių derlius šiais metais bus 15-20 proc. mažesnis nei praėjusiais metais“, – kalbėjo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas